Ambulatoriul de specialitate pentru sportivi al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara a intrat în atenția Rotary Club Timișoara, în cadrul proiectului „Reverență pentru performanță”.
Selecția ambulatoriului va fi motivată și dezvoltată într-o prezentare publică ce va avea loc în sala de ședințe UPU – SCJUPB Timișoara în data de 10 octombrie 2024, la ora 10. La întâlnire vor fi prezenți reprezentanții Rotary Club Timișoara, managementul SCJUPBT și parte din echipa de medici ai ambulatoriului pentru sportivi.
Clubul Rotary va derula achiziționarea de aparatură performantă pe care o va dărui ambulatoriului, investiție ce se adaugă finanțării făcută în anul 2023, prin PNRR, prin care a fost dotat cabinetul de medicină internă – cardiologie. Corpul medical de la ”Sportivi” și-a anunțat disponibilitatea de a gestiona aparatură de ultimă generație necesară actului medical în sportul de performanță iar lista cuprinde, printre altele, electrocardiografe de repaus adaptate pentru sportivul de performanță, aparate pentru monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale, aparate Holter EKG, spirometre, sisteme pentru EKG de efort aerob și anaerob, arteriograph, defibrilator.
Cu o echipă multidisciplinară formată din 15 medici în 7 specialități, personal medical auxiliar și fiziokinetoterapeuți, ambulatoriul ”Sportivi” se află în structura Spitalului Clinic de Urgență Pius Brînzeu și este singurul de acest fel în vestul țării.
Sportul de performanță are în echipa de specialiști ai ambulatoriului suport pentru monitorizarea patologiei specifice efortului fizic, consiliere medicală, soluții de tratament și reabilitare după efortul fizic prelungit, un plan terapeutic stabilit de medicul de medicină sportivă, asistență medicală în bazele sportive, diagnostic și tratament în afecțiunile sistemului musculo-scheletal, plan pentru teste de laborator și proceduri de diagnosticare imagistică, poate interveni în gestionarea procesului de antrenament și recuperare ș.a, mai exact sportul de performanță nu poate funcționa optim fără medicina sportivă și fără aparatura necesară – a explicat directorul medical, conf. univ. dr. Andreea Rață, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara.