Acasă Revista presei Revista presei – Luni 18 ianuarie 2010

Revista presei – Luni 18 ianuarie 2010

DISTRIBUIȚI

Luni, 18 01 2010, 08:57 | Adevarul de seară
 
Cele mai importante proiecte din 2010

Parcul Copiilor din Timisoara este acum lasat in paragina, iar accesul micutilor in interiorul lui este interzis

Municipiile din regiune vor derula cateva proiecte mari, in ciuda crizei. Cele mai importante investitii sunt in parcari, spatii verzi, apa si canal, dar si transport public. Proiectele anuntate nu sunt, insa, batute in cuie pana la aprobarea bugetelor locale.

Ziarul „Adevarul de Seara” a derulat pe parcursul saptamanii trecute campania „Orasul meu in 2010”, de prezentare a principalelor proiecte pe care primariile Timisoara, Resita, Arad, Deva si Hunedoara vor sa le puna in practica. Chiar daca factorii de decizie sunt rezervati in a face o lista cu investitii majore pana la aprobarea bugetului, cateva proiecte mari nu mai sufera amanare.

La Timisoara, una din cele mai asteptate lucrari este amenajarea Parcului Copiilor. Dupa multe scandaluri, lucrarile vor incepe si sunt estimate la aproximativ doua milioane de euro. Potrivit sefului Directiei de Dezvoltare din Primaria Timisoara, Aura Junie, parcul va fi destinat copiilor de toate varstele. „Vor fi mai multe zone tematice: zona povestilor, a zborului, a lacurilor si zona jocurilor pe iarba”, a explicat Junie.

Un alt proiect important, care se va termina in acest an, este parcarea subterana din Piata 700, care ofera aproape 500 de locuri si costa aproximativ sase milioane de euro. In 2010, si la Resita se va da startul construirii de parcari in zona Govandari. „Am identificat deja o locatie pentru o suta de noi locuri de parcare”, a spus primarul Mihai Stepanescu. Problema este ca, in faza actuala, proiectul primariei pentru parcarile noi din 2010 rezolva doar situatia a unu la suta dintre soferii dezavantajati.

Prin programul ISPA, la Timisoara se va schimba complet canalizarea pe strazile Brancoveanu si Romulus. Proiecte importante in acest domeniu se executa la Deva si Hunedoara. Lucrarile de modernizare si reabilitare a retelelor de canalizare si apa din cele doua orase, prin programul ISPA, sunt programate sa fie finalizate la sfarsitul acestui an. Trei firme de constructii sunt implicate in acest proiect, a carui valoare totala depaseste 60 de milioane de euro.

La Arad este programat un proiect major in anul 2010. Este vorba de etapa a doua a planului BERD, care vizeaza schimbarea liniilor de tramvai pe traseul Piata Romana- Calea Timisorii, pana la intersectia cu Stefan cel Mare. „Lucrarile care vor fi executate acolo sunt similare celor ce s-au derulat in cartierul Vlaicu, adica vor cuprinde si caile de rulare ale tramvaielor, dar si drumurile si statiile de tramvai”, a declarat Corina Draghici, purtator de cuvant al Primariei Arad. Etapa a doua va costa, conform estimarilor, 13 milioane de euro, bani de imprumut. (Claudia Adjudeanu, Tiberiu Stroia, Oana Bejenariu)
Luni, 18 01 2010, 08:59 | Adevarul de seară
 
Cele mai sinistre si ciudate crime din Banat

Criminalistii nu au gasit suficiente probe in casa lui Dan Tripa ca sa dea de urma ucigasilor
Un afacerist macelarit cu 25 de lovituri de cutit in propria vila, un barbat executat in stil mafiot pentru o ciocolata si cateva pachete de tigari si un un rom transat de doi studenti, au fost cele mai sinistre crime din ultimul an din Timisoara.
Afaceritstul timisoren Dan Tripa, de 52 de ani, a fost ucis cu sange rece de talharii care i-au intrat in vila situata in cartierul Braitim, unul dintre cele mai selecte din Timisoara, in aprilie 2009.
Tripa a fost gasit intr-o balta de sange, cu pistolul in mana, semn ca a vrut sa lupte cu agresorii. Se pare ca acestia erau profesionisti, pentru ca l-au ucis fara probleme, desi afaceristul era inarmat.
Tripa era proprietarul unei firme care fabrica echipamente electronice. El locuia singur intr-o vila dintr-un cartier de lux de la marginea orasului.
Sotia, care locuia alaturi de cei doi fii in alta casa, a fost cea care a descoperit trupul neinsufletit al barbatului, la inceputul lunii aprilie. Politistii au gasit masina afaceristului abandonata la marginea Timisoarei la o zi dupa crima, insa nu au reusit sa-i gaseasca pe criminali.
La 1 august 2009, politistii au gasit cadavrul transat al lui Trifu Schrtoh, de 65 de ani, judecator in staborul tiganesc, impachetat in pungi, in portbagajul Mercedesului sau, parcat in fata Universitatii de Medicina si Farmacie din Timisoara. Schroth fusese ucis chiar de ziua sa, iar politistii au banuit initial ca este vorba despre o razbunare in mafia tiganesca.
Dupa cateva ore au descoperit ca doi studenti, ambii de 20 de ani, Carmen Bejan si Sergiu Florea, l-au batut, ucis si transat pe Schroth, incercand sa-i duca trupul neinsufletit la marginea unei paduri, unde sa-l incendieze. Liderul tiganilor a fost ademenit de fata la camin, care se prostitua pentru 500 de euro.
Cand Shcroth a refuzat sa-i dea fetei banii, studentul a navalit in camera de camin si l-a batut. Cei doi sunt judecati pentru omor si profanare de morminte, iar judecatorii incearca si acum sa afle care dintre ei l-a injunghiat mortal pe tigan. Asta pentru ca studentii dau vina unul pe altul.
Cu mainile legate la spate cu sireturile de la adidasi si o punga pe cap a fost gasit fara suflare un paznic de 54 de ani, din localitatea Alios, in 6 octombrie 2009. In plus, o bluza era infasurata in jurul gatului.
Politistii au spus din start ca se confrunta cu o executie in stiul mafiot, insa nu au putut sa isi explice motivele pentru care a fost asasinat barbatul. Oamenii legii au spus ca Mercea Cornel a fost legat si apoi batut cu levierul. Dupa doua luni, in decembrie, politistii au retinut trei suspecti, dintre care unul este minor, pe care i-au acuzat ca l-au ucis pe barbat. Cei trei nu isi recunosc fapta.

Luni, 18 01 2010, 08:59 | Adevarul de seară
 
Lucrari de canalizare pe patru artere

 

In acest an se vor face modificari mari la canalizarea Timisoarei, dar se va schimba si reteaua de apa. Tot in 2010, de la intai februarie, vor avea loc schimbari majore si la nivelul Aquatim, care va prelua retelele din judet.
Anul trecut s-a finalizat o lucrare importanta de apa si canal pe strada Polona, unde au fost probleme mari din acest punct de vedere. Si pe strada Bobalna s-au facut lucrari recente, dar testul inundatiilor a fost picat de autoritati. La primele ploi mari, cartierul a fost inundat, iar localnicii spun ca de vina este reteaua de canalizare, gatuita pe strada Bobalna.
Pentru 2010, autoritatile locale vor sa rezolve problemele din Calea Ghirodei, dar si din alte zone. Lucrarile de apa si canal se fac atat din banii primariei, cat si din banii Aquatim, dar si din fonduri europene. Cum bugetul local nu este inca aprobat, nu se stie ce lucrari se vor face de catre primarie, insa in plan sunt zonele Plopi, Ghiroda si Kuncz. Din fondurile Aquatim, aproximativ un milion de euro, se vor face lucrari la apa. „Vrem sa schimbam reteaua de apa pe strada Miresei, Torontalului, dar si in zona Freidorf”, a spus managerul Aquatim, Ilie Vlaicu.
Lucrarile majore de canalizare din acest an vor avea loc pe strazile Memorandului-Piata Crucii si Brancoveanu Romulus. Canalizarea va fi complet schimbata in aceste zone din bani europeni. Strazile vor fi sparte in acest an, insa managerul Aquatim spune ca lucrarile sunt absolut necesare. „Va fi un disconfort din cauza lucrarilor, dar trebuie facute pentru ca sistemul de canalizare este prabusit, fiind vechi de 60 de ani. Lucrarea trebuie facuta cu atat mai mult cu cat am reusit sa obtinem fonduri si pentru apa”, a mai spus Ilie Vlaicu.
Reprezentantii Administratiei Domeniului Public Timisoara vor sa profite de faptul ca se sparg strazile Brancoveanu si Romulus si vor sa faca acolo 200 de locuri de parcare noi. Seful Telpark, Ionel Ursu, are vesti proaste pentru timisorenii care trebuie sa parcheze in centru: nu mai este loc pentru nicio parcare in plus.

Luni, 18 01 2010, 08:59 | Agenda
 
Esec in vaccinarea fetitelor

Doar 154 de eleve de clasele a VI-a si a VII-a din judetul Timis au fost vaccinate impotriva cancerului de col uterin in acest an scolar, ceea ce reprezinta aproximativ trei procente din totalul fetelor. Astfel, si cea de-a doua campanie a Ministerului Sanatatii, de administrare gratuita a vaccinului contra cancerului de col uterin, s-a dovedit a fi un esec, asta chiar daca numarul celor care au primit vaccinul s-a dublat, cel putin in scolile din judetul nostru.
In Timis au ajuns, in acest an scolar, 2 500 de doze de ser, dar in mare parte acesta a ramas nefolosit. Aceasta pentru ca parintii elevelor de clasele a VI-a si a VII-a nu au fost de acord cu vaccinul respectiv, pentru ca nu ii cunosc pe deplin efectele secundare, dar nici beneficiile. Prima tura de vaccin le-a fost administrata celor 154 de fetite in ultima luna a anului trecut, cea dea doua urmand a se face pe la sfarsitul acestei luni, iar ultima, doua luni mai tarziu. In judetul Timis exista 2 828 de fete inscrise in clasa a VI-a si 3 413 in clasa a VII-a, in total 6 241.

Vaccinarea nu este obligatorie, doza fiind administrata doar fetelor care au acordul parintilor. Medicii fac precizarea ca acest tip de cancer ucide 2 000 de romance in fiecare an. Cancerul de col uterin apare in urma infectiei cu HPV, un virus transmis pe cale sexuala.

Luni, 18 01 2010, 08:59 | Agenda
 
Se distribuie laptele praf

 

In aceasta luna, activitatea de distribuire a laptelui praf pentru municipiul Timisoara se va face la sediul Serviciului pentru Protectia Copilului si Familiei, strada Platanilor numarul 2 (intrarea se face prin spatele Gradinitei nr. 31), in perioada 25-29 ianuarie. Programul cu publicul este urmatorul: luni, miercuri, vineri 8,30-13,00, iar marti si joi de la 8,30 la 13,00 si intre 15,00 si 17,00.
Pentru ridicarea laptelui praf solicitantii trebuie sa prezinte actul de identitate al unui parinte, certificatul de nastere al copilului si reteta dubla eliberata de medicul de familie, numai pentru luna in curs. Laptele neridicat intr-o luna nu se reporteaza in luna urmatoare. Medicii de familie sunt cei care stabilesc dreptul la laptele praf pentru nou-nascuti, intocmesc listele cu copiii care beneficiaza de lapte praf gratuit, le depun la Directia de Sanatate Publica a Judetului Timis si scriu retetele duble care trebuie sa coincida cu listele.
Directia de Sanatate Publica semneaza contracte cu distribuitorii de lapte praf, aprovizioneaza cu lapte praf toate primariile din judetul Timis, avizeaza listele si modifica unele cantitati prescrise de medici. Relatii suplimentare se pot obtine direct la sediul Serviciului pentru Protectia Copilului si Familiei, la telefon 0256/214 572.

Luni, 18 01 2010, 08:59 | Agenda
 
Cu factura E on la „Transilvania”

 

Dupa BRD – Groupe Société Générale, ING si Creditcoop, Banca Transilvania devine cea de-a patra banca prin intermediul careia se pot plati in numerar facturile de gaze naturale si facturile reprezentand alte servicii prestate. La agentiile bancii, clientii E.ON Gaz Romania si E.ON Gaz Distributie pot opta, incepand cu acest an, sa achite in numerar contravaloarea facturii reprezentand consumul de gaze naturale si facturile reprezentand contravaloarea serviciilor de verificare si revizie tehnica a instalatiilor de utilizare a gazelor naturale. In prezent avem la dispozitie o gama destul de larga de posibilitati de achitare a facturii de gaz prin intermediul solutiilor de plata oferite de BRD – Groupe Société Générale, ING, Banca Transilvania, Creditcoop, PayPoint si Payzone. De retinut ca la plata in numerar a facturilor prin intermediul acestor alternative este necesara prezentarea facturii cu cod de bare, dar si ca, pentru efectuarea platii facturilor de gaze naturale si de servicii prin intermediul tuturor acestor canale de incasare, clientilor E.ON nu li se percep comisioane.

Luni, 18 01 2010, 09:01 | Agenda
 
Liceenii, la alegeri

 

Parlamentul European al Tinerilor, cea mai importanta organizatie de tineret sustinuta de Parlamentul European si Comisia Europeana, isi reia activitatea in acest an. Liceenii sunt invitati sa participe la sesiunile regionale de preselectie, dupa cum urmeaza: pentru Muntenia – 19-21 si 26 – 28 martie, la Busteni; pentru Moldova – 7-9 mai, la Oglinzi, judetul Neamt; pentru Transilvania – 14-16 mai, la Busteni. Fiecare eveniment va implica 70 de tineri cu varste cuprinse intre 16- 21 de ani, din randul carora vor fi selectati cei 12 reprezentanti de la fiecare preselectie, la sesiunea nationala. Participarea la selectie este conditionata de aplicarea intr-o delegatie de 11 tineri candidati, organizati intr-o delegatie regionala si proveniti din aceeasi institutie de invatamant.
Candidatii trebuie sa vorbeasca limba engleza fluent (limba franceza constituie un avantaj), sa aiba preocupari in domeniul politic european, sa se implice in actiuni de tineret si de cetatenie activa, dar si sa aiba rezultate scolare bune. Termenul limita pentru trimiterea candidaturilor este 26 februarie pentru preselectia Muntenia si 15 martie pentru Moldova si Transilvania. Informatii suplimentare se pot obtine de pe site-ul www.eypromania.eu.

Luni, 18 01 2010, 08:31 | Agerpres
 
Romania s-a calificat la barajul pentru CM 2011

Nationala masculina de handbal a Romaniei s-a calificat la barajul pentru Campionatul Mondial din 2011, in urma victoriei in fata Bosniei-Hertegovina, cu scorul de 29-26 (15-13), duminica seara, la Vantaa (Finlanda).
Romania a castigat astfel turneul din Finlanda, cu 6 puncte, urmata de Bosnia, 4 p, Finlanda, 2 p, Marea Britanie, 0 p.
In celalalt meci de duminica, Finlanda a surclasat Marea Britanie cu 35-21. Romania castigase si primele doua partide ale turneului, 36-27 cu Marea Britanie si 32-23 cu Finlanda.
Tragerea la sorti a meciurilor pentru play-off are loc pe 31 ianuarie la Viena. Barajul de calificare este programat pe 12/13 iunie (prima mansa) si 19/20 iunie 2010 (a doua mansa).

Luni, 18 01 2010, 08:31 | Agerpres
 
Dorel Simion, noul antrenor coordonator al lotului national

Dorel Simion, fost campion mondial si european, medaliat cu bronz la Sydney in 2000, a fost numit antrenor coordonator al lotului national de box de catre Rudel Obreja, presedintele FR de Box.
Dorel Simion, 33 de ani pe 13 februarie, era secundul antrenorului principal Grigore Bondavali la lotul de seniori, care a plecat, preferand un contract de antrenor in Tunisia.
Dorel Simion, campion mondial la Budapesta in 1997 si campion european in 1998 la Minsk, s-a retras in 2005 din activitatea competitionala, alaturi de fratele sau Marian, ambii incepand o cariera de antrenor la CS Dinamo. De reamintit ca Gheorghe Simion, tatal lui Marian si Dorel, a fost antrenor la lotul national de seniori.
Ramas fara postul de antrenor la CS Dinamo, in urma restructurarii activitatii clubului, Dorel a trecut in profesional si a lucrat ca subofiter la Sectia 19 Politie din Capitala.
Dorel Simion mai are in palmares 2 medalii de aur la Campionate Mondiale juniori – 1994 si Campionate Europene de juniori 1995. Dorel Simion a fost ales cel mai bun sportiv al Romaniei in anii 1997 si 1998.

Luni, 18 01 2010, 08:31 | Agerpres
 
Ianukovici si Timosenko, in al doilea tur de scrutin

Viktor Ianukovici si Iulia Timosenko se vor confrunta in al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Ucraina, potrivit sondajelor realizate la iesirea de la urne, informeaza duminica din Kiev agentiile internationale de presa. Pe locul trei s-a clasat bancherul Serghei Tighipko, pozitie care ii permite sa conteze pe un dialog privilegiat cu viitorul castigator.
Comisia Electorala Centrala din Ucraina va prezenta abia luni datele preliminare ale alegerilor prezidentiale de duminica. Rezultatele exit-polll-ului realizat de compania Research & Branding Group la comanda postului public de televiziune ‘Ukraina’ arata in felul urmator: Viktor Ianukovici a intrunit 37,6% dintre sufragii, Iulia Timosenko – 26,13 % din voturi, Serghei Tighipko – 11,64 % din voturi, Arseni Iateniuk -7,09% si Viktor Iuscenko -5,12%. Restul candidatilor au obtinut un numar nesemnificativ de sufragii. In total, la alegerile prezidentiale din Ucraina au participat 18 candidati.
Conform exit-polului realizat de Fundatia Initiativele democratice din Kiev, Ianukovici a obtinut 32% din voturi, iar doamna Timosenko – 27% in primul tur de scrutin, potrivit AFP. Postul de televiziune ICTV a prezentat rezultatele unui alt exit-poll, realizat de Gfk-Ukraine. Cifrele difera putin, dar aceasta nu schimba ierarhia deja mentionata: Viktor Ianukovici – 35,06%, Iulia Timosenko – 25,72%, Serghei Tighipko – 13,41%, Arseni Iateniuk -6,86 % si Viktor Iuscenko – 5,61%.

Luni, 18 01 2010, 08:31 | Agerpres
 
Chile: presedintele ales Pinera lanseaza un apel la unitate

Antreprenorul multimilionar de dreapta Sebastian Pinera a lansat un apel la unitate, dupa victoria sa duminica in al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Chile. ‘Tara noastra are nevoie de unitate, astazi mai mult ca niciodata. Ne confruntam in acest moment cu probleme majore si avem nevoie de unitate’, a declarat presedintele ales, in varsta de 60 de ani, intr-o prima alocutiune rostita alaturi de rivalul sau de centru-stanga, Eduardo Frei, si familiile lor respective. El urma apoi sa rosteasca un discurs in fata sustinatorilor sai in cursul serii /ora locala n.r./.
Pinera a castigat alegerile duminica cu 51,61 la suta din voturi, intrecandu-l cu peste trei puncte pe fostul presedinte centrist /1994-2000/, creditat cu 48,38 la suta din sufragii, potrivit unor rezultate actualizate asupra a peste 99 la suta din voturile numarate. Este pentru prima oara cand dreapta castiga alegerile in Chile dupa 1958 si aceasta victorie ii permite sa revina la putere pentru prima oara dupa 20 de ani si sfarsitul dictaturii militare a lui Augusto Pinochet /1973-1990/, mentioneaza AFP.

Luni, 18 01 2010, 08:33 | Agerpres
 
Seful de partidul al lui Sarkozy vrea ca Franta sa interzica voalul islamic

Seful de partid al presedintelui Nicolas Sarkozy a declarat, duminica, ca el vrea o lege pentru a se asigura ca femeile musulmane avand fata acoperita cu un voal nu vor obtine cetatenia franceza, relateaza Associated Press. Xavier Bertrand, liderul partidului conservator UMP, a afirmat ca voalul este ‘doar o inchisoare pentru femeile care il poarta’ si ca ‘nimeni nu va putea crede’ ca o femeie acoperita de el vrea sa se integreze. Franta este tot mai aproape de interzicerea acestor voaluri, desi numai o minoritate de femei musulmane le poarta.
Un inalt legiuitor al UMP a inaintat saptamana trecuta legislatia pentru interzicerea acestui vesmant si un comitet parlamentar ce studiaza aceasta chestiune de sase luni urmeaza sa faca un raport asupra necesitatii unei legi spre sfarsitul acestei luni. Comitetul este compus atat din politicieni de stanga cat si de dreapta. Sarkozy a deschis dezbaterea asupra subiectului in iunie, afirmand in fata unei reuniuni speciale a ambelor camere ale parlamentului ca voalurile ce acopera fata ‘nu sunt binevenite’ in Franta.
El si-a reafirmat pozitia miercuri, declarand ca voalul total ‘este contrar valorilor noastre si contrar idealurilor pe care noi le avem asupra demnitatii unei femei’. Bertrand s-a exprimat asupra subiectului in timpul unor felicitari de Anul Nou primite de la simpatizanti ai UMP la Nisa. Remarcile sale sunt mai ales indraznete intrucat el a declarat deschis ca femeile care poarta asemenea voaluri nu ar trebui sa dobandeasca cetatenia franceza.

Luni, 18 01 2010, 08:33 | Agerpres
 
UE intentioneaza sa acorde Haiti un ajutor de peste 100 de milioane de euro

Tarile Uniunii Europene discuta despre un ajutor financiar de peste 100 de milioane de euro pentru reconstructia Haiti dupa seismul ce a facut mai multe zeci de mii de morti, a indicat duminica seara o sursa diplomatica pentru AFP. ‘Suma care este in chestiune are trei cifre, si anume peste 100 de milioane de euro’, a subliniat aceasta sursa, precizand ca ea urmeaza a fi anuntata in principiu luni in timpul unei reuniuni la Bruxelles a ministrilor europeni de ajutor la dezvoltare consacrata Haiti.
‘Valoarea totala ar putea fi chiar de peste 200 de milioane de euro, dar aceasta va depinde de ultimele arbitrari’, a afirmat sursa citata de AFP. Acest pachet financiar va fi distinct de ajutorul umanitar de urgenta destinat victimelor cutremurului de pamant, tarile UE deblocand deja in acest domeniu pana acum intre 20 si 30 de milioane de euro, o suma ce ar putea inca ‘sa creasca considerabil’, potrivit sursei diplomatice. Ajutorul la reconstructie este destinat eforturilor de baza, pe termen scurt si mediu. Banii vor fi scosi din bugetul UE, prin prelevarea unor sume necheltuite si reorientarea spre Haiti a unor programe de ajutor europene destinate initial altor tari, a subliniat sursa citata.

Luni, 18 01 2010, 08:52 | Banateanul
 
Cea mai mare pensie din Romania – 9.000 de euro/luna

Cea mai mare pensie platita de statul roman este 37.000 de lei, achivalentul a 9.000 de euro si este de peste 105 ori mai mare decat cea mai mica pensie, aceasta fiind de 350 de lei, informeaza "Gandul".
Un oficial din Casa Nationala de Pensii a precizat, pentru Gandul, ca cele mai mari pensii, de peste 200 de milioane de lei vechi (20.000 de lei noi) apartin unor fosti piloti sau angajati din aviatia civila.

Luni, 18 01 2010, 08:52 | Banateanul
 
ISD: Geoana trebuie schimbat. Vizita la Timisoara, eroare a echipei de campanie

 

Institutul "Ovidiu Sincai" afirma, intr-o analiza asupra alegerilor prezidentiale, facuta publica duminica, sub titlul "Cezarul a invins!", ca principalul responsabil al rezultatelor alegerilor este Mircea Geoana si identifica o serie de greseli care au dus la pierderea strategica a competitiei.
Analiza ISD radiografiaza competitia electorala, concluzia fiind ca o serie de greseli strategice ale PSD, ale echipei de campanie si ale presedintelui partidului, Mircea Geoana, au dus la pierderea strategica a competitiei electorale.
ISD afirma ca scorul strans dintre Traian Basescu si Mircea Geoana arata ca societatea romaneasa era pregatita pentru schimbare, dar evidentierea in timpul campaniei a personalitatii lui Geoana a condus o mare parte a electoratului la concluzia ca liderul PSD nu reprezinta garantia schimbarii.
"Electorii au preferat la 6 decembrie certitudinea continuarii conflictelor politice cu Traian Basescu incertitudinilor legate de relatiile lui Mircea Geoana cu personaje controversate. Frica, oboseala si repulsia fata de o stare perpetua de conflict a fost invinsa de ura fata de bogatia presupus dobandita prin mijloace dubioase, asociata cu teama ca viitorul presedinte este controlat de catre cei care s-au imbogatit astfel", se arata in studiul ISD.
Analiza citata radiografiaza principalele evenimente politice din 2004, cand Traian Basescu a preluat Presedintia, pana la turul doi al alegerilor prezidentiale din 2009 si conchide ca PSD a avut cateva victorii tactice, dar in lipsa unui proiect strategic, a pierdut razboiul.
Studiul ISD porneste de la premisa ca alegerile s-au suprapus unei crize pe trei paliere, moral, politic si economic, care asigurau conditiile ca Basescu sa fie invins, mai ales in conditiile deciziei iesirii PSD de la guvernare. Acelasi studiu arata ca, imediat dupa ruperea guvernul Boc, PSD a pierdut initiativa, PNL devenind principalul partid care s-a manifestat in opozitie, prin depunerea motiunii de cenzura si avansarea proiectului Klaus Iohannis.
Analizand principalele teme de campanie ale primilor doi competitori, ISD apreciaza ca Basescu a incercat sa redirectioneze frustratea populatiei nemultumite de la persoana sa catre institutia parlamentara, a adoptat o strategie de victimizare, vizibila mai ales in turul doi, si a identificat adversari din anturajul lui Geoana, diabolizandu-i.
In ceea ce priveste campania lui Geoana, ISD afirma ca acesta a mizat pe lansarea unor promisiuni electorale, dar care, in lipsa unor explicatii privind resursele necesare, au ridicat suspiciunea de demagogie.
Analizand evenimentele din turul doi al campaniei, ISD conchide ca acesta poate constitui o lectie de manual, ca un caz relevant pentru "modul in care poti, prin inspiratie tactica, sa obtii un avantaj important, irosit apoi fulgerator ca urmare a lipsei de viziune si fermitate strategica".
La capitolul erori de campanie, ISD identifica unele colective – difuzarea cu obstinatie a casetei in care Basescu pare a lovi un copil, lansarea subiectului prin Dinu Patriciu, erori ale echipei de campanie – vizita la Timisoara, gestionarea defectuoasa a confruntarii televizate, stafful lui Geoana dovedindu-se "prost documentat si superficial".
In ceea ce il priveste pe Geoana, ISD enumera o serie de erori personale care au dus la pierderea alegerilor, desi la inceputul turului doi Geoana inregistra un avans de 6-8%: vizita la Sorin Ovidiu Vantu, incapacitatea de a oferi explicatii convingatoare.
"Vizita lui Mircea Geoana la locuinta lui Sorin Ovidiu Vantu, la miezul noptii, chiar inainte de dezbaterea finala, a socat opinia publica prin excentricitatea si duplicitatea comportamentala a unui candidat prezidential, validand astfel intregul construct de imagine al lui Traian Basescu", se afirma in studiul ISD.
Discursul lui Geoana a fost catalogat de ISD ca fiind unul sugerand constant "artificialitate", cauzat de lipsa unei identitati conceptuale a candidatului PSD.
ISD recomanda PSD asumarea infrangerii si reformarea partidului, in primul rand prin reidentificarea ideologica si schimbarea liderilor.
Presedintele ISD, Adrian Severin, a afirmat ca schimbarea liderului PSD este principala conditie pentru reformarea PSD.
"Daca un lider a fost capabil, cu cinci zile inainte de alegeri, sa mearga sa se intalneasca cu cineva considerat a face parte din lumea interlopa, poti sa presupui ca va mai fi in stare sa mai faca asta. Daca un lider a fost in stare sa impuna in structurile de conducere ale partidului oameni care il filmeaza cand ia bani cu aroma de mita este clar ca va face asta si in viitor si va putea fi in continuare filmat", a spus el.
Analiza ISD afirma ca cea mai proasta solutie pentru ISD este pastrarea status-quo-ului, pentru refomarea PSD fiind in principal nevoie de schimbarea liderului.
Intrebat ce calitati ar trebui sa aiba alt lider al partidului, Severin nu a dat nume, insa a enumerat patru calitati: onestitatea, credibilitatea si respectabilitatea publica; forta, autenticitate si capacitate organizatorica; atasament indiscutabil fata de valorile stangii europene; capacitatea de a negocia si de a fi recunoscut ca negociator intr-un context dificil pentru partid.
"Daca le gasim pe toate patru intr-o singura persoana, foarte bine. Daca nu, atunci poate le gasim separat, intr-o echipa colectiva de conducere, cel putin provizorie", a adaugat el.
Studiul ISD ia in calcul si posibilitatea constituirii unei conduceri colective la nivelul PSD, pana la congres, care sa pregateasca un nou statut, un manifest ideologic si un program politic.
ISD recomanda ca viitorul statut al PSD sa elimine cumulul de functii, sa stabileasca incompatibilitati intre functii in partid si functii la nivel guvernamental, delimitarea stricta a atributiilor presedintelui, presedintelui executiv, presedintelui Consiliului National.
Si Miron Mitrea a postat, recent, pe blog, o analiza a situatiei PSD in perioada 2004 – 2009, in care identifica greseli strategice ale partidului. Intr-o emisiune televizata, Mitrea a anuntat ca aproape sigur va candida la presedintia PSD si l-a identificat pe Adrian Severin, presedinte ISD, drept una dintre persoanele pe care le-ar dori in echipa sa.

Luni, 18 01 2010, 08:52 | Banateanul
 
Baiat de 8 ani suspectat de actiuni teroriste

Isteria antiterorista din Statele Unite sfideaza uneori ridicolul. De cate ori se pregateste sa zboare cu familia sa, un baiat de numai 8 ani este cercetat, perchezitionat si interogat la sange.
Totul, pentru ca numele sau este identic cu al unui suspect de terorism, aflat pe listele serviciilor de securitate.
Aceasta este noua fata a terorismului. Sau asa ai putea crede, dupa modul in care a fost anchetat pe oricare dintre aeroporturile pe care a ajuns impreuna cu parintii sai.
Numele lui este Michael W. Hicks, un baiat american de 8 ani, membru in Clubul Cercetasilor.

Luni, 18 01 2010, 08:52 | Banateanul
 
Premiera medicala: transplant de rinichi cu robotul "Da Vinci"

Emotii la Cluj, unde au fost realizate sambata primele operatii de transplant de rinichi facute de un robot asistat de chirurgi straini si romani. S-au prelevat rinichii de la doi donatori in viata si au ajuns la niste bolnavi cu insuficienta renala.
Mia si Irina sunt doua tinere chinuite de ani buni de o insuficienta renala. Speranta lor a venit de la rude.
In cazul Miei, mama ei s-a oferit sa-i ofere un rinichi. In schimb, pe Irina a salvat-o soacra ei, care n-a ezitat o secunda sa faca un gest nobil.
Interventiile s-au realizat in premiera nationala. Asta pentru ca recoltarea si mai apoi transplantarea rinichilor de la donatorii in viata s-au facut cu cele patru brate ale robotului chirurgical "Da Vinci".
Miscarile robotului au fost coordonate de doi medici cu experienta in chirurgia robotica, din America si Spania.
Operatia dureaza trei ore, iar pacientii pot fi externati in trei zile. Costa insa 10.000 de euro si plateste bolnavul.

Luni, 18 01 2010, 08:55 | Glasul
 
O aradeanca a invins virusul AH1N1 dupa ce medicii nu-i mai dadeau nici o speranta

O femeie din Arad este singurul pacient din tara care s-a aflat in ultimul stadiu din cauza noului virus gripal AH1N1, si a invins boala.
Pana acum, nici o persoana care a ajuns sa respire cu ajutorul aparatelor speciale de ventilatie, acesta fiind ultimul stadiu al bolii provocate de virusul AH1N1, nu a reusit sa supravietuiasca.
Femeia in cauza, o tanara sub 30 de ani, a contactat virusul in ultima luna de sarcina, fiind transferata de urgenta la Timisoara, unde s-a reusit totusi scoaterea copilului cu ajutorul operatiei de cezariana. Dupa mai multe saptamani de agonie, timp in care medicii nu-i mai dadeau nici cea mai mica sansa, femeia si-a revenit, iar de patru zile respira fara ajutorul aparatelor. In scurt timp, mamica este asteptata sa revina acasa cu copilul, ambii aflandu-se in acest moment in afara oricarui pericol.
La Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Arad, pe langa tanara insarcinata, au mai fost internate inca patru persoane aflate in stare critica. Din nefericire, toti cei patru pacienti, cuprinsi intre 36 si 53 de ani nu au supravietuit virusului.
Toate cele cinci persoane infectate cu virusul pandemic AH1N1 care au fost internate la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Arad, au suferit probleme acute ale aparatului respirator. Au suferit de dispnee (lipsa de aer), functiile respiratorii fiind sustinute cu ajutorul aparatelor speciale de ventilatie.

Luni, 18 01 2010, 08:55 | Glasul
 
Mamele eroilor martiri ai Revolutiei au mai trimis o scrisoare presedintelui

 

Presedinta organizatiei Ranitilor si Urmasilor celor Decedati Arad, Doina Nan, mama de erou martir al Revolutiei din 1989 a trimis in numele intregii organizatii o noua scrisoare atat prese¬dintelui Romaniei, cat si Secretariatului de Stat pentru Problemele Re-volutionarilor.
Aceasta este ceea de-a doua incercare a organizatiei de la Arad. Scrisoarea incepe in felul urmator: ,,Pe data de 11 decembrie 2009, noi, mamele eroilor martiri din Arad, am inaintat Presedintiei o Scrisoare Deschisa in care va solicitam ca, prin puterea cu care sunteti investit, sa emiteti un decret prezidential prin care sa inlesniti acordarea titlului de „mama de erou martir” tuturor mamelor care si-au pierdut fiii in Revolutia de la 1989.
In prezent, beneficiem numai de titlul generic de „urmas de erou martir”, acordat tuturor urmasilor acestora. Pentru a putea sa dati curs solicitarii noastre, anexez prezentei Scrisoarea Des¬chisa adresata Domniei –Voastre pe data de 11 decembrie 2009, cu confirmare de primire, de catre mamele eroilor martiri, membre ale ARUD Arad”. Prin aceasta scrisoare, mamele eroilor cazuti in Revolutie, solicita un raspuns, mai ales ca la prima nu au primit nimic din partea presedintelui.
,,Va solicitam un raspuns la doleantele exprimate. Pana in prezent, nu am primit reactia dumneavoastra in legatura cu cererea de emitere a unui decret prezidential care sa ne confere titlul de „mama de erou martir” noua dar si tuturor mamelor de eroi din Romania. In numele mamelor de eroi din Arad, va solicit din nou acest raspuns”, se mai arata in scrisoarea semnata de catre Doina Nan si trimisa presedintelui. Aceasta mai cere ca in cazul in care nu vor trimite raspunsul sa ii fie aprobata o audienta.
De asemenea, in scrisoarea tri¬misa Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor, Doina Nan, cere in numele tuturor mamelor, sa se alature acestui demers si sa le acorde sprijinul. In scrisoarea adresata Secretarului este mentionat ca Presedintele Senatului Romaniei a raspuns initiativei si a spus ca le sprijina in orice demers, insa singurul in masura sa emita decretul prezidential in urma caruia s-ar putea conferi titlul de „mama de erou martir” este Traian Basescu.

Luni, 18 01 2010, 08:55 | Glasul Miercuri se pecetluieste soarta liceelor vocationale

Avand in vedere noua metodologie de functionare a sistemului educational, unde profesorul este platit in functie de numarul de elevi, liceele vocationale isi au zilele numarate.
In cadrul acestor scoli, profesorii sunt nevoiti sa lucreze, de multe ori, cu un singur elev. „Costurile nu au tinut cont de liceele vocationale. Un profesor de pian nu poate lucra cu 30 de elevi deodata. In acest fel, astfel de dascali nu isi vor putea acoperi salarizarea. Ne vom intalni miercuri cu reprezentanti ai Ministerului Edu¬catiei pentru a stabili modalitatea de rezolvare a acestei pro¬bleme“, a declarat profesoara Maria Buruc, liderul Sindicatului Liber din Invatamantul Aradean.

Luni, 18 01 2010, 08:57 | Glasul
 
Sigilii din secolele VI si VII fac parte din patrimoniul arhivar al Aradului

Printre cele mai valoroase documente pe care le detine Serviciul Judetean Arad al Arhivelor Nationale se numara doua sigilii datand din secolele VI si VII originare din China.
Valoarea acestor documente este una inegalabila, recunoscuta in intreaga lume. Din pacate insa, nu s-a reusit pana acum descifrarea lor. Nu de putine ori, reprezentanti ai Ambasadei Chinei au incercat sa descifreze continutul documentelor, insa limba in care sunt scrise este una foarte veche, nemaifolosita de foarte mult timp. De asemenea, nimeni nu stie cum a fost posibil ajungerea unor astfel de documente pe teritoriul Aradului.
In anul 2009, Serviciul Judetean Arad al Arhivelor Nationale s-a axat pe continuarea reformei demarate in 2007, in conditiile in care institutia se confrunta cu probleme grave, unele dintre ele chiar foarte vechi, la acestea adaugandu-se altele noi de legislatie, de buget, de infrastructura, de informatizare, de resurse umane.
„Pe langa cei 7.000 de metri liniari de care dispune serviciul nostru, am preluat in 2009 de la creatorii si detinatorii de arhiva cantitatea de 26,15 metri liniari, documente si registre cu va¬loare documentar-istorica, care fac parte din Fondul Arhivistic National. Institutiile de la care am preluat do¬cumentele sunt Inspectoratul Scolar Judetean Arad, primariile din Turnu, Seitin, Tarnova (dosare ratacite de fostele C.A.P.-uri Dud, Chier, Agrisul Mare si Tarnova), Tribunalul Arad, Directia Judeteana de Evidenta Persoanelor si de la Mircea Timbus- fond personal“, ne-a declarat Eugeniu Criste, directorul institutiei.
S-a preluat documente gasite in urma controalelor de fond fie prelucrate arhivistic sau neprelucrate, inclusiv de la starea civila cu toata lipsa spatiului de depozitare si a supraincarcarii depozitelor din incinta sediului.
De asemenea, se vor prelucra documente din fondurile Primariei Arad din anul 1939, a Comitetului Judetean PCR Arad din anii 1984-1988, a Prefecturii din anii 1933 si inventarierea a cinci tipare sigilare din colectia pastrata in institutie.
Acordarea asistentei de specialitate se inscrie printre atributiile principale ale Arhivelor Nationale. Indrumarea si controlul activitatii arhivistice la creatorii si detinatorii de documente a constituit o prioritate a institutiei pentru anul 2009. „Au fost efectuate 40 de controale la creatorii si detinatorii de documente din domeniul public, in special primarii. In judet mai exista creatori si detinatori de documente de importanta istorico-documentara, care fac parte din Fondul Arhivistic National, in pri¬vinta carora nu am colectat date si¬gure si actuale.
Ne mai intalnim cu un caz deosebit: in conditiile de criza, si nu numai, numeroase societati co¬merciale se desfiinteaza, lichideaza, reorganizeaza si cu toate ca legea arhi¬velor ii obliga sa aduca la cunostinta Arhivelor Nationale, in termen de 30 de zile, documentele care le atesta schimbarile survenite. In felul acesta, nu mai avem date referitoare la do¬cumentele create de unitatile respective (cazul Arvinex Arad)“, ne-a mai declarat Eugeniu Criste.
In timpul controalelor s-au constatat diverse deficiente, precum lipsa spatiilor de depozitare, neamenajarea corespunzatoare a acestora, interesul redus al sefilor de institutii pentru activitatile de arhiva, slaba pregatire sau preocupare a personalului desemnat cu munca de arhiva, care indeplineste si alte sarcini, neinventarierea documentelor din arhiva, nedepunerea la timp de la servicii la depozitul propriu.
„Aspecte pozitive intalnim la Prefectura Arad unde arhiva are si o persoana pregatita profesional cat si depozite model: rafturi me¬talice, cutii de protectie pentru documente, sistem alarmare. Aceleasi conditii le intalnim si la primariile din Santana si Olari“, a incheiat Eugeniu Criste.

Luni, 18 01 2010, 08:57 | Glasul
 
Pacientii aradeni vor lansa o petitie de amploare in luna martie

 

Manifestul pentru Pacientii din Romania este primul document, redactat sub forma unei petitii, care doreste sa vina in sprijinul tuturor pacientilor din judetul nostru, prin implicarea tuturor actorilor din domeniul sanatatii.
Prin manifestul pentru pacienti, pentru prima data li se ofera pacientilor posibilitatea de a participa la adoptarea deciziilor care ii afecteaza in mod direct.
Manifestul reprezinta un proiect ino¬vator, prin intermediul caruia se doreste tragerea unui semnal de alarma asupra conditiei tuturor pacientilor din spitalele aradene. „Pacientii trebuie sa se afle in centrul sistemului de sanatate romanesc, cu precadere in luna martie, luna pacientilor, cand autoritatile statului trebuie sa fie mai atente la pro¬blemele acestora.
Manifestul atrage adeziunea unor persoane importante din domeniul sanatatii, oameni politici, oameni cu putere de decizie, personalitati de marca ai societatii romanesti, lideri din diferite domenii de activitate care sustin aceasta initiativa si vor milita pentru infaptuirea obiectivelor asumate“, ne-a declarat Simona Wist, managerul proiectului.
Unul dintre obiectivele cele mai importante incluse in Manifestul pentru Pacienti este organizarea Conferintei Nationale a Pacientilor, in fiecare an, in luna martie, cu ocazia Zilei Europene a Pacientului -13 martie. Acest eveniment, menit sa faciliteze comunicarea dintre pacienti, medici si autoritatile din domeniul sanatatii, creeaza un cadru de discutii libere intre toti actorii din sistemul de sanatate romanesc.
Conferinta Nationala a Pacientilor va fi structurata pe parcursul a trei zile, in care se vor organiza workshop-uri pe teme de sanatate, sustinute de unii dintre cei mai reputati medici din Romania, dar si de catre reprezentanti ai autoritatilor din domeniul sanatatii.
„Manifestul prevede si instaurarea Lunii Pacientului din Romania, in luna martie a fiecarui an, incepand cu 2010. In fiecare an, in luna martie se vor organiza intalniri intre asociatiile de pacienti si autoritatile din domeniul sanatatii, care vor dezbate cele mai arzatoare teme de interes, pentru ca reprezentantii autoritatilor sa gaseasca solutii la problemele pacientilor.
Propunerea este ca in fiecare din cele patru saptamani ale lunii martie sa se lanseze dezbateri publice cate o problema de sanatate, in care pacientii, medicii si reprezentantii autoritatilor statului sa abordeze subiecte de interes pentru tema respectiva.
De asemenea, incercam si infiintarea Avocatului Pacientului, o institutie menita sa apere drepturile pacientilor din Romania. Aceasta institutie va avea ca menire apararea drepturilor pacientilor din Romania in relatia cu medicii si autoritatile statului.
Avocatul Pacientului va avea rolul de a solutiona problemele pacientilor, la solicitarea acestora, si de a face lobby in fata autoritatilor statului, in scopul adoptarii unor masuri pentru imbunatatirea situatiei pacientilor din Romania – prin facilitarea accesului la informatii, imbunatatirea calitatii serviciilor medicale oferite, accesul mai rapid la consultatii si tratamente de specialitate, atat in tara, cat si in strainatate, facilitarea achizitiei de medicamente gratuite sau compensate, solutionarea problemelor de malpraxis etc“, ne-a mai declarat Simona Wist.
Manifestul pentru Pacienti propune si crearea Comunitatii Pacientilor din Romania, o platforma online structurata sub forma unui forum de discutii.

Luni, 18 01 2010, 08:52 | Opinia Timisoarei
 
Criza de medici la Penitenciarul din Timisoara

Un medic generalist, un stomatolog, noua asistenti, un asistent de igiena si un asistent la farmacie trebuie sa se ocupe de nevoile medicale a celor 1.000 de detinuti de la Penitenciarul din Timisoara. Angajatii s-au plans conducerii institutiei ca au prea mult de lucru si ca este nevoie de personal in plus, organigrama fiind incompleta. Mai mult, de anul trecut, medicul stomatolog este incadrat ca medic-sef, dupa ce precedentul a fost clasat drept… "inapt".
Conform bilantului pe anul 2009, prezentat zilele trecute de directorul Penitenciarului, Georgica Alexeev, sectorul medical din Penitenciarul de pe str. Popa Sapca numarul 7, are dificultati nu doar cu lipsa de personal (doar un post de medic generalist este ocupat din cele patru din organigrama, nu exista medici specialisti de ORL sau cardiologie), ci si cu aparatura: nu exista EKG, aparatura stomatologica este veche. In cursul anului trecut, "medicul-sef a fost clasat inapt de catre Comisia de Expertiza medico-militara, cu trecere in rezerva. Medicul stomatolog il inlocuieste pe medicul-sef", se arata in raportul privind activitatea din anul incheiat.
In ceea ce priveste bolile de care sufera detinutii, cei mai multi au boli psihice (aproape 290 de puscariasi), 275 au boli cardio-vasculare, iar peste 260 au probleme digestive. Sase dintre detinuti au fost tratati, anul trecut, de sifilis. Toate cheltuielile legate de activitatea medicala, precum si medicamentele de care a fost nevoie pentru sanatatea detinutilor au costat Penitenciarul peste 177.200 de lei.

Luni, 18 01 2010, 08:54 | Opinia Timisoarei
 
Conexiuni rutiere si feroviare din Timisoara, spre Italia

Serbia va incepe, in luna martie, constructia unei rute rutiere si feroviare care va lega Belgradul de coasta sudica a Marii Adriatice, tranzitand Muntenegru, parte a Coridorului XI european care va conecta Romania si Italia tranzitand si Serbia, potrivit ministrului sarb al Infrastructurii. Punctul de legatura cu Romania va fi Timisoara.
Guvernul sarb spera ca Uniunea Europeana sa includa noul drum in Coridorul XI si sa acorde Serbiei finantare pentru constructia rutei, proiect de importanta majora pentru rezolvarea problemelor de trafic din Serbia, a declarat ministrul Infrastructurii, Milutin Mrkonjic, pentru televiziunea RTS, preluata de portalul Balkans.com.
Coridorul XI ar trebui sa conecteze Romania de Italia pornind de la Timisoara si tranzitand Serbia. "Este o sosea si cale ferata care pleaca din Timisoara, Romania, prin Vrsac, Belgrad, Cacak, apoi prin Podgorica si Bar in Muntenegru, catre Bari in Italia", a mai spus ministrul.

Luni, 18 01 2010, 08:49 | Renasterea Banazeana
 
Judetul Timis, actionar fara beneficii *** Stelele Hotelului "International" au fost vizibile doar inainte de Revolutie, pe epoletii fostilor locatari

Dupa cum reiese dintr-un raport al Directiei de buget-finante si al Serviciului de administrare a patrimoniului din cadrul Consiliului Judetean Timis, institutia detine actiuni la noua societati comerciale, valoarea capitalului social fiind de 12.063.613 lei. Din pacate, CJT nu detine si majoritatea actiunilor, pentru a putea influenta cu adevarat societatile respective, cu exceptia a doua cazuri: "Aviatia Utilitara" S.A. – suta la suta si "Apcan" S.A. – 91,42 la suta. In rest, proportia este destul de mica: "Drumco" – 30 la suta, "Inter Center Service" – 45,62 la suta, "Timgaz" Buzias – 1,17 la suta, "IT Parc Management" – 20 la suta, "Ubit" SRL – 33,33 la suta, "Schilift" SRL Resita – 32,79 la suta si "Aquatim" – 0,12 la suta.
Cel mai mare aport de capital a fost adus de CJT la "Inter Center Service" Timisoara, de 5.034.000 de lei, pe locul al doilea fiind "Drumco", cu 3.887.050 lei. Forma de organizare a "Inter Center Service" a fost schimbata in anul 2003, in vederea eficientizarii activitatii societatii, modernizarii si dezvoltarii Hotelului "International" (fosta vila a lui Ceausescu) la nivelul de cinci stele, ceea ce nu s-a intamplat, din pacate, pana acum. Tot atunci, CJT a aprobat concesionarea directa, pe o perioada de 49 de ani, catre "Inter Center Service", a terenului in suprafata de 10.944 mp, situat in Timisoara, Bd. C.D. Loga nr. 46-48, teren aflat in domeniul public al judetului Timis.
Cu toate ca s-a investit mult in aceste societati, veniturile obtinute din dividende sunt nesemnificative, acestea neridicandu-se nici macar la nivelul unui salariu brut mai rezonabil: 3.978 de lei la nivelul anului 2008. In sedinta de marti se vor lua in discutie stabilirea unor masuri si analizarea situatiei economico-financiare a societatilor comerciale la care judetul Timis este actionar sau asociat.
Propunerea vine si in urma unor aspecte sesizate de Curtea de Conturi Timis: relatia deficitara a reprezentantilor CJT cu autoritatea care i-a desemnat in consiliile de administratie, acestia neprezentand informari sau propuneri cu privire la situatia patrimoniala si financiara a societatilor comerciale; disiparea responsabilitatilor in cadrul aparatului de specialitate in ceea ce priveste monitorizarea activitatii societatilor comerciale; obtinerea unor venituri din dividende nesemnificative in raport cu capitalul social investit de judetul Timis, prin CJT.
Masurile pe care ar trebui sa le decida alesii judeteni ar trebui sa conduca fie la imbunatatirea relatiei cu firmele, cu un efect benefic pentru veniturile bugetului judetean, fie la adoptarea unor hotarari radicale care sa vizeze cesionarea/vanzarea actiunilor/partilor sociale detinute in cadrul acestor societati comerciale.

Luni, 18 01 2010, 08:50 | Renasterea Banazeana
 
Locul unde viitorul ia calea codrului

Cu opt decenii in urma, locuitorii partii timisene a platoului montan Poiana Rusca erau organizati intr-o singura unitate administrativa (o "plasa", in termenii epocii), cu centrul in stravechiul targ al Fagetului. Era, atunci, anul de gratie 1930 – spunem "de gratie", pentru ca elitele romanesti din acea vreme, confruntate si ele cu o criza economica mondiala, fata de care cea curenta e joaca de copii, si-au inceput strategia de iesire din criza printr-un recensamant care sa le arate pe ce resurse se pot baza – iar plasa Faget numara putin peste 25 de mii de locuitori.
Cam tot atat numarase si cu doua generatii in urma, pe vremea cand revolutionarii pasoptisti incepeau sa-si legene nepotii – si cam tot atatea suflete locuiesc aici si astazi, in prima generatie a mileniului III. Ceea ce, daca ne gandim la cate s-au schimbat in ultima suta si jumatate de ani in aceasta parte a lumii, ca progres tehnologic, durata a vietii, comunicare, organizare sociala si economica etc., ar trebui sa-i puna pe ganduri pe cercetatorii habitatului romanesc. Daca, desigur, am avea asemenea specialisti.
Fara indoiala, aceasta armonie dintre prezenta oamenilor si spatiul geografic nu este numai un succes de adaptare, ci si sursa istoricei ramaneri in urma progresului general. Si nu este o armonie perfecta, dupa cum o arata permanentele agresiuni ale omului asupra naturii si ale naturii asupra omului: ca peste tot, dar nu cu aceeasi virulenta, si aici defrisarile, poluarea si alte asemenea "performante" umane sunt insotite de inundatii, alunecari de terenuri sau incendii.
Dincolo de toate acestea, exista insa si succesul, cladit pe faptul ca oamenii din aceste parti au avut si norocul, si vointa sa nu impinga niciodata exploatarea mediului dincolo de ireversibil. Iar asta se intampla de cand se stie. Spre exemplu, padurile de aici au fost taiate mereu, lasand adesea golase dealuri dupa dealuri. Numai ca, din cand in cand, plantatii puse de mana omului au inlocuit codrul pierdut, asa facandu-se ca padurile din apropierea satelor cu patru-cinci secole de atestare documentara, precum Grosi, Nemesesti ori cele doua Gladne, au "numai" 100 – 150 de ani in spate.
Tot astfel, dupa mai bine de un veac de metalurgie la Nadrag, in care apa raului omonim ajunsese de culoarea spanului, au fost de ajuns trei-patru sezoane in care vechea uzina n-a mai poluat apa, iar pe firul ei si-au facut din nou aparitia pastravii.
Daca, pentru multe alte parti ale tarii sau continentului, epopeea industrializarii e facuta sa dureze generatii sau chiar secole, iar dezindustrializarea se arata la fel de dureroasa, printre muntenii din Poiana Rusca, ele vin si se duc aproape la fel de lesne ca iarna. Lucrurile se petrec astfel cu mult inainte de aparitia asa-numitei "revolutii industriale", pentru ca pe aceste meleaguri, industrie se face din negura timpului: codrii Marginei, de pilda, erau vestiti cu jumatate de mileniu in urma pentru extragerea aurului si pentru fabricarea carbunilor de lemn (asa-numitul mestesug al bocseritului), cate-o moara a mai pus la lucru apele Begai de munte, iar cariere de piatra si fier s-au tot facut de jur-imprejurul culmilor.
Revolutia industriala propriu-zisa a urcat mai tarziu pantele muntoase, la Manastiur cu fabrica de cherestea, la Margina cu cea de otet, la Tomesti cu cea de sticla, iar la Nadrag cu cea metalurgica, pentru ca sa plece dupa numai un veac de popas, lasand locului tot atatia oameni cati a gasit – nici mai plini de avere, nici mai saraci, doar imprastiati si readunati altfel prin vaile Poienii.
Ultimele rosturi economice ale zonei n-au fost stricate, ca de obicei, de navalirea cine stie caror barbari inseuati si nici de directivele pretioase ale vreunor activisti, ci in harababura tranzitiei. Asa cum aveau sa procedeze, in criza financiara mondiala din care ne zbatem acum sa iesim, si marile concerne ale economiei mondiale, cand au dat de greu, intreprinderile de stat s-au napustit sa-si lichideze sursele de castiguri usoare: punctele de lucru din imediata apropiere a resurselor naturale, cu forta de munca ieftina, dar calificata de generatii.
Asezarile din aceasta zona au resimtit primele criza "cealalta", cea mare, traversand ani in care somajul a depasit 50 la suta, iar singurele venituri (precum in Nadragul sfarsitului de mileniu II) proveneau din culesul afinelor de pe coasta. Lectia dezindustrializarii a fost dura, iar din ea oamenii locului au invatat atat cat tinea de ei – in primul rand, sa nu mai lase ca asezari intregi sa depinda de bunul sau raul mers economic al unei singure fabrici, oricat de vestita i-ar fi, la un moment dat, marca.
Mici ateliere de productie, dar mai ales puzderie de magazine si firme de servicii de tot soiul (de la cele agricole la cele high-tech) au luat locul vechilor fabrici, facand posibil ca dramele personale sa nu se adune, iarasi, intr-o greu de dus drama colectiva. Insfertit fata de 1990, numarul salariatilor din "plasa Faget" a revenit, in primii opt ani ai acestui deceniu, la cota de 2.000 de angajati (partea leului revenind, firesc, orasului Faget, respectiv sectorului public), cota pe care nefericitul an 2009 a erodat-o usor, cu mai putin de cinci procente.
Nici macar in Poiana Rusca, timpul nu trece fara sa lase urme. In vestitele bisericute de lemn ale zonei nu se mai slujeste de ani buni, dar lacase de cult noi si chiar manastiri proaspat ctitorite le-au fost ridicate alaturi, la Fardea si la Luncani. Zeci de kilometri de cale ferata, pe care decenii la rand au suierat mocanitele de la si catre Nadrag ori Gladna, au fost demontate, dar mai multe drumuri de asfalt s-au croit catre cele mai multe sate ale muntelui timisean, iar autostrada este, in sfarsit, aproape.
S-au inchis baze turistice notorii, precum Valea lui Liman ori Poieni-Sat, dar a aparut cel mai mare sat de vacanta din vestul tarii, Surducul, care aduna in fiecare vara mai multi oameni decat oricare oras nemunicipiu al judetului. Investitorii vin si pleaca, muntenii raman sa intampine viitorul la umbra codrului – a unui codru pe care, in parte, l-au sadit stramosii lor.

Luni, 18 01 2010, 08:50 | Renasterea Banazeana
 
Cinci cazuri noi de gripa porcina in Timis

In ultimele doua zile, la nivelul judetului au fost confirmate alte cinci cazuri de imbolnavire cu gripa noua, numarul total al persoanelor care s-au infestat cu virusul A/H1N1 ajungand la 136.
Din fericire, in ultimele zile, in Timis nu s-a mai inregistrat vreun deces.
Nu la fel stau lucrurile in tara. Sambata si Duminica, s-au inregistrat 127 de cazuri noi de gripa porcina, iar 5 pacienti au decedat ca urmare a complicatiilor provocate de noul virus.
In total, de la izbucnirea epidemiei, in Romania au fost confirmate 6.597 de cazuri.
Dintre pacientii carora li s-a pus ca diagnostic imbolnavirea cu gripa noua, 107 au murit.

Luni, 18 01 2010, 08:50 | Renasterea Banazeana
 
Grav accident langa Biled

Trei tineri au fost raniti, astazi, intr-un accident rutier care a avut loc pe soseaua ce leaga Becicherecu Mic de Biled. Din cauza vitezei, soferul a pierdut controlul volanului, a intrat pe contrasens si s-a izbit cu masina de un copac de pe marginea drumului. A fost nevoie de interventia unui echipaj de descarcerare pentru a scoate soferul dintre fiarele contorsionate

Luni, 18 01 2010, 08:50 | Renasterea Banazeana
 
L-a lovit si a fugit

 

Sambata dupa-amiaza, un tanar de 21 de ani, aflat la volanul unui Passat, la intersectia dintre strada Constantin Brancoveanu si bulevardul Liviu Rebreanu, a accidentat un biciclist, dupa care si-a continuat drumul, fara a opri sa vada ce s-a intamplat.
Din primele date culese la fata locului, se pare ca soferul, deplasandu-se dinspre bulevardul Liviu Rebreanu spre Spitalul Clinic Judetean Timis, a virat brusc de pe a doua banda pe prima, intr-o succesiune de mai multe jalonari ale celorlalte autovehicule, acrosand biciclistul, un barbat de 70 de ani, care mergea regulamentar. Acesta a fost izbit de asfalt, pierzandu-si cunostinta.
Trecatorii aflati in zona au chemat ambulanta si politia. Dupa aproximativ o ora, oamenii legii au reusit sa puna mana pe soferul vinovat. El va fi cercetat pentru vatamare corporala din culpa si fuga de la locul accidentului.

Luni, 18 01 2010, 08:50 | Renasterea Banazeana
 
Hoti prinsi de politist

Doi hoti care au reusit sa dea mai multe spargeri au fost prinsi de politistii timisoreni. Florin M. L, in varsta de 18 ani, din Timisoara, urmarit local pentru comiterea mai multor furturi din autoturisme, si Catalin A., in varsta de 30 de ani din comuna Secas, cercetat in cinci dosare pentru furt de motorina, au fost retinuti de politistii Sectiei 2 si prezentati Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara, cu propunerea de arestare preventiva.
Ramane de vazut daca procurorii le vor arata aceeasi indulgenta pe care au manifestat-o in ultimele zile in cazul unor indivizi periculosi, pe care i-au lasat in stare de libertate.

Luni, 18 01 2010, 08:57 | Timpolis
 
Portofelul electronic R.A.T.T, – intai cheltuiala, apoi calculul?

Facilitatile implementate de Regia Autonoma de Transport Timisoara, odata cu introducerea noului sistem de ticketing – abonament pe card de acces si optiunea portofel electronic – nu vor duce la disparitia biletelor de calatorie tiparite. Intrebarea este : se justifica investitia – care va urma celei de anul trecut, cand R.A.T.T. a platit 4,3 milioane euro pentru sistemul automat de taxare si pentru sistemul de monitorizare a vehiculelor proprii -, in conditiile in care, sustin reprezentantii R.A.T.T., nu se stie care vor fi reducerile de cheltuieli pe care le aduce acest sistem?
Abonamente pe card, tabele de afisaj electronic cu orarul mijloacelor de transport si, mai nou, incarcarea numarului de calatorii pe card (in asa-numitul portofel electronic) sunt principalele facilitati pe care Regia Autonoma de Transport Timisoara le-a pus la dispozitia calatorilor, in iarna anului trecut, odata cu implementarea noului sistem de ticketing. Atunci, vechile compostoare de bilete au disparut din mijloacele de transport in comun, fiind inlocuite in mare parte cu validatoare de carduri.
Recent, R.A.T.T. a luat decizia de a lasa pe mijloacele de transport in comun un singur validator dual (aparat la care poate fi validat atat biletul tiparit, cat si cardul de calatorie). Calatorilor nedumeriti de motivul acestei masuri, fapt care ii forteaza deseori sa traverseze mijlocul de transport de la un capat la altul, chiar si in orele de varf, cand abia gasesti un loc in picioare, controlorii de trafic le-au raspuns ca se pregateste o urmatoare etapa, cea de renuntare la biletele de hartie.
Reprezentantii R.A.T.T. infirma, insa, aceasta ipoteza si spun ca in niciun caz conceptul de validare de card nu-l va desfiinta pe cel de taxare de bilet, dar se declara convinsi de faptul ca introducerea portofelului electronic va diminua costurile legate de achizitia, gestiunea, vanzarea si validarea biletelor de hartie.
"Forma platii calatoriei cu biletele pe hartie nu va disparea decat partial, astfel, cei care vor avea carduri ne vor degreva pe noi de unele cheltuieli. Trebuia, insa, sa ne gandim si la persoanele care nu sunt din oras si nu au carduri de calatorie – pentru acestea era nevoie sa existe in continuare biletele pe hartie", spune Cosmin Bradu, referent in cadrul Biroului de Presa al R.A.T.T.
Potrivit acestuia, proiectul Sistemului Integrat pentru Eficientizarea Incasarilor si a Cheltuielilor la R.A.T.T. a costat 4,123 milioane euro (12.900.559,59 lei) plus TVA, fiind un obiectiv investitional finantat din fonduri proprii. Proiectul cuprinde Sistemul Automat de Taxare (Skayo) si Sistemul de Monitorizare a Vehiculelor (SVM) R.A.T.T., incluzand 300 de mijloace de transport in comun, ceea ce inseamna peste 85% din parcul circulant al regiei.

Ca beneicii, sustin reprezentantii R.A.T.T, s-a urmarit in primul rand cresterea gradului de confort al calatorilor, prin utilizarea cardului de calatorie, respectarea unui program strict al sosirilor si informarea calatorilor in timp real cu date din trafic, vehicule si orare de sosiri in statii.
Aceasta ar fi partea de teorie, pentru ca in practica lucrurile nu stau chiar asa : o serie de validatoare creeaza, inca, probleme, programul sosirilor este si el discutabil, atata timp cat tabele nu exista in toate statiile si, partea cea mai neplacuta, desi acestea indica doua – trei minute pana la sosirea mijlocului de transport asteptat, adesea, se intampla sa se schime in ultimul minut, anuntand calatorii ca mai au de asteptat 15 – 20 de minute, pentru ca, intre timp, s-a decis retragerea in depou a unora dintre ele.
L-am intrebat pe reprezentantul Regiei si daca, la nivelul institutiei, au fost calculate reducerile de cheltuieli pe care R.A.T.T. sustine ca le va aduce diminuarea numarului de bilete de hartie si trecere la noul sistem. Intrebarea a ramas, insa, fara raspuns. "Nu stim inca ce reduceri vom avea, e nevoie de timp pentru a putea afla raspunsul acestor intrebari.
Cert este ca toate aceste aplicatii noi ne ajuta sa evaluam numarul de calatori de pe anumite rute, gradul de incarcare, in functie de care vom sti unde trebuie suplimentate mijloacele de transport in comun sau adaptate la un orar eficient. Prin implementarea acestui sistem de ticketing vor fi reduceri de cost in viitor, iar investitia va fi amortizata in timp", a precizat Cosmin Bradu.
Cu alte cuvinte, se decid investitii, care, dupa cum se vede, nu au justificare, in lipsa unor calcule care sa le dovedeasca oportunitatea si eficienta, calculele urmand a fi facute, probabil, in timp. Iar daca nu dau rezultatul scontat, se va trece la alt experiment…
Portofelul electronic este reincarcabil, iar minimul de calatorii incarcat pe card este de cinci, costul lor fiind de 8 lei. Deci, indiferent de numarul de calatorii incarcate, pretul uneia va fi de 1,6 lei, nemaiexistand posibilitatea de a o cumpara cu 1,5 lei, cum e in prezent, la achizitionarea unui bilet cu doua calatorii.
De asemenea, validarea calatoriei nu va fi posibila daca valoarea din portofelul electronic este mai mica decat costul unei calatorii (1,6 lei pentru urban sau 2 lei pentru expres si metropolitan). Validatoarele vor informa, la cerere, situatia calatoriilor disponibile in portofel (tasta "i") sau automat, incepand cu momentul din care mai sunt disponibile trei calatorii.
Pentru calatoria unor grupuri de persoane, portofelul electronic permite validarea multipla in limita disponibila pe card (tasta "+" urmata de validarea cardului cu repetare pentru fiecare calator din grup). Calatoriile ramase pe cardurile pierdute, distruse sau furate se pot transfera pe un card nou, eliberat la cerere, care costa cinci lei.

Luni, 18 01 2010, 08:57 | Timpolis
 
George Serban, 11 ani de la plecarea dintre noi

S-au implinit 11 ani de cand George Serban, autorul Proclamatiei de la Timisoara, nu mai este. Dar numele sau ramane legat de Revolutia de la Timisoara si de o parte din istoria acestui oras.
George Serban, initiatorul Proclamatiei de la Timisoara si al declararii zilei de 16 decembrie ca zi nationala de lupta impotriva totalitarismului, a trecut in nefiinta in 15 ianuarie 1999.
Proclamatia de la Timisoara a deranjat prin toate cele 13 puncte ale sale, dar mai cu seama prin Punctul 8, care propunea solutia lustratiei, pentru a se ajunge la o purificare etica. Florian Mihalcea, actualul presedinte al Societatii "Timisoara", declara ca nu crede ca Legea lustratiei va mai fi adoptata vreodata : "A trecut campania electorala si nu va mai interesa pe nimeni. La viitoarea campanie electorala se va discuta din nou si se vor acuza din nou intre ei ca au blocat legea. Pana la urma, nimeni nu a facut nimic pentru ca legea sa fie adoptata. Eu cred ca nu va fi adoptata niciodata aceasta lege, dar nu ne vom opri din demersurile noastre. Cel mai bine ar fi, daca tot nu vor sa o adopte, sa cada la vot, sa vedem cine a votat impotriva. Macar atat. Dar nu au curajul asta. Prefera sa o tina blocata".
Florian Mihalcea se declara convins de faptul ca, daca ideile lui George Serban din Proclamatia de la Timisoara ar fi fost transpuse in realitate, Romania ar fi evoluat substantial in cele doua decenii postdecembriste.
S-a nascut la 25 iunie 1954, la Buzau. A absolvit Universitatea "Al. I. Cuza", din Iasi – Sectia Sociologie-Psihologie. A scris volumele "Somnul" si "Turnirul" si articole de sociologie literara si politica. A fost director si redactor-sef al cotidianului "Timisoara", membru al Uniunii Scriitorilor si presedinte al Societatii "Timisoara". Ca deputat, a fost membru in Comisia de cultura, arta si mass-media.
A trecut in nefiinta in 15 ianuarie 1999, la 44 de ani.
In ceea ce priveste necesitatea care a dus la aparitia Proclamatiei de la Timisoara, Florin Mihalcea explica faptul ca, la inceputul anului 1990, era foarte clar ca idealurile Revolutiei au fost deturnate : "A fost foarte clar in momentul in care am constatat ca ceea ce se ceruse pe strazile Timisoarei era altceva decat ceea ce-si propunea F.S.N. Si atunci George Serban a venit cu ideea sa spunem care au fost, de fapt, doleantele timisorenilor. Pentru ca toata tara sa inteleaga ce am vrut cand am inceput aceasta Revolutie. De fapt, George Serban a vrut sa faca un text prin care sa sintetizeze ceea ce s-a cerut pe strazi, sa faca un fel de program al Revolutiei. (…) A venit la noi cu textul, la Societatea «Timisoara», si ne-a propus sa adoptam acest text. Acolo a avut loc o dezbatere, s-a lucrat pe acel text si apoi Societatea «Timisoara» a adoptat acel text".

L-am intrebat pe Florian Mihalcea daca cel care a gandit Proclamatia de la Timisoara a dat o linie aparte, prin prezenta sa, ziarului Timisoara si Societatii "Timisoara". Mihalcea a spus ca, odata cu Proclamatia, si cautarile ziarului, si ale Societatii "Timisoara" au capatat un sens : "Pana atunci stiam ca nu suntem de acord cu modul in care evolua societatea romaneasca, dar nu puteam propune romanilor o alternativa. Din acel moment nu a mai fost vorba de o negare a ceea ce exista, ci de promovarea unei constructii".

Luni, 18 01 2010, 08:54 | Ziua de Vest
 
Romanii mananca de la altii

“In acest moment, pe pietele din Timisoara si din Timis, aproximativ 5 –7%, sa zicem 10%, sunt fructe si legume produse in tara noastra, restul de 90% sunt aduse din import”, a declarat Victor Stefan, directorul Piete SA Timisoara. Cea mai mare parte dintre aceste produse sunt aduse din Italia si Spania, dar si din Serbia, Turcia sau Germania. Fermierii sustin ca acest lucru se intampla din cauza ca agricultura romaneasca este slab subventionata sau nu este subventionata deloc.
Pe deasupra, aceste culturi sunt foarte pretentioase, cheltuielile cu lucrarile de intretinere sunt foarte mari, iar fermierii nu au bani.
Situatia este atat de tragica incat pana si cartofii se importa. “Daca mai sunt cantitati romanesti, sunt foarte putine. Cartofii chiar si din Germania se aduc”, a spus Stefan.
Unde mai exista legume sti fructe romanesti, acestea sunt produse, de obicei, de catre ferme de subzistenta, in cantitati foarte mici. Totusi, in localitatea Belint, din judetul Timis, mai multi fermieri au reusit sa puna la punct un sistem de producere si vanzare direct la timisoreni si se pare ca treaba merge foarte bine. Agricultorii spun ca produsele din strainatate sunt mult mai bine subventionate si ajung pe piata romaneasca la preturi mult mai mici, iar producatorii locali nu isi permit sa vanda la preturi la fel de mici, fiindca dau faliment.
Pe de cealalta parte, produsele din export sunt tratate cu chimicale, arata foarte bine si rezista mult timp, fara sa se strice. Astfel atrag clientii din punct de vedere estetic. “Problema si mai grava este ca sunt fermieri care au legume si fructe, dar nu ajung sa cu ele pe piata, ca nu au cum, si astfel se strica. E problema transportului si nu are cine sa le vanda, iar cand ajung, primesc un pret mic si nu le acopera cheltuielile.
De multe ori, raman cu produsele nevalorificate. Eu va spun ca, de cand am inceput acest proiect al nostru cu cosul de legume, nu gasim consumatori destui, nu ca nu avem productie. La noi a crescut, dar a crescut si numarul consumatorilor. Am avut 110 familii, anul trecut si acum vom ajunge la 200. Problema este nu ca nu avem produse, ci ca nu reusim sa-i convingem pe consumatori sa cumpere produse locale. Adica sa inteleaga ca mult mai bine e sa cumpere un produs autohton, proaspat si netratat, decat adus de nu stiu unde. Al nostru e cu cativa banuti mai ieftin”, a spus Mihaela Vetan, producator de legume si fructe din Belint.
In Piata Iosefin din Timisoara, sambata dimineata, tarabele gemeau de fructe si legume, dar erau putini cumparatori. Surprinzator a fost ca am gasit produse locale, chiar din Timis, dar vanzatorii se plangeau ca nu se vand. “Ei, mama, merge foarte greu, oamenii nu au bani si nu cumpara. E criza”, a declarat batrana Victoria, care tremura de frig, fara niciun cumparator, langa taraba incarcata cu morcovi (2 lei) si patrunjel (5 lei), dar si cu amestec de radacinoase.
In stanga era alta doamna, care astepta sa-i fie cumparata marfa, produsa intr-o mica ferma din Vinga. “De ce exista foarte putine legume si fructe romanesti pe piata?”. Batrana da vina pe criza, dar Stefan, un domn de alaturi, spune ca taranii nu sunt sprijiniti deloc si e nevoie de subventie. Mai grav este ca acum Uniunea Europeana a sistat toate subventiile.
Ce vor face fermierii romani? “Oamenii au nevoie de sprijin, altfel nu vor putea face agricultura”, a subliniat Stefan. Mai incolo, chiar la intrare, se afla o familie din Satchinez, cu morcovi, telina, patrunjel si alte radacinoase, precum si verdeturi, produse pe ferma lor de 2.000 de hectare.
„Varza de Lovrin”, „Morcovi de Belint” sau „Mere romanesti pentru diabet”… Piata Badea Cartan din Timisoara este, la prima vedere, raiul produselor romanesti. Cu toate acestea, responsabilii pietelor din Timisoara sustin ca multe sunt reclame desantate.
In realitate, peste 90% dintre produsele agricole ce se vand in pietele din Timisoara sunt marfuri de import. Taranii au ajuns o raritate si majoritatea produselor, desi sunt ceva mai ieftine decat in centrele comerciale sau in pietele mici, sunt doar marfa vanduta la mana a doua. De o calitate cel putin indoielnica.
Sambata dimineata, la minus 3 grade Celsisus, cand oferta de pe piata este exagerat de mare si cumparatorii incearca sa caute doar chilipiruri, spiritele incep sa se incinga. „Pozati-ne, domne, sa ne dati la televizor, sa vada si Basescu unde am ajuns. Stau de la 7 dimineata, cu doua perechi de pantaloni pe mine si inghet de frig. Nu am vandut mai nimic.
Noi, taranii, am ajuns niste prosti. Nimeni nu ne mai baga in seama. Toti prefera produsele de prin strainatati, ce par mai mari si mai frumoase, dar nu au nici un gust. Ce au morcovii mei? Ce au legumele mele? Muncesc un an intreg si de-abia ajung sa traiesc de pe o zi pe alta”, spune tanti Mihaela, care are o mica gradina, la cativa kilometri din Timisoara. O batranica din Lugoj, prietena veche cu precupeata noastra, se revolta. „Draga, nu ne jigni.
Noi, taranii, nu suntem niste prosti. Noi traim din ceea ce lucram, nu e vina la nima’ ca nu mai are lumea bani. Daca ar avea oamenii bani, am trai si noi mai bine”. Batranica are expuse cateva borcane de muraturi, patrunjel, morcovi si ceapa. Nu a vandut nimic, desi a stat mai bine de patru ore in frig… Ziua nu s-a terminat, iar femeia spera ca roata norocului s-ar putea intoarce pentru ea.
In functie de cat ai rabdare sa cauti, in Piata Badea Cartan poti gasi printre cele mai ieftine produse de pe piata timisoreana. Mere – 1,5 – 3 lei kilogramul, rosii – 5,5-6,5 lei, cartofi – 1-1,5 lei, varza – 1,5-2 lei, usturoi – 8 lei, nuci – 8 lei, alune de padure – 13 lei, portocale – 3,5-4 lei, banane – 2-3,5 lei. Disperarea micilor agricultori, inghititi incet-incet de speculantii care cumpara fie din Piata de Gros, fie direct de la tarani si apoi revand produsele, a ajuns la cote extreme. Un tanar din Uivar, care impreuna cu mama sa dezvoltasera o afacere cu morcovi si alte legume, sustine ca in ultimele luni s-a apropiat de faliment.
„Nu mai are lumea bani sau prefera sa ne ocoleasca. Chiar daca avem produse naturale 100%, pe care le crestem, si doar noi stim cum le pastram pentru a le vinde proaspete in perioada rece, nu mai avem trecere. Transportul, bataia de cap si timpul pierdut ne termina, in ultima perioada. Ne vom lasa de agricultura, daca nu se va intampla o minune. Nimic nu mai merita sa faci in Romania”.
“Infiintara de asociatii de profil si subventionarea puternica a acestui domeniu. Nu se poate face agricultrua pe terenuri mici”, a spus Victor Stefan . “Este nevoie de o campanie de informare a oamenilor, sa stie ce inseamna pentru sanatate consumul acestor legume si fructe locale, proaspete si netratate si cand cumpara produse din afara se saboteaza agricultura romaneasca”, a declarat Vetan. Deputatul Valeriu Tabara a spus ca este nevoie, in primul rand, de infiitarea de asociatii ale fermierilor, puternice, organizarea unor retele de depozitare.
In plus, este nevoie de controlul acestor importuri masive de lugume si fructe, care pot avea efecte daunatoare asupra consumatorului roman, fiindca nu se stie exact cum sunt tratate acolo, in tara unde sunt produse. “Agentia Sanitar Veterianara, institutiile de la vama, din piete si protectia consumatorilor trebuie sa verifice calitatea si modul in care sunt importate aceste legume si fructe”, a mai spus Tabara.

Luni, 18 01 2010, 08:54 | Ziua de Vest
 
Zeci de milioane de euro pentru reabilitarea sistemului de termoficare din Timisoara

Societatea de termoficare a Timisoarei, SC Colterm SA, a depus un proiect privind finantarea din bani europeni unor lucrari de reabilitare a sistemului de termoficare din Timisoara ce ar avea ca rezultat reducerea poluarii in orasul de pe Bega.
Proiectul a fost aprobat, astfel ca, foarte probabil, Colterm va beneficia de o finantare de aproximativ 70 de milioane de euro dupa ce contractul de finantare va fi semnat. Suma cuprinde bani europeni, obtinuti prin Programul Operational Sectorial (POS) de Mediu 2007-2013, Axa prioritara 3, bani de la Guvern, dar si o contributie de 14 milioane de euro din bugetul local al Timisoarei. Banii vor fi utilizati pentru reabilitarea sistemului de termoficare din Timisoara, astfel incat realitatile de aici sa se conformeze standardelor de mediu impuse in Europa.
Astfel, ar fi reduse emisiile de gaze in atmosfera, fiind redus totodata si consumul energetic in procesul de furnizare a caldurii catre populatie. Astfel, in viitor, investitia s-ar resimti si prin scaderea facturilor platite de timisoreni pentru caldura. Concret, urmeaza sa fie reabilitate centralele termice si reteaua de distributie a energiei termice.
„Este vorba de aproximativ 70 de milioane de euro, din cunostintele mele este cel mai mare proiect castigat in Timisoara si in Timis pe fonduri ale Uniunii Europene, am obtinut o finantare care se refera la tot ceea ce inseamna reabilitarea, atat pe CET Sud, cat si pe CET Centru, a tuturor echipamentelor care se refera la mediu. Toate aceste chestiuni trebuie facute, conform normelor UE, pana undeva in anul 2014.
Noi, impreuna cu un alt oras din Romania, am reusit sa accesam rapid acesti bani, durata de implementare a proiectului este de doi ani si jumatate, iar finalitatea va insemna un mediu mult mai sanatos pentru timisoreni si reabilitarea unei parti din reteaua de termoficare a orasului”, spune unul dintre cei doi viceprimari ai Timisoarei, Sorin Grindeanu.
Pana cand lucrarile de reabilitare demareaza si emisiile vor fi reduse si pierderile de energie termica vor scadea, se intampla altceva la Timisoara. Consilierilor locali li se propune spre aprobare un proiect de hotarare ce vizeaza ajustarea preturilor locale la energia termica livrata de catre SC Colterm SA.
Mai exact, se propune aprobarea noului pret final de producere, transport si distributie a energiei termice livrate populatie in Timisoara, asta dupa ce Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei si Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice au avizat acest lucru. Astfel, pretul de local de referinta pentru energia termica, incepand cu 1 ianuarie 2010, ar fi 173,01 lei/Gcal, fata de 162,62 lei/Gcal cat era pana acum. Reprezentantii primariei sustin ca pretul de facturare nu va fi modificat.

Luni, 18 01 2010, 08:54 | Ziua de Vest
 
Daca vor fi bani, bulevardul Sudului va fi modernizat si extins

Consilierii municipali ai Timisoarei vor decide, prin vot, in sedinta ordinara de la sfarsitul acestei luni, in legatura cu aprobarea Studiului de Fezabilitate „Modernizare si extindere b-dul Sudului”. Proiectul propus de Directia Drumuri si Transporturi din cadrul Primariei Timisoara presupune extinderea bulevardului la patru benzi de circulatie, pentru care ar fi nevoie, conform devizului general al investitiei, de 58.419.110 lei, adica aproximativ 13.800.000 de euro. Banii ar urma sa fie alocati in cadrul Bugetului local al Timisoarei pentru 2010, iar realizarea lucrarii s-ar intinde pe o perioada de 12 luni.
Studiul de fezabilitate este finalizat inca de anul trecut, fiind intocmit de S.C. PATH’ S ROUT S.R.L. Bulevardul Sudului este amplasat in zona de sud a municipiului Timisoara, fiind delimitat de strazile dr. Aurel Podeanu spre nord si Musicescu spre sud. „Pentru imbunatatirea conditiilor de circulatie in partea de sud a municipiului, este necesara realizarea unei legaturi directe intre zona Soarelui si strazile dr. Aurel Podeanu, strada Cerna si Aleea Ripensia.
Prin realizarea acestei legaturi se va descongestiona traficul din zona Spitalului Judetean si se va asigura totodata si accesul la bazele sportive din zona stadionului Dan Paltinisan”, se arata in referatul Proiectului de hotarare privind aprobarea studiului de fezabilitate "Modernizare si extindere bd. Sudului".
Conform planurilor facute de municipalitate, anul acesta ar urma sa fie modernizate mai multe bulevarde din Timisoara, insa lucrarile ar putea sa fie amanate din cauza lipsei de fonduri. Strada Lidia, bulevardul C-tin Brancoveanu, Calea Torontalului si strada Closca sunt cateva din strazile vizate pentru modernizare si extindere. Strada Lidia ar urma sa fie extinsa la patru benzi de la giratia de la AEM pana la intersectia cu strada Drubeta, b-dul C-tin Brancoveanu ar urma, de asemenea, sa fie extins, insa doar dupa ce, in prealabil, ar fi refacute retelele de utilitati de sub covorul asfaltic existent.
Calea Torontalului ar urma sa fie reabilitata din fonduri obtinute printr-un program european, asfaltul fiind intr-o stare destul de precara, urmand ca soseaua sa fie extinsa la patru benzi pana la ieșirea din oras. Strada Closca trebuia deja modernizata si extinsa, insa au existat mari dificultati in obtinerea autorizatiei de mediu, intrucat ar trebui taiati o serie de copaci de pe marginea soselei. Realizarea investitiilor enumerate mai sus ramane in suspans pana la elaborarea bugetului local pentru acest an, previziunile privind posibilitatile pe care le va oferi bugetul fiind relativ pesimiste.
Luni, 18 01 2010, 08:54 | Ziua de Vest

 
Cei pacaliti la casele de schimb valutar pot cere anularea tranzactiei

Dupa ce in ultimii ani sute de timisoreni au fost pacaliti de casele de schimb valutar sub privirile neputincioase ale autoritatilor, in sfarsit situatia se schimba in bine. Din 6 ianuarie a intrat in vigoare Ordinul 632/2009 privind unele masuri de informare a consumatorilor de catre operatorii economici care desfasoara activitati de schimb valutar.
Noul ordin impune reguli mult mai stricte in ceea ce priveste modul de afisare a cursurilor practicate, atat in interiorul cat si in exteriorul casei de schimb valutar. Afisarea informatiilor se va face in campul vizual al consumatorului care efectueaza tranzactia.
Operatorii economici au obligatia de a afisa la exteriorul casei de schimb un suport sau un panou unic, monocolor, fara degradeuri sau alte insemne grafice sau culori, pe care informatiile privind vanzarea si cumpararea de valuta sa fie indicate in mod vizibil si intr-o forma neechivoca, usor de citit. In interiorul casei de schimb valutar, cursurile de schimb, atat pentru operatiunile de vanzare cat si pentru operatiunile de cumparare, vor fi inscrise pe un panou unic, de dimensiune echivalenta unei pagini format A4.
Daca operatorul economic percepe comision pentru operatiunile de schimb valutar, cursurile de schimb afisate pe panoul unic de la exteriorul casei de schimb vor include si comisioanele practicate, in sensul afisarii valorilor calculate dupa aplicarea comisionului casei de schimb valutar. Afisarea oricaror altor informatii pe suportul unic sau afisarea altor suporturi care fac referire la cursul de schimb este strict interzisa.
Ordinul 632/2009 prevede dreptul consumatorilor ca, in cazul in care constata neconcordante intre cursul valutar afisat si cel mentionat in formulatul de acceptare a tranzactiei sau pe bonul fiscal, de a solicita in scris, in cel mult 24 de ore, anularea tranzactiei.
Aceasta solicitare trebuie sa fie facuta la operatorul economic care a efectuat tranzactia sau, in cazul in care acesta refuza, consumatorul se poate adresa la cel mai apropiat sediu al ANPC.
Operatorii economici trebuie sa dovedeasca corectitudinea tranzactiilor, prezentand organelor de control listele cursurilor de schimb de vanzare / cumparare pentru valutele tranzactionate, care sa cuprinda semnatura persoanelor imputernicite, precum si perioada pentru care au fost valabile, respectiv ziua si ora.
Formularul de acceptare a tranzactiei trebuie sa contina, obligatoriu, informatii referitoare la denumirea si adresa operatorului economic, numele si prenumele consumatorului, seria si numarul actului de identitate al acestuia, suma tranzactionata, suma ce urmeaza a fi incasata de consumator, data emiterii, semnatura operatorului si cea a consumatorului. Formularele trebuie sa fie intocmite in doua exemplare, unul pentru consumator si unul pentru operatorul economic si sa fie redactate atat in limba romana cat si in limba engleza.
Suma de bani primita ca urmare a tranzactiei se va numara la ghiseul operatorului economic, odata cu primirea formularului de acceptare si a bonului fiscal. Suma primita de consumator trebuie sa fie aceeasi cu cea inscrisa in formularul de acceptare a tranzactiei cat si pe bonul fiscal.

Luni, 18 01 2010, 08:55 | Ziua de Vest
 
Trasee pentru biciclete in Timisoara

Unul dintre organizatorii campaniei „Verde pentru Biciclete”, Gratian Bolog, propune cateva trasee interesante prin Timisoara. Orasul dispune de 20 de kilometri de piste special amenajate de buna calitate, astfel incat „poti ajunge pe bicicleta in toate punctele importante ale orasului”, dupa cum spune Gratian Bolog. Traseele propuse sunt: Zona Cetatii, care te poarta prin orasul vechi; De-a lungul Begai, peste numeroasele poduri; Centru – complexul studentesc; Padurea Verde (aici sunt patru trasee pentru biciclisti); Parcurile din oras, in special cele din centru – Parcul Catedralei si Parcul Central.

Luni, 18 01 2010, 08:55 | Ziua de Vest
 
Greenpeace a infiintat un grup de voluntari la Arad

Greenpeace a infiintat un grup local de 30 de voluntari la Arad, acesta fiind al doilea din Ardeal si al treilea ca marime la nivel national, iar alte 10 grupuri locale se preconizeaza ca vor fi infiintate in curand.
„Voluntarii din Arad se vor alatura viitoarelor activitati Greenpeace din Romania. Incepand de saptamana viitoare vom incepe actiuni de informare in scoli, incepand de la clasele mici, poate chiar gradinite. Vom face informari despre ce inseamna Greenpeace, ce inseamna prevenire, informari de prevenirea poluarii, despre ce pot face copii pentru reducerea consumului de apa. Poate la nivelul claselor a XII-a o sa avem nevoie si de sprijinul elevilor pentru strangerea de semnaturi pentru petitia impotriva construirii in zona Aradului a unei centrale nucleare, locatie avuta in vedere de autoritatile romane.
Este foarte important sa ne concentram pe aceasta petitie, pana in aprilie. Actiunile de strangere de semnaturi pentru aceasta petitie va fi organizata si in caminele studentesti“, a declarat Raluca Tat, coordonator Greenpeace pentru Arad.
Voluntarii Greenpeace au mai spus sambata ca, pana in prezent, au fost stranse peste 13.000 de semnaturi pentru petitia impotriva construirii in zona Aradului a unei centrale nucleare, locatie avuta in vedere de autoritatile romane.
Prima actiune Greenpeace a avut loc in Arad in luna decembrie, cand peste 20 de tineri, imbracati in negru si cu lumanari aprinse, au manifestat pentru a atrage atentia autoritatilor asupra gradului ridicat de poluare si pentru luarea unei decizii privind reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Manifestarea de la Arad a avut loc in contextul organizarii la Copenhaga a celei de a 15-a editii a Conferintei Partilor (COP), cel mai inalt organism al Conventiei ONU pentru Schimbari Climatice. COP 15 s-a desfasurat in perioada 7 – 18 decembrie.
Greenpeace este o organizatie independenta de protectie a mediului ce foloseste confruntarea creativa si non-violenta pentru a expune problemele globale ale mediului si pentru a forta adoptarea unor solutii esentiale pentru un viitor pasnic si verde.
In Romania, Greenpeace promoveaza campanii precum „Schimbari climatice”, „Protectia padurilor”, „Eficienta energetica”, „Energie regenerabila”, „Energie nucleara (Campania Spune NU energiei nucleare), „Promovarea becurilor economice” , „Organisme modificate genetic” si „Rosia Montana”.
 
Luni, 18 01 2010, 08:21 | Adevarul
 
Marko Bela: ‘Eu cred ca vom ajunge la autonomia teritoriala fara sa observam acest lucru’

‘Eu cateodata cred ca vom ajunge la autonomia teritoriala in asa fel incat nu se va observa ca avem o autonomie teritoriala. (…). Daca vom face o combinatie intre autonomia locala, importanta si valabila pentru intreaga tara, (…) si anumite solutii speciale privind problemele identitare ajungem la ideea autonomiei teritoriale cu un plus de atributii si un plus de drepturi, care, dupa parerea mea, sunt posibile si in alte zone’, a declarat presedintele UDMR, Marko Bela.

Luni, 18 01 2010, 08:25 | Adevarul
 
Cand alegi intre Biserica, Scoala si Spital

Statul si comunitatile locale prefera sa isi bage banii in ridicarea de biserici, nu in construirea unor scoli sau spitale. Dupa 1989, in medie, Romania s-a ales cu 200 de biserici noi pe an, in timp ce numarul scolilor a scazut cu peste 1.000 pe an – noteaza Romania libera. Locurile din spitale au scazut cu aproape 4.000 pe an.
Potrivit ‘Le Courrier des Balkans’, aceasta explozie a numarului de locasuri de cult incepe sa deranjeze, deoarece populatia duce mare lipsa de alte institutii, precum scoli sau spitale, din care unele au nevoie urgenta de renovare.

Ambasadele Elvetiei si Olandei de la Bucuresti au finantat un studiu despre acest subiect, care arata ca in Bucuresti s-au ridicat 150 de biserici ortodoxe, in ultimii doua decenii, numarul total fiind, in prezent, de 300.

Luni, 18 01 2010, 08:33 | Adevarul
 
Sergiu Bahaian, retinut de procurorii DIICOT

Sergiu Bahaian este acuzat ca ar fi ordonat moartea celor care ii bagasera in buzunare milioane de euro prin fraude bancare. Patronul echipei Gloria Buzau, Sergiu Bahaian (47 de ani), a fost arestat aseara pentru fraude economice, dar si pentru ca ar fi ordonat uciderea a cel putin patru persoane.
Doi barbati au fost ingropati de vii, iar alti doi au fost aruncati in Canalul Dunare-Marea Neagra in perioada 2006-2008 – scrie Romania libera. Numarul victimelor ar putea fi insa mult mai mare.
Cei doi asasini – Valentin Slepac si Adrian Grigoras – au declarat ca au comis faptele la ordinele ‘bossului Sergiu’. Slepac si Grigoras nu sunt straini nici de escrocheriile liderului lor, fiind arestati de mai multe ori, in ultimii ani. De fiecare data insa au fost pusi in libertate de magistrati care nu i-au considerat periculosi.

Luni, 18 01 2010, 08:40 | Adevarul
 
Mirosul natural, arma de seductie

„Naturalul“ nu este o notiune originala, insa isi poate dovedi eficienta cand vine vorba de seducerea barbatilor. Prin urmare, femeile ar trebui sa uite de parfumurile scumpe si sa se bazeze pe mirosul lor natural. Cel putin asa sustin cercetatorii de la Universitatea din Florida, care au publicat studiu recent, citat de cotidianul britanic „The ¬Daily Mail". Rezultatele cercetarii arata ca nivelul de testosteron creste ca raspuns la mirosul natural al unei femei aflate in perioada fertila. Daca inainte se considera ca femeile erau atrase de corpul barbatilor pentru ca parfumul natural al acestora continea feromoni naturali sau transmiteau semnale chimice care atrageau sexul opus, acum atractia este reciproca.

Luni, 18 01 2010, 08:45 | Adevarul
 
Marko Bela: "Eu cred ca vom ajunge la autonomia teritoriala fara sa observam acest lucru"

Presedintele UDMR, Marko Bela, spune ca o combinatie intre autonomia locala si unele "solutii speciale privind problemele identitare" ar duce catre o autonomie teritoriala si ca la acest concept se va putea ajunge aproape pe nesimtite. "Eu cateodata cred ca vom ajunge la autonomia teritoriala in asa fel incat nu se va observa ca avem o autonomie teritoriala. (…). Daca vom face o combinatie intre autonomia locala, importanta si valabila pentru intreaga tara, (…) si anumite solutii speciale privind problemele identitare ajungem la ideea autonomiei teritoriale cu un plus de atributii si un plus de drepturi, care, dupa parerea mea, sunt posibile si in alte zone", a declarat, duminica seara Marko Bela.

Luni, 18 01 2010, 08:49 | Adevarul
 
Andrei Marga: „Universitatile din tara, cele mai corupte din UE“

Fostul ministru al Educatiei vorbeste de vanzarea examenelor si de politicienii-profesori. Hibele invatamantului superior din Romania, aratate de Andrei Marga, completeaza concluziile Barometrului Calitatii 2009, potrivit caruia facultatile romanesti sunt corijente in Europa.
"Acum, sistemul universitar din tara este cel mai corupt sistem din Europa si unul dintre cele mai impiedicate sa se schimbe, tocmai din cauza deciziilor diletante din ultimii ani", spune Marga.

Luni, 18 01 2010, 08:47 | Azi
 
Se cauta echipa lui Harap-Alb pentru PSD

Directorul coordonator al Institutului Social Democrat „Ovidiu Sincai“, Adrian Severin, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa ca PSD ar avea nevoie de o conducere colectiva, care sa semene cu „echipa lui Harap-Alb“.
"PSD are nevoie mai multa decat oricare partid de dinamism si de a se reforma. Si atunci este nevoie de un alt lider, pentru ca jocul sa se dinamizeze si sa nu se intre in acest status-quo", a spus Adrian Severin.

Luni, 18 01 2010, 09:01 | Cancan
 
Daniela Crudu s-a apucat de cantat

Asistenta de la "Neatza cu Razvan si Dani" apare in ipostaze sexy, cu sanii la vedere, pe coperta unui CD care contine o piesa cu vocea sa si care are toate sansele sa ajunga imnul matinalului de la Antena 1. La o luna dupa ce Marina Dina si-a incercat norocul in muzica, Daniela Crudu ii calca pe urme. Fara sa aiba habar ce i se pregateste, bruneta a fost cooptata in cel mai recent proiect muzical al lui DJ Rynno, care a realizat un featuring folosind vocea acesteia precum si imaginea ei sexy pe coperta. In timp ce Daniela se jura ca nu are cunostinta de aceasta colaborare, Sylvia, colega lui DJ Rynno, ne avertizeaza ca ni se pregateste o surpriza muzicala care are toate sansele sa ajunga hit.

Luni, 18 01 2010, 09:01 | Cancan
 
Anna Lesko si-a tinut fostul iubit la usa de teama bliturilor

Anna Lesko a fost, weekendul acesta, protagonista unei intamplari haioase surprinsa de paparazzii CANCAN. Basarabeanca i-a inchis usa in nas fostului ei iubit, Liviu Moreanu, dupa ce petrecuse patru ore si jumatate in compania acestuia, sambata seara, la resedinta sa din zona Baneasa. Desi pare uluitor, cantareata a preferat sa-l lase pe Liviu "prada" bliturilor aparatelor de fotografiat, pe aleea din fata casei sale, decat sa-l primeasca din nou in vila sa, pe care afaceristul o parasise cu cateva secunde inainte. Pus in incurcatura, Moreanu a reactionat precum un copil, incercand in primul moment sa se ascunda in tufisuri.

Luni, 18 01 2010, 09:03 | Cancan
 
Madonna l-a parasit pe Jesus Luz

Desi parea ca este indragostita pana peste cap de manechinul Jesus Luz, Madonna a decis sa rupa relatia cu tanarul brazilian, in varsta de 22 de ani. Potrivit apropiatilor starului, diva de la Hollywood si-a parasit "jucaria sexuala" pentru fostul iubit, jucatorul de baseball Alex Rodriguez. Relatia dintre sportivul in varsta de 34 de ani si cantareata a devenit mai stransa in ultima luna dupa ce Rodriguez s-a despartit de actrita Kate Hudson.

Luni, 18 01 2010, 08:36 | Capital
 
Cat te costa sa iti transformi sufrageria in cinema 3D

De la filmul „Avatar“ la vizionarea stirilor de seara 3D este doar un pas. Unul nu foarte mare. Tehnologia care aduce imaginile tridimensionale in sufragerie este disponibila pe piata tuturor celor care isi permit. Cand iesi de la „Avatar“ iti doresti ca toate filmele sa aiba aceeasi imagi¬ne, iar apoi te gandesti ce minunat ar fi daca ai avea si acasa asa ceva. Si chiar este posibil. Pentru circa 8.200 de euro poti avea IMAX in living.

Luni, 18 01 2010, 08:36 | Capital
 
302 milioane de euro: pretul cu care s-a vandut Bergenbier

Tranzactia anului 2009 pe piata romaneasca a bunurilor de larg consum a fost preluarea pentru 302 milioane de euro a producatorului berii Bergenbier, compania InBev Romania, de catre fondul de investitii CVC Capital Partners. La finalizarea achizitiei, partile implicate in tranzactie au facut publica doar suma totala care a fost platita pentru operatiunile InBev din cele 8 tari din Europa de Est in care era prezenta, respectiv 1,5 miliarde de euro.

Luni, 18 01 2010, 09:03 | Capital
 
Andreea Banica a impanzit Internetul cu poze sexy

Andreea Banica este fara doar si poate una dintre cele mai frumoase femei din Romania. Cantareata este constienta de acest lucru astfel ca, de fiecare data cand face o sedinta foto, ea nu se fereste de imbracamintea extrem de sexy si nici nu refuza sa arate cu ce a inzestrat-o mama natura. La ultimul pictorial, realizat pentru site-ul sau oficial, spre deliciul barbatilor, Andreea aproape ca si-a dezgolit complet un san.

Luni, 18 01 2010, 08:41 | Click
 
Obezii au nevoie de doze mai mari de antibiotice

Persoanelor obeze ar trebuie sa li se administreze doze mai mari de antibiotice decat celor care au o greutate normala, pentru a avea efect, a constatat o echipa de medici americani si greci. Potrivit medicilor, kilogramele in plus influenteaza eficienta antibioticelor, facand-le ineficiente in eliminarea infectiei atunci cand sunt prescrise in doze mici. ”Numarul obezilor creste pe zi ce trece si este important ca fiecare sa primeasca o concentratie potrivita de antibiotic”, spune medicul Steve Field de la Colegiul Medicilor „Royal”, coordonatorul studiului.

Luni, 18 01 2010, 09:03 | Click
 
Delia a fost confundata cu Lady Gaga la Londra

Delia Matache s-a distrat de minune in weekend-ul trecut la Londra. Blonda a fost chemata sa concerteze intr-un club de fite, ea fiind insotita de iubitul ei, Florin Moldoveanu, dar si de prietenul lor bun, Codin Maticiuc. „Am cantat intr-un club si pentru ca m-am imbracat mai extravagant, unii au crezut ca sunt Lady Gaga. Erau innebuniti sa-mi faca poze", ne-a declarat solista la intoarcere. A doua zi dupa concert, Delia a luat magazinele de firma din Londra la rand, ea venind acasa cu geamantanele doldora de haine si nu numai.

Luni, 18 01 2010, 08:25 | Curentul
 
Se vor recalcula salariile bugetarilor

Bugetarii vor primi, de luna viitoare, salarii recalculate in baza noii grile prevazute de legea unica de salarizare. Asa prevede un ordin comun al ministrilor muncii si finantelor, Mihai Seitan si Sebastian Vladescu, publicat, la finele saptamanii trecute, in Monitorul Oficial.
Potrivit documentului, reprezentantii institutiilor statului au la dispozitie doua saptamani pentru a invata cum sa-i reincadreze pe angajati in noile grile. De instruirea lor se vor ocupa agentiile locale de prestatii sociale si directiile de finante publice si se va finaliza pe 31 ianuarie, astfel incat noile state de personal sa fie gata pana pe 3 februarie.
Concret, bugetarii care primeau pana acum salarii de maximum 600 de lei lunar vor incasa, chiar si pentru prima luna a anului, 705 lei – salariul minim stabilit prin legea unica.

Luni, 18 01 2010, 08:23 | Curierul National
 
Vladescu vrea taxarea proprietatii la valoarea reala

Impozitul pe casele si terenurile romanilor ar putea creste de la zeci sau sute de euro, in prezent, la cateva mii de euro, in urmatorii ani. Sebastian Vladescu, ministrul finantelor publice, a declarat ca doreste taxarea proprietatilor la valoarea lor reala, ceea ce ar conduce la cresterea nivelului impozitelor in zona miilor de euro.
Sunt vizati in primul rand cei care isi etaleaza bogatia. Taxa nu ii va afecta si pe romanii cu venituri mici, sustine ministrul finantelor.

Luni, 18 01 2010, 08:25 | Curierul National
 
Ciolos propune distributia de plati directe numai pentru terenul lucrat

Distributia platilor directe la hectar si in functie de ceea ce produce terenul respectiv si nu numai in functie de suprafata acestuia, cum este in prezent, este cea mai importanta initiativa pentru Romania pe care a anuntat-o la sfarsitul saptamanii trecute Dacian Ciolos, care a fost votat dupa audieri in Parlamentul European pentru pozitia de comisar european pentru agricultura.
Dacian Ciolos a vorbit vineri la audieri despre echilibrarea nivelului platilor directe, dar si despre o distributie a acestora pe baze realiste, despre volatilitatea preturilor la produsele agricole, despre dezvoltare rurala sau despre asigurarea nevoilor locale de catre micii agricultori.

Luni, 18 01 2010, 08:47 | Curierul National
 
Cand se vor intoarce strainii in Romania?

Investitiile, considerate a fi salvarea Romaniei pe timp de criza, se pare ca au scazut semnificativ in 2009 comparativ cu 2008. Declinul acestora s-a inregistrat de la o luna la alta.
Astfel, datele Bancii Nationale arata ca investitiile straine directe in Romania s-au redus dupa 11 luni din 2009 cu 55,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 3,8 miliarde euro, gradul de acoperire al deficitului de cont curent scazand cu 12,4 % intr-o luna.

Luni, 18 01 2010, 08:31 | Evenimentul
 
Catalina Buzoianu se retrage

Regizoarea isi anunta retragerea dupa premiera ‘Scamatorul din Lublin’, de la Teatrul Evreiesc, declarandu-si amaraciunea fata de actorii, care nu mai stiu sa arda pana la capat, si fata de starea teatrului de astazi.
Dupa o cariera si o recunoastere internationala de peste 40 de ani, cu peste 100 de mari spectacole puse in scena, cu premii importante acordate in tara si in strainatate, regizoarea Catalina Buzoianu, careia Giorgio Strehler declara ca ii poarta ‘un mare respect’, isi anunta, retragerea de pe scenele romanesti.
Ultimul spectacol important, pe care-l semneaza, este ‘Scamatorul din Lublin’, dupa romanul lui Isaac Bashevis Singer, laureat cu premiul Nobel in 1978, cu actorul Veaceslav Grosu, in rol principal. Spectacolul va avea premiera joi la Teatrul Evreiesc de Stat din Bucuresti.

Luni, 18 01 2010, 08:33 | Evenimentul
 
‘Cordunenii’, saltati in grup

Peste 100 de membri ai clanului ‘Cordunenilor’ – una dintre cele mai temute grupari de Crima Organizata din tara – au fost ‘saltati’ ieri de politisti si jandarmi ai Brigazii Speciale , care au descins, inca de la primele ore ale zilei, in locuintele interlopilor din Iasi si Brasov.
Aseara, la capatul a peste 12 ore de audieri, liderul clanului, Bogdan Constantin, a fost pus sub acuzare, alaturi de 29 dintre apropiatii sai, pentru mai multe infractiuni de trafic international de persoane, comise in ultimii patru ani.

Luni, 18 01 2010, 08:38 | Evenimentul
 
Cum „vindeca” americanii afacerile romanesti „ranite” de criza

Un fond de investitii a pus ochii pe mai multe afaceri din Romania pentru a le prelua pachetele majoritare, potrivit revistei „Capital” din aceasta sapatmana. Administrat de compania Orens, fondul a fost infiintat de un grup de investitori americani si maghiari. Printre acestia se numara si fostul guvernator al statului New York, George Pataki, si fostul ambasador al SUA la Budapesta, Bert Walker.

Luni, 18 01 2010, 08:41 | Evenimentul
 
Un roman in mijlocul luptelor dintre pirati

Doua grupari rivale de pirati au intrat ieri intr-un conflict armat, din cauza neintelegerilor privind impartirea unei potentiale recompense pentru eliberarea petrolierului grecesc la bordul caruia se afla si un roman. Piratii din regiunea semiautonoma nordica Puntland, care au sechestrat petrolierul Maran Centaurus in noiembrie, nu vor sa imparta „prada” cu bandele din Haradheere, care au preluat acum controlul asupra vaporului. Schimburile de focuri dintre grupari nu au transat situatia, iar piratii din Puntland au amenintat ca ar putea incendia petrolierul, la bordul caruia se afla un roman, noua greci, doi ucraineni si 16 filipinezi.

Luni, 18 01 2010, 08:43 | Evenimentul
 
Finantator al „Asfalt Tango” si regizor de asasinate

Sergiu Bahaian, cel care ar fi comandat asasinarea a patru persoane in stilul „Camorra”, trecea drept iubitor de frumos, finantand productii cinematografice de succes. Acuzat ca ar fi comandat patru crime in stil mafiot, afaceristul Sergiu Bahaian a fost arestat preventiv, aseara, pentru 29 de zile. In timp ce el a fost retinut doar pentru o serie de infractiuni economice si condus in arestul Politiei Ialomita, doi apropiati ai sai erau incarcerati la Constanta pentru fapte oribile: au ucis patru persoane – pe unele dintre ele ingropandu- le de vii sau aruncandu- le in Dunare.

Luni, 18 01 2010, 08:43 | Evenimentul
 
Petitie impotriva noii centrale nucleare

Peste 13.000 de semnaturi au fost stranse de organizatia neguvernamentala Greenpeace impotriva construirii unei noi centrale nucleare in Romania. "Petitia poate fi semnata de oricine din lume. Avem in jur de 13.000 de semnaturi si continuam sa strangem, cu sprijinul oamenilor care nu isi doresc alte reactoare nucleare in Romania. Nu vrem sa le inchidem pe cele care exista, vrem sa nu se mai faca altele. Vrem sa se investeasca in energie curata, verde, regenerabila, din surse ecologice”, a declarat Irina Bandrabur, coordonator al voluntarilor Greenpeace Romania. Oficialii organizatiei intentioneaza sa foloseasca aceasta petitie pentru a le arata investitorilor ca romanii vor ca banii destinati acestei investitii sa fie directionati spre energiile regenerabile.

Luni, 18 01 2010, 08:43 | Evenimentul
 
Mihaela ii face echipa lui Geoana: fara Iliescu si Nastase

Mihaela Geoana a pledat public pentru mentinerea sotului sau in fruntea PSD. In interventie, ea i-a caracaterizat pe Adrian Nastase si pe Ion Iliescu drept oameni ai trecutului si a recomandat pentru conducerea PSD „o echipa” din care sa faca parte Liviu Dragnea si oameni de varsta lui si a lui Geoana. "Sincer, pe scurt, mie mi se pare ca in continuare Mircea si cei de varsta lui reprezinta viitorul, iar, din pacate, si domnul Nastase, si domnul Iliescu reprezinta trecutul. Trebuie sa respecti pe cei mai in varsta, dar atat”, a declarat Mihaela Geoana sambata seara, intrun interviu la Antena 3. Intrebata daca si Margareta Costea, soacra lui Geoana, mai crede in viitorul politic al acestuia, sotia liderului PSD a raspuns: „Sigur!”.

Luni, 18 01 2010, 09:03 | Evenimentul
 
In editorialul "Cum a castigat Basescu razboiul psihotronic"

Horia Ghibutiu scrie: "Traim intr-o tara paranormala, iata un adevar incontestabil, pe care il stiam si inainte sa ne lumineze, pe rand, sotii Geoana, la Antena 3, liderul incontestabil al televiziunilor care comecializeaza pielea ursului din padure." Se intampla prea multe lucruri neverosimile, de la evaporarea teroristilor si a dosarelor de coruptie pana la bizara aparitie a gropilor intr-un asfalt turnat cu putina vreme in urma, ca sa nu tragem concluzia ca traim in plin razboi psihotronic si ca n-o sa scoatem tara la liman fara sa deslusim fenomenele parasenzoriale. Inedit este faptul ca, datorita timidei tentative a lui Viorel Hrebenciuc de a stinge flacara violet si, mai apoi, a convingatoarei pledoarii a lui Mircea Geoana, secondat de prima doamna a PSD-ului, am aflat cine e suspectul de serviciu pentru fenomenele paranormale: Traian Basescu."

Luni, 18 01 2010, 08:21 | Gardianul
 
Cel mai bun curs leu/euro din ultimul an

Referinta anuntata, vineri, de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 4,1167 lei/euro, a atins cel mai redus nivel din ultimele 12 luni, in conditiile in care leul s-a apreciat semnificativ in prima parte a sedintei interbancare, in ton cu evolutia valutelor din regiune.
Leul a continuat sa se aprecieze saptamana trecuta, ajungand la un avans de 3% in ultima luna, dar evolutia cursului ramane incerta in conditiile in care bancile emit previziuni care merg de la 4 lei la 4,6 lei/euro.
Unii analisti se asteapta ca euro sa coboare in perioada urmatoare in intervalul 4-4,1 lei in conditiile in care criza politica a fost depasita si sansele ca acordurile cu FMI si Comisia Europeana sa fie reluate sunt foarte mari.

Luni, 18 01 2010, 08:25 | Gardianul
 
Ce mai ai de invatat de la facultate

Romania produce anual mii de licentiati in domenii de care piata muncii nu mai are nevoie demult. Aceste facultati conserva locurile de munca ale cadrelor didactice, dar le ofera absolventilor putine sanse de a profesa in meseria pentru care s-au pregatit.
Un studiu al Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) arata ca 68% dintre studenti considera ca actele de coruptie sunt mult si foarte mult raspandite in universitatile private, iar 60% in universitatile publice. Doar 25% dintre studentii chestionati considera coruptia ca fiind raspandita mult si foarte mult in facultatea in care studiaza si numai 30% in universitatea in care studiaza. Aceste date genereaza doua implicatii, universitatile private ar fi mai corupte, in general, decat cele publice si studentii respondenti sunt mult mai virulenti in relatie cu celelalte universitati, decat sunt in relatie cu propria universitate. Totusi, se constata ca de multe ori raspunsurile nu se bazeaza pe constatari proprii, ci pe cazuri de care au cunostinta.

Luni, 18 01 2010, 08:47 | Gazeta sportului
 
Mutu: "Degeaba am marcat, ne-am crezut invingatori dinainte"

Cinci goluri in unsprezece zile. Excelentul bilant ii apartine "Briliantului" Fiorentinei, Adrian Mutu. Romanul a punctat si astazi, cu Bologna, insa trupa lui Prandelli a pierdut confruntarea de pe Artemio Franchi (1-2).
"Din pacate, am inceput gresit, ne-am crezut invingatori dinainte. Cat despre mine, din punct de vedere fizic, sunt bine", a declarat Adrian Mutu.

Luni, 18 01 2010, 08:21 | Gandul
 
Niciun leu pentru investitii

Ce s-a intamplat cu Guvernul investitiilor? Chiar daca primul ministru Boc a anuntat, la finele anului trecut, ca va aloca cel putin 20% din buget pentru investitii publice, se pare ca niciun leu nu va merge catre proiecte noi. Gandul prezinta 52 din cele mai importante proiecte de investitii publice ale Cabinetului Boc.
‘Acest Guvern este Guvernul investitiilor si al salvarii locurilor de munca ale romanilor. Prin investitii gasim solutii sa modernizam infrastructura romaneasca si sa pastram si sa cream locuri de munca’, spunea premierul Emil Boc in luna mai, anul trecut, adaugand ca investitii precum modernizarea infrastructurii ‘vor aduce siguranta zilei de maine pentru romani /../ lucrurile vor merge in directia buna si vom putea avea in continuare resursele financiare si pentru plata salariilor si a pensiilor in Romania’.

Luni, 18 01 2010, 08:23 | Gandul
 
Se semneaza contractul pentru ‘Autostrada Zapezii’

Cu o intarziere de sase ani, statul roman semneaza cu un consortiu strain constructia si administrarea pe o perioada de 30 de ani a Autostrazii Zapezii, respectiv portiunea de 55 de kilometri dintre Comarnic si Brasov. Constructia, estimata la peste 1,5 miliarde de euro ar urma sa fie data in folosinta la finele lui 2014, daca totul va merge conform planului oficial, perioada care s-ar putea suprapune astfel campaniei electorale prezidentiale de peste cinci ani.

Luni, 18 01 2010, 08:25 | Gandul
 
Functionarii dati afara de Boc au castigat in instanta

Instanta a dispus reincadrarea a 46 dintre fostii angajati ai Corpului de Control al Primului-Ministru demisi anul trecut pentru ca nu au obtinut votul de incredere al premierului Emil Boc, dar si plata salariilor aferente perioadei care s-a scurs de la data concedierii pana la decizia instantei. Salariul mediu lunar in institutie, care ar trebui achitat in cazul unei decizii definitive a instantei, este de 4.000 de lei.

Luni, 18 01 2010, 08:40 | Gandul
 
Tinerii care fac sport au un loc de munca mai bine platit

Activitatea fizica hraneste mintea, ajuta la cresterea celulelor nervoase si la eliminarea inflamatiilor, este concluzia cercetatorilor suedezi. Sportul pare a fi "remediul" universal, avand beneficii nu doar pentru conditia fizica sau asupra sistemul cardiovascular. Cercetatorii suedezi au descoperit ca persoanele care fac minimum 90 de minute de sport pe saptamana obtin rezultate mai bune la testele cognitive decat restul. Mai mult, chiar si in cazul perechilor de gemeni, care fac aceleasi studii si au acelasi mod de viata, rezultatele testelor de inteligenta au fost mult mai bune in cazul celor care isi rezervau cateva zeci de minute de activitate fizica, pe zi.

Luni, 18 01 2010, 08:40 | Gandul
 
De ce e shoppingul mai eficient decat sportul la sala

Prin mersul pe jos se ard doar 3,8 calorii pe minut, in timp ce alergatul prin magazine consuma 5 calorii pe minut, releva un studiu britanic. Abonament la sala, exercitii fizice epuizante – uita de toate astea. O echipa de cercetatori britanici sustin ca prin shopping ardem pana la 5 calorii pe minut. Specialistii spun ca prin mersul pe jos se ard doar 3,8 calorii pe minut, astfel ca alergatul prin magazine duce la arderea mai multor calorii. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, expertii britanici au chestionat 3.000 de femei. Rezultatele au aratat ca sexul frumos face shopping de 132 de ori pe an, ceea ce presupune ca acestei activitati i se aloca in medie 159 de ore si 56 de minute. Un calcul simplu arata ca femeile ard, mergand la cumparaturi, peste 47.000 de calorii anual.

Luni, 18 01 2010, 08:41 | Gandul
 
Actiuni pentru combaterea violentei in unitatile de invatamant

Seful Politiei Romane, chestorul principal Petre Toba, a dispus ca pe tot parcursul anului 2010 sa se desfasoare sub directa coordonare a Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), in toate judetele, actiuni pentru combaterea violentei in unitatile de invatamant. Actiunile destinate cresterii gradului de siguranta a elevilor se vor desfasura conform unui plan de masuri elaborat de IGPR, pe baza analizei indicatorilor statistici privind situatia infractionalitatii, efectuata de specialistii Politiei Romane cu atributii in acest domeniu.

Luni, 18 01 2010, 08:45 | Gandul
 
Politica, de la "succesuri" la "abtibilde"

Costul campaniei pentru Prigoana: 20.000 de euro din buzunarul propriu plus ajutorul amicilor plus sfatul consilierului Elenei Udrea. Gramatica, mai mult decat politica, l-a pus, ieri, la incercare pe candidatul PD-L la deputatie, Honorius Prigoana. Prezent la urna, la ora opt dimineata, tanarul politician a justificat, in fata membrilor comisiei, faptul ca era cat pe ce sa paraseasca sala de vot cu buletinul netimbrat cu inscriptia "votat", spunand ca actul de identitate "e cu multe abtibilde" (n. r. forma corecta: abtibilduri). Apoi, preluandu-si iubita, care l-a asteptat la intrarea in sala de vot, Prigoana junior a facut cale-ntoarsa inspre limuzina neagra ce ii astepta pe cei doi in fata Scolii numarul 178 din cartierul Pajura.

Luni, 18 01 2010, 08:45 | Gandul
 
Institutul Ovidiu Sincai, condus de Adrian Severin, cere inlaturarea lui Mircea Geoana de la sefia PSD

Institutul "Ovidiu Sincai", al carui presedinte este Adrian Severin, a facut o analiza a alegerilor prezidentiale, – pe care a intitulat-o "Cezarul a invins!" – din care reiese ca principalul responsabil al rezultatelor alegerilor este Mircea Geoana. Analiza a identificat greselile care au condus la pierderea strategica a competitiei, acestea apartinand atat echipei de campanie – vizita la Timisoara, gestionarea defectuoasa a confruntarii televizate, stafful lui Geoana dovedindu-se "prost documentat si superficial" -, cat si presedintelui Mircea Geoana – vizita la Sorin Ovidiu Vantu, incapacitatea de a oferi explicatii convingatoare.

Luni, 18 01 2010, 08:45 | Gandul
 
Cum foloseste banii "guvernul investitiilor" in an de criza

 

Ce s-a intamplat cu Guvernul investitiilor? Chiar daca primul ministru Boc a anuntat, la finele anului trecut, ca va aloca cel putin 20% din buget pentru investitii publice, se pare ca niciun leu nu va merge catre proiecte noi.
Actualul Cabinet Boc pune astfel cruce noilor proiecte de investitii, preferand sa se axeze pe finantarea celor vechi, unele dintre ele incepute in anii ’70, dupa cum recunostea recent ministrul Economiei, Adriean Videanu.

Luni, 18 01 2010, 08:33 | HotNews
 
Dunarea se mentine peste cotele de inundatie

 

Tendinta de scadere usoara a cotelor apelor Dunarii. Totusi, fluviul continua sa se mentina peste cotele de inundatii in sectorul Turnu Magurele – Zimnicea din judetul Teleorman.
Codul portocaliu instituit pe sectorul Calafat – Zimnicea, aferent judetelor Dolj, Olt si Teleorman expira luni dimineata.

Luni, 18 01 2010, 08:35 | HotNews
 
Presedintele Uniunii Europene vine la Bucuresti

Herman van Rompuy – presedintele Uniunii Europene – vine, luni, la Bucuresti, aceasta fiind prima vizita pe care responsabilul european o face in Romania de la preluarea functiei.
Herman van Rompuy se intalneste, la Palatul Cotroceni, cu presedintele Traian Basescu. Seful statului roman ii va prezenta presedintelui UE agenda de prioritati a Romaniei in domeniul afacerilor europene, informeaza Administratia Prezidentiala.
De asemenea, vor fi discutate aspecte referitoare la situatia economica a Uniunii, modul de functionare a noii institutii a presedintiei permanente a Consiliului European, precum si teme din agenda reuniunii informale a sefilor de stat si de guvern din tarile membre UE (care urmeaza sa se desfasoare la Bruxelles, pe 11 februarie) si a Consiliului European de primavara (care va avea loc in luna martie).
Belgianul Herman van Rompuy este primul presedinte al Uniunii Europene, aceasta functie fiind creata anul trecut, odata cu intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona.

Luni, 18 01 2010, 08:35 | HotNews
 
Bursa japoneza deschide sedinta in scadere

Scaderi de 0.86% pe bursa japoneza, in deschiderea sedintei de luni. La cateva minute de la reluarea tranzactiilor, indicele Nikkei a pierdut 94,49 puncte si a ajuns la valoarea de 10.887,61 puncte – relateaza France Presse.

Luni, 18 01 2010, 08:35 | HotNews ori
 
Palmaresul editiei a 67-a a Globurilor de Aur: „Avatar” – Cel mai bun film, James Cameron – Cel mai bun regizor

Fiecare film-eveniment al anului a luat cate ceva (cu exceptia lui „The Hurt Locker”), dar filmul lui James Cameron a obtinut cele mai importante premii, in vreme ce „Mad Men” a fost desemnat cel mai bun serial dramatic. Poate cele mai frumoase cuvinte rostite la ceremonia gazduita de Beverly Hilton Hotel din Los Angeles au fost cele ale lui Robert De Niro, prezentand Premiul „Cecil B. DeMille” acordat lui Martin Scorsese: „Ce mandru ar fi fost Cecil B. DeMille sa primeasca Premiul Martin Scorsese!” In schimb, Leonardo DiCaprio l-a comparat pe Scorsese cu Da Vinci, Picasso si Shakespeare.
Desfasurata sub un timing strict, ceremonia Globurilor de Aur a adus la Hotelul Beverly Hilton din Los Angeles aproape toata lumea buna de la Hollywood, cu exceptia cuplului Brad Pitt-Angelina Jolie, a lui Clint Eastwood sau Alec Baldwin (taman cand a fost premiat). Au urcat pe scena, insa: Robert De Niro, Leonardo DiCaprio, Julia Roberts, Sophia Loren, Paul McCartney, Cher, Tom Hanks, Helen Mirren, Colin Farrell, Jodie Foster, Sally Hawkins, Mickey Rourke, Kate Winslet, Samuel L. Jackson, Arnold Schwarzenegger, Mel Gibson, Sam Worthington, Halle Berry, Mike Tyson, Gerald Butler, Jennifer Aniston s.a. Ricky Gervais n-a fost o gazda rea, dar tot scapat niste glume proaste. Ceremonia a fost pusa sub semnul ajutorarii victimelor cutremurului din Haiti. Pe durata ceremoniei s-au putut face donatii live la o adresa anuntata de Cameron Diaz.
Cele mai importante premii pentru lungmetraj s-au acordat dupa principiul „fiecaruia cate ceva” dar, surprinzator, „The Hurt Locker” a plecat acasa cu traista/poseta goala. A pierdut si Globul de Aur pentru cea mai buna drama, si pe cel pentru regie (Kathryn Bigelow) si cel pentru scenariu (Marc Boal). In schimb, fostul sot al lui Bigelow, James Cameron, a fost marele castigator al serii, desi la anuntarea premiului de regie a marturisit ca se astepta sa castige Kathryn Bigelow. Mai mult ca sigur ca se astepta sa fie premiat, insa, la categoria Cea mai buna drama, dat fiind discursul de receptie, concentrat in fraza: „Noi facem entertainment pentru un public global, si la asta se refera Globurile de Aur”. Cameron, care a adus pe scena toata echipa, a mai spus ca filmul sau „leaga oamenii intre ei si pe toti de pamant. Aceasta e si magia cinematografului”.
„Up in the Air”, filmul care avusese cele mai multe nominalizari (6), a fost premiat pentru scenariu, prilej pentru regizorul si co-scenaristul Jason Reitman de a-i multumi tatalui sau, regizorul Ivan Reitman, asa cum Jeff Bridges, desemnat Cel mai bun actor intr-un film dramatic, i-a multumit tatalui sau care si-a incurajat toti copiii sa intre in showbiz. Daca Jeff Bridges a fost salutat de o sala in picioare, la fel s-a intamplat cu Sophia Loren, Martin Scorsese sau Meryl Streep – pe care probabil putina lume se mai astepta sa o vada emotionata la primirea unui premiu. Lucrurile s-au lamurit cand actrita a spus ca rolul din „Julie si Julia” i-a evocat-o pe mama sa.
„Precious”, filmul-surpriza al anului, n-a adus – in mod surprinzator – premiul de interpretare feminina debutantei Gabourey Sidibe (ci Sandrei Bullock, spre nemultumirea evidenta a lui Mickey Rourke, cel care i-a inmanat premiul), dar i-a adus Globul de Aur pentru rol secundar lui Mo’nique, iar aceasta a livrat unul dintre cele mai frumoase discursuri de multumire ale galei. A inceput prin a spune ca nu si-a pregatit nici un speech pentru ca nu e obisnuita sa castige. Cuvintele ei au fost preluate de Drew Barrymore, premiul consfintind intoarcerea acasa a unuia dintre copiii-minune ai Hollywoodului, pierduti la un moment dat tocmai datorita faimei si succesului prea timpuriu.
Daca Helen Mirren a spus despre „Precious” ca e „poezie cruda”, Samuel L. Jackson a numit „Inglorious Basterds” „the feel-good movie of the year”. Filmul lui Quentin Tarantino a fost premiat doar pentru rol secundar masculin, neamtul Christoph Waltz avand un foarte frumos discurs in care a vorbit in termeni cosmici despre colaborarea cu Tarantino. A vorbit despre „forta gravitationala” a cineastului, despre „orbita” acestuia si „big-bang-ul” provocat de film.
„In primii 20 de ani faceam cu Marty film dupa film. In ultimii 10 am prezentat premiu dupa premiu. Suntem ca un cuplu rodat, care nu mai face sex”, asa a inceput Robert De Niro discursul de prezentare al lui Martin Scorsese, distins in acest an cu Premiul onorific „Cecil B. DeMille” nu doar pentru propriile filme, ci si pentru munca de restaurare a capodoperelor cinematografiei mondiale, desfasurata impreuna cu fundatia pe care a infiintat-o. Intr-un discurs plin de modestie, Martin Scorsese a adus un omagiu marilor regizori ai trecutului, „pe ale caror urme calcam azi”, si a vorbit mai mult despre restaurare si memoria trecutului decat despre propria cariera.
Unul dintre cele mai neobisnuite discursuri a fost cel al lui Robert Downey Jr, desemnat Cel mai bun actor dintr-o comedie sau musical. Fidel imaginii sale de „ciudat”, Downey Jr. a inceput prin a spune ca nu are cui sa-i multumeasca deoarece fara el nu s-ar fi facut „Sherlock Holmes”, sfarsind fireste prin a le multumi tuturor colaboratorilor, la fel ca ceilalti premianti. In schimb, unul dintre cele mai profesionale discursuri a fost cel al lui Toni Collette, desemnata Cea mai buna actrita dintr-un serial de comedie sau muzical – poate pentru ca premierea ei nu era o surpriza nici macar pentru ea.
Tot in mod previzibil, „The Hangover” a luat Globul de Aur pentru cea mai buna comedie sau film muzical, in vreme ce „Up” a fost desemnat Cel mai bun film de animatie, iar „Das weisse Band”, de Michael Haneke, Cel mai bun film strain.
Globurile de Aur sunt si un prilej de competitie a toaletelor elegante. Daca cele mai frumoase rochii au fost purtate in acest an de Kate Hudson (alba), respectiv Helen Mirren, Halle Berry si Kate Winslet (negre), cel mai nefericit au aratat Cher – care parea rupta din „Familia Addams”, si Sally Hawkins – care purta o rochie gen sacosa cu paiete.

Luni, 18 01 2010, 08:35 | HotNews
 
Parlamentul afgan a intrat in vacanta fara a confirma cabinetul

 

Parlamentul afgan si-a incheiat ultima sedinta de dinaintea pauzei de iarna fara a-l astepta pe presedintele Hamid Karzai sa-si definitiveze cabinetul, prelungind astfel o perioada de cateva luni de incertitudini politice. In consecinta, Karzai va trebui sa se prezinte, pe 28 ianuarie, la o conferinta internationala asupra viitorului tarii cu un cabinet incomplet. Confirmarea componentei executivului este primul test major pentru Hamid Karzai dupa realegerea sa, marcata de dispute privind fraudele electorale. Presedintele afgan a promis ca va numi ministri competenti, insa le este dator si conducatorilor regionali care l-au ajutat sa obtina al doilea mandat. Parlamentul a refuzat deja de doua ori variantele de cabinet propuse de Karzai.

Luni, 18 01 2010, 08:35 | HotNews
 
Atacul unei drone ucide 20 de persoane in Pakistan

Conform oficialilor pakistanezi, o drona a ucis cel putin 20 de persoane intr-un atac asupra unui complex al militantilor islamisti din Waziristanul de Sud. Drona a tras patru rachete in cladirea din satul Nizba, aflat intr-o zona tribala din apropierea granitei cu Afganistanul. Este a treilea atac de acest tip petrecut in regiune in ultimele patru zile. Statele Unite sunt unica tara care are capacitatea de a utiliza drone in zona, iar oficialii americani nu comenteaza asupra acestor atacuri, fapt ce a cauzat tensiuni intre SUA si Pakistan.

Luni, 18 01 2010, 08:36 | HotNews
 
Iranul afirma ca "drepturile sale nucleare" trebuie sa fie recunoscute

Purtatorul de cuvant al ministerului de externe iranian a declarat ca marile puteri vor obtine rezultate in negocierile cu tara sa doar daca vor adopta "o abordare realista" si vor recunoaste drepturile nucleare ale republicii islamice. Aceste declaratii vin la doar o zi dupa intalnirea celor sase puteri ce a avut ca subiect inasprirea sanctiunilor impotriva Iranului. In cadrul intalnirii respective, China s-a opus adoptarii de noi masuri punitive, zadarnicind astfel eforturile statelor vestice, care doreau sa discute initierea unei noi rezolutii ONU asupra unei a patra runde de sanctiuni impotriva Teheranului.

Luni, 18 01 2010, 08:36 | HotNews
 
Ursii polari sunt in pericol de moarte din cauza poluarii

Supravietuirea pe termen lung a ursilor polari este amenintata de substantele poluante create de oameni; substante care au ajuns in regiunea arctica – arata un studiu care s-a realizat pe o perioada de timp de 10 ani si a fost publicat in jurnalul stiintific Environment International. Concluziile studiului sunt infioratoare pentru orice iubitor al animalelor: o cantitate uriasa de substante chimice industriale, precum mercurul sau compusii organoclorati, a infestat aerul si apa Oceanului Arctic, cu un impact devastator asupra ursilor polari. Oasele, organele interne si cele reproductive sau sistemul imunitar al impunatoarelor mamifere albe sunt din ce in ce mai afectate de aceste chimicale.

Luni, 18 01 2010, 08:38 | HotNews
 
Primele impresii despre schimbarea forfetarului si a impozitarii IMM-urilor: Ar putea scadea evaziunea, fara o explozie a falimentelor

Restrangerea impozitului minim doar pentru anumite categorii de firme, predispuse la evaziune, precum si anularea cotei de 3% pentru microintreprinderi si inlocuirea cu impozitul de 16% pe profit, ar putea avea ca urmare in primul rand reducerea evaziunii, si mai putin desfiintarea de companii, cred reprezentantii mediului de afaceri .

Luni, 18 01 2010, 08:38 | HotNews
Investitor de meserie – Se poate trai din Bursa in Romania?

Investitia la bursa inseamna risc si adrenalina, timp si pasiune, agonie si extaz. La prima vedere, sa traiesti din bursa in Romania pare o nebunie, in conditiile unei piete mici, fara adancime si lichiditate. Insa Daniel Iancu, fondatorul forumului AGF, este unul din exemplele de succes ale investitorilor romani ce isi dedica banii si timpul aproape exclusiv bursei.

Luni, 18 01 2010, 08:38 | HotNews
 
BMW a prezentat noile modele Seria 3 Coupe si Cabrio facelift

BMW a publicat primele fotografii si informatii oficiale cu noile modele Seria 3 Coupe si Cabrio facelift. Noile modele vor fi prezentate publicului in martie in cadrul Salonului Auto de la Geneva si vor intra pe piata in primavara acestui an. Faceliftul acordat modelelor constructorului german propune o grila frontala redesenata, in stilul celei de pe recent lansata generatie Seria 5, si blocuri optice restilizate care dispun si de lumini de zi de tipul LED.

Luni, 18 01 2010, 08:40 | HotNews
 
Liberalul Radu Stroe va reprezenta Colegiul uninominal 1 din Capitala in Camera Deputatilor

Conform rezultatelor partiale comunicate de BEM, in urma numararii voturilor din 14 din cele 25 de sectii de votare, Radu Stroe a obtinut fotoliul de deputat cu un scor de 68,8%% din voturi, in dauna democrat-liberalului care a obtinut 31,2% .Fotoliul de deputat in acest colegiu ramasese vacant dupa plecarea lui Bogdan Olteanu la BNR. Prezenta la urne a fost una palida. BEM a anuntat la ora 21:00 o prezenta la vot de 27,7%.
Rezultate partiale obtinute in urma prelucrarii datelor introduse si validate de la 14 sectii din totalul de 25. Astfel, din total de 22.733 de alegatori inscrisi in copiile de pe listele electorale permanente din Colegiul 1, la vot s-au prezentat doar 5.988, prezenta la vot fiind de 26,34%, potrivit declaratiilro purtatoruluid e cuvant al BEM, Iulian Ivan.
Din numarul total de voturi valabil exprimate, 5.988, liberalul Radu Stroe a obtinut 4.058 de voturi, adica 68,8%, in timp ce democrat-liberalul Honorius Prigoana a obtinut 1.841 de voturi, adica 31,2%.
Urmatoarea comunicare privind rezultatele din cele 25 de sectii de votare va avea loc luni dimineata la ora 10:00
Conform BEM, la ora 21:00, doar 27,7% dintre bucurestenii cu drept de vot din Colegiul 1 – 10.965 alegatori. Purtatorul de cuvant BEM, Iulian Ivan, a declarat ca prezenta cea mai mare la vot a fost inregistrata la sectiile 16 – 33,90%, 15 – 33,26% si 11 – 32,52%, iar cea mai redusa a fost inregistrata la sectiile de votare 23 – 17,61%, 22 – 18,20% si la sectia 17 – 20,99%.
Intr-o conferinta de presa, Radu Stroe a declarat: "As vrea sa incep prin a multumi cetatenilor care au iesit la vot. As vrea sa va anunt, pe cale oficiala, victoria "bunului simt", impotriva celora care credeau ca totul li se cuvine in aceasta tara. Consider ca, trebuie sa aduc multumiri si domnului presedinte de la PSD sectorul 1. Aceasta batalie este un test prin care noi, liberalii, si cei din PSD din sectorul 1, am incercat sa demonstram ca in aceasta tara nu se poate face orice".
Candidatul PD-L pentru alegerile parlamentare din Colegiul 1, Bucuresti, Honorius Prigoana, a recunsocut, intr-o scurta conferinta de presa, victoria contracandidatului sau, liberalul Radu Stroe. "Vreau sa multumesc PD-L pentru increderea acordata. A acordat o sansa tinerei generatii. Vreau sa multumesc cetatenilor Colegiului 1 care au iesit la vot. Vreau sa multumesc echipei de campanie si familiei mele. Am dovedit "bunul simt" si seriozitatea unei generatii care este gata sa preia stafeta si sa se implice activ. A fost o campanie foarte grea. Am avut o misiune dificila. In aceasta campanie, nu m-am luptat doar cu dl. Stroe, ci cu trei partide si cu Primaria Sectorului 1. Il felicit pe dl. Chiliman pentru victorie, precum si pe dl. Stroe. Domnul Stroe incepe un mandat scrut, direct in opozitie".
"De fapt. eu sunt castigatorul acestei lupte, pentru ca mi-am propus sa am o campanie de bun simt, transparenta, cinstita, fara sa-mi atac contracandidatii. Va asigur ca nu am renuntat la lupta politica. Am pierdut doar o batalie, nu si razboiul. Ne vom revedea in 2012 cand voi castiga un mandat de parlamentar", a mai precizat Prigoana.
Scrutinul electoral de duminica nu a fost lipsit de incidente. Liberalul Radu Stroe va fi amendat pentru continuarea campaniei electorale in ziua alegerilor parlamentare partiale, a decis Biroul Electoral, dupa ce PD-L a facut o reclamatie in acest sens.
"Am votat cu speranta ca va invinge politica bunului simt aceasta politica nesimtita a Guvernului incompetent Boc si a Partidului Democrat. Cand am votat, m-am gandit la toti oamenii din Colegiul 1 al acestui sector si, de ce nu, la pensionarii carora deja au inceput sa li se fure pensiile, la bugetarii care deja se pregatesc sa fie dati afara si, nu in ultimul rand, la oamenii activi care sunt poate cei mai umiliti de actualul Guvern", este declaratia lui Radu Stroe, incriminata de democrat-liberali, facuta duminica dimineata, la iesirea de la vot.

Luni, 18 01 2010, 08:43 | HotNews
 
Ce am aflat din filmul mut cu Stroe si Prigoana

Cifrele seci indica faptul ca PDL a pierdut cateva procente in colegiul 1 din Bucuresti fata de alegerile de acum un an, In schimb, PSD si PNL au adunat, in comparatie cu alegerile din noiembrie 2008, peste zece puncte in plus. A fost o competitie ca un film mut, cu doua umbre, cu doi figuranti de partid, cu actori de serie B. Chiar si asa, putem trage cateva concluzii: banii nu inseamna totul; PDL a intins coarda sfidand bunul simt; alegatorii nu par sa sanctioneze alianta dintre PSD si PNL; se deschide calea unei eventuale colaborari si in sectorul 4 sau chiar pe termen lung; politica poate cobora oricat de jos: se vor gasi oricand oameni dispusi sa aleaga intre catastrofa si apocaplipsa.
• La alegerile din 17 ianuarie 2009, Honorius Prigoana (PDL, 23) a obtinut 31,2%. La alegerile din noiembrie 2008, colegul sau de partid, anonimul Gheorghe Groza luase 33, 97% in colegiul 1 din Capitala. Altfel spus, in interval de un an, PDL a pierdut aproape 3% in colegiul 1 din Capitala. Asta inseamna ca Honorius Prigoana nu a reusit sa capitalizeze victoria partidului sau in alegerile prezidentiale. Dimpotriva, a coborat sub stacheta.
• La alegerile din 17 ianuarie 2009, Radu Stroe (PNL, 61) a obtinut 68,79%. La alegerile din noiembrie 2008, candidatul PSD+PC, Mihaela Anton, a luat 29, 42%, iar candidatul PNL, Bogdan Olteanu, a adunat 26,68% in colegiul 1. Altfel spus, Radu Stroe a strans mai bine de zece procente in plus fata de punctele adunate la un loc in 2008 de PSD+PC si PNL.
• A fost un scrutin nefiresc: am avut in sectorul 1 alegeri uninominale in varianta pura si dura, intr-un singur tur, cu doi candidati foarte slabi. Adica, intr-o lupta cu miza simbolica, atat PDL cat si Alianta PSD+PC+PNL au iesit la razboi cu oameni de paie.
• PDL a propus o falsa alternativa, un fals simbol al noii generatii, un nou experiment de tip EBA si a fost drastic sanctionat de electorat. In mod normal, orice lider rezonabil din PDL putea sa-l bata fara emotii intr-o competie uninomniala, cum a fost cea din sectorul 1, pe liberalul Radu Stroe, simbolul politrucului de sorginte comunista, un candidat cenusiu, tern, vulnerabil.
• PNL si PSD au propus un politician expirat, anti-charismatic, fara un proiect clar, dar cu o memorie institutionala si politica incontestabile. Radu Stroe poate fi detestat, dar nu anulat ca vietuitoare politica. In schimb, Prigoana jr a aterizat ca o musca pe ecranul televizoarelor, direct din neantul tomberoanelor, combustibilul tatalui sau, Silviu Prigoana.
• De ce a pierdut PDL? De ce a castigat alianta PSD+PC+PNL, cuplul Chiliman – Vanghelie? Greu de imaginat totusi cum si-a fundamentat fiecare alegator, in sinea lui, optiunea. Cum alegi intre un orb si un schiop? Care alearga mai iute?
• Candidatura lui Honorius Prigoana a fost puternic contestata chiar din interiorul PDL. Europarlamentarul Cristian Preda l-a atacat si ridiculizat in plina campanie electorala, validand acuzatiile de nepotism. Chiar si asa, electoratul PDL n-a dezertat masiv, dar scorul indica totusi o dezamagire in randurile militantilor.
• Radu Stroe a beneficiat de sprijinul primarului Andrei Chiliman si a ales in mod inspirat solganul “Lupt impotriva nesimtirii”. Mesajul sau aparent general a avut o tinta precisa, perfect identificabila.
• Alegerile din colegiul 1 au dovedit ca partidele pot cobora stacheta oricat de jos, ca tot se vor gasi alegatori dispusi sa voteze catastrofa sau apocalipsa. Prezenta la vot la alegerile partiale cu caracter uninominal din sectorul 1 a fost de peste 27, 7% potrivit BEM, ceea ce pare mult in raport cu oferta deplorabila a partidelor.
• Alianta PSD+PC+PNL din sectorul 1 ar putea fi repetata din secotul 4, unde vor avea loc alegeri anticipate daca senatorul PC Daniela Popa va fi numita la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. Oficializarea relatiei dintre PSD si PNL este de acum o chestiune de timp.
• Am vazut, in final, un candidat care nu stie sa piarda si un altul parca stanjenit de propria victorie.
Luni, 18 01 2010, 08:21 | Libertatea
 
Nastase nu mai vrea sa fie premier si nici sa candideze la Presedintie

Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a declarat, duminica seara, ca nu isi mai doreste sa fie premier si nici sa mai candideze la Presedintie, el referindu-se la o posibila candidatura la presedintia PSD, fara insa sa o anunte explicit. Nastase a spus ca PSD se confrunta cu o problema de directie, indreptandu-se pe un drum gresit. Nastase a evitat sa se pronunte asupra unor posibile candidaturi la functia de presedinte al PSD si nici nu a raspuns transant daca Mircea Geoana trebuie sau nu schimbat din functie.
Intrebat daca va candida sau nu la presedintia PSD, Nastase a evitat un raspuns transant. El a spus ca, daca va avea convingerea ca o candidatura a sa va avea o sustinere, daca va avea sentimentul ca se poate constitui o echipa credibila, va accepta sa faca parte din ea.

Luni, 18 01 2010, 08:41 | Libertatea
 
Stresul ne distruge inima

De-a lungul anilor s-a spus mereu ca stresul este una dintre cauzele atacurilor de cord si a unor numeroase boli de inima, insa dovezile medicale erau foarte putine pentru a demostra acest lucru. Cu toate acestea cercetatorii de la Universitatea din Londra au descoperit, in urma unui studiu, ca oamenii sunt stresati au si o boala a vaselor de sange care este greu de detectat. Acestia au testat 514 femei si barbati voluntari cu media de varsta de 62 de ani care oficial nu aveau probleme cu inima. Fiecare a fost supus unor factori de stres si apoi li s-a testat nivelul cortisolului din corp, cunoscut si sub numele de hormonul stresului. Odata eliberat de organism, hormonul duce la ingrosarea arterelor principale.

Luni, 18 01 2010, 09:01 | Libertatea
 
Bote s-a bronzat in Tahiti

Zece zile in America de Sud si alte cateva in Tahiti si in Bora Bora au reprezentat pentru Catalin Botezatu o binemeritata vacanta de iarna. El s-a intors recent in tara afisand un bronz de invidiat. Ca in fiecare an, designerul alege pentru aceasta perioada o locatie exotica, unde se bronzeaza, petrece alaturi de prieteni si se relaxeaza dupa un an de munca in atelierul de creatie si pe podiumurile de moda. In Tahiti, Catalin a practicat snorkeling si scuba diving, a asistat la programele artistice ale polinezienelor, a admirat dansurile traditionale ale locuitorilor din Bora Bora, a hranit rechini, protejat de o cusca metalica, si a inotat in bazine speciale, alaturi de pisici de mare si de rechini domesticiti.

Luni, 18 01 2010, 09:01 | Libertatea
 
Andra si Catalin Maruta, la inaugurarea celei mai inalte cladiri din lume

Indragostiti de minunile pe care le poate oferi o vacanta ca in ”1001 de nopti”, Andra si Catalin Maruta s-au intors in acest inceput de an in Dubai. Prezentatorul emisiunii ”Happy Hour” de la Pro Tv si sotia sa, insotiti de prieteni, au sarbatorit Revelionul in preajma celei mai inalte cladiri din lume, au facut plaja in luna ianuarie si nu au ratat nici un loc de distractie din vestitul Dubai. Cum au petrecut cei doi? Cu focuri de artificii, petreceri demne de Hollywood si mult dans in noaptea dintre ani.

Luni, 18 01 2010, 09:03 | Libertatea
 
Julio Iglesias: "Nu puteam urca pe scena daca nu faceam sex inainte.”

Julio Iglesias a surprins publicul in timpul unui concert sustinut in statiunea balneara Punta del Este, Uruguay, facand cateva confesiuni despre viata sa sexuala. "Prima data cand am venit la Punta del Este aveam 24 de ani si faceam dragoste de trei ori pe zi. Sunt cam 15 ani de cand nu mai fac acest lucru", a spus, joi seara, "latino lover"-ul in varsta de 66 de ani. "Daca astazi as face amor inainte de un spectacol, ar trebui sa anulez concertul", a adaugat el. Starul a mai declarat: "Nu puteam urca pe scena daca nu faceam sex inainte. Eram ca un iepuras".

Luni, 18 01 2010, 08:47 | Mediafax
 
Nascut asasin!

Gata, a reusit! Sergiu Bahaian a intrat in istorie! A mai avut o tentativa esuata, cind pentru scurt timp a fost numit “escrocul secolului”.
Tepele sale economice de la inceputul anilor ’90 l-au facut oarecum celebru, el fiind si arestat in 1995 pentru inselarea a peste 5.000 de persoane. Dar, desi si-a mai trecut la CV o arestare, nu a ramas decit o umbra palida a "parintelui Caritas", Stoica cel asiduu limbuit de Tatulici.

Luni, 18 01 2010, 08:49 | Mediafax
 
Invatatorii si educatorii, salarizati in functie de studii

Asociatia Generala a Invatatorilor din Romania saluta noilor dispozitii legale prin care s-a modificat legea invatamantului si statutul personalalui didactic, astfel ca in invatamantul primar si prescolar vor functiona cadre cu studii superioare.
Invatatorii si educatorii, salarizati in functie de studii (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
"Asociatia Generala a Invatatorilor din Romania saluta noile dispozitii ale Legilor 387 si 330 din 2009 care modifica legea invatamantului si statutul personalului didactic si fac posibila alinierea la modelul european in ce priveste functioarea in invatamantul primar si prescolar a unor cadre didactice cu studii superioare.
De cativa ani a aparut o noua specializare in invatamantul superior care, potrivit noii legislatii, pregateste «profesori pentru invatamantul primar/prescolar». Abia acum legiuitorul reglementeaza salarizarea acestei functii", se arata intr-un comunicat remis, duminica, de catre Viorel Dolha, presedintele Asociatiei Generale a Invatatorilor din Romania.
Potrivit sursei citate, legiuitorul vine cu inca o noua functie si anume "profesori in invatamantul primar/prescolar", unde ii incadreaza pe toti invatatorii si educatoarele care au absolvit dupa liceul pedagogic si studii superioare (indiferent de specializare). "Pana acum, chiar daca aveau studii superioare, invatatorii si educatoarele erau salarizati doar ca institutori. Aceasta reparatie pentru invatatorii si educatoarele care in timp – pana la aparitia noii specializari – si-au completat studiile este prevazuta si de Legea Educatiei Nationale", arata Dolha.
Institutori vor ramane doar cadrele didactice care nu au studii superioare, ci doar postliceale sau sunt absolvente doar ale colegiului pedagogic fara anul de completare prevazut de art 16 (2) al Legii 288/2004.
"Dand importanta cuvenita temeincei pregatiri din cadrul liceelor pedagogice, Legea 387 mai reglementeaza ca liceul/colegiul pedagogic avut la baza face sa nu mai fie obligatoriu modulul psihopedagogic pentru a accede la functia de "profesor" in primar, prescolar si chiar gimnaziu – incurajand astfel pe cei care vor sa imbratiseze cariera didactica sa urmeze astfel de licee inaintea invatamantului superior. Aceste cadre didactice vor avea patru ani de liceu pedagogic plus anii de facultate. Cei care nu vor avea liceul pedagogic la baza vor trebui sa urmeze la facultate si un modul psihopedagogic special.
Salarizarea "profesorilor pentru invatamant primar/prescolar" si a celor care sunt "profesori" in invatamantul primar/prescolar (cei numiti "profesor-invatator" de Legea Educatiei Nationale) se va face potrivit art 38 al legii 330 la nivelul absolventilor cu studii superioare de lunga durata, spune sursa citata.
Mai mult, arata Dolha, Strategia "Educatie si Cercetare pentru Societatea Cunoasterii" si pachetul de legi al Comisiei Prezidentiale pentru educatie prevad recunoasterea ca profesori pentru invatamant primar si prescolar a tuturor educatoarelor si invatatorilor, deci si a celor fara studii superioare prin recunoasterea invatarii informale si nonformale (experienta, grade didactice, cursuri de perfectionare etc) ceruta de UE cu insistenta.
"S-a rezolvat deocamdata prin noua legislatie incadrarea corecta ca profesori in ciclul primar si prescolar, respectiv a celor care au deja dovada formala a studiilor superioare si liceul pedagogic la baza sau dupa caz a modulului psihopedagogic", conchide Dolha.

Luni, 18 01 2010, 08:49 | Mediafax
 
Semnificatii istorice pentru ziua de 18 ianuarie

 

Data de 18 ianuarie 1821 marcheaza inceputul Revolutiei de la 1821. Marii boieri Grigore Brancoveanu, Grigore Ghica si Barbu Vacarescu, membri ai Comitetului de Obladuire, dar si ai Eteriei, incheie o intelegere cu Tudor Vladimirescu prin care ii fagaduiesc slugerului sa-i acorde tot sprijinul pentru ridicarea poporului la lupta.

1689 – S-a nascut Charles de Secondat Montesquieu, scriitor si filosof, primul reprezentant al iluminismului francez. Lucrarea sa "De l’esprit des lois" sta la originea doctrinelor constitutionale liberale (m. 1755).

1778 – Exploratorul englez James Cook a ajuns aproape de Insulele Sandwich (Hawaii)

1821 – A incetat din viata Alexandru Sutu, ultimul domn fanariot din Tara Romaneasca.

1844 – La Iasi se joaca, in premiera, comedia lui V. Alecsandri "Iorgu de la Sadagura", prima scriere dramatica originala a lui Alecsandri, considerata ca piatra de temelie a dramaturgiei romanesti

1847 – Franz Liszt concerteaza la Iasi, in casa vistiernicului Alecu Bals, unde face cunostinta cu Vasile Alecsandri, Gheorghe Asachi, Costache Negri.

1848 – S-a nascut, la Sira – Arad, scriitorul Ioan Slavici, nuvelist, romancier, memorialist, dramaturg si gazetar (m. 1925).

1878 – Spiru Haret si-a luat doctoratul in matematici la Sorbona cu o teza de mecanica cereasca, devenita celebra.

1879 – La Teatrul National din Bucuresti are loc premiera comediei "O noapte furtunoasa" de I.L.Caragiale.

1882 – S-a nascut medicul Victor Gomoiu, primul roman presedinte al unei societati stiintifice internationale, respectiv al Societatii Internationale de Istorie a Medicinei (m. 1960).

1892 – S-a nascut comicul american Oliver Hardy (m. 1957).

1904 – S-a nascut Cary Grant, actor american de origine engleza (d. 29 noiembrie 1986).

1916 – S-a nascut Silviu Brucan, politician roman (d. 2006)

1919 – A fost fondata compania Bentley Motors

1936 – A incetat din viata scriitorul britanic Rudyard Kipling, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura pe anul 1907 ("Cartile junglei") (n. 30 dec. 1865)

1941 – In teritoriul Transilvaniei de Nord-Est, ocupat de Ungaria, in urma Dictatului de la Viena, s-a dispus, printr-o ordonanta, ca in toate actele de stare civila numele romanesti sa fie scrise cu grafie maghiara.

1968 – Marin Sorescu publica piesa "Iona".

1990 – Prin Decretul-Lege nr. 30, patrimoniul fostului Partid Comunist Roman a fost trecut in proprietatea statului.

1992 – Guvernul Romaniei a recunoscut Republica Croatia si Republica Slovenia.

1995 – A fost finalizat textul Protocolului cvadripartit, de catre PDSR, PUNR, ca partide aflate la guvernare, si PRM, PSM – grup supranumit la acea vreme "patrulaterul rosu" – , prin care acestea au convenit aupra continuarii si intaririi colaborarii lor la nivel parlamentar, in teritoriu, precum si in vederea realizarii Programului de guvernare.

1996 – Comitetul Director al Bancii Mondiale a aprobat Imprumutul pentru ajustarea sectorului financiar si al intreprinderilor (FESAL), in valoare de 280 milioane dolari. Imprumutul a fost acordat pentru o perioada de 20 ani, cu o perioada de gratie de 5 ani si cu o rata a dobanzii standard a Bancii Mondiale.

1999 – Peste 10 000 de mineri incep un mars spre Bucuresti, in cadrul ultimei mineriade.
2004 – Proiectul privind autonomia Tinutului Secuiesc a fost adoptat de delegatii Consiliului National al Secuilor (CNS).

2005 – Compania "Airbus" a lansat, la Toulouse, avionul A380, cel mai mare aparat de zbor din lume, destinat transportului civil.

2009 – A incetat din viata, in urma unui accident rutier, poetul Grigore Vieru (n. 14 februarie 1935).

Luni, 18 01 2010, 08:49 | Mediafax
 
"Welcome", de Philippe Lioret – cel mai bun film la gala premiilor Lumière

 

"Welcome", de Philippe Lioret, a fost desemnat cel mai bun film la cea de-a 15-a editie a premiilor Lumière, considerate echivalentul francez al Globurilor de Aur, in timp ce Jacques Audiard a primit premiul pentru cel mai bun regizor, pentru pelicula "Profetul", informeaza premiere.fr.
"Welcome", de Philippe Lioret – cel mai bun film la gala premiilor Lumière (Imagine: screendaily.com)
Pe de alta parte, premiul pentru cel mai bun scenariu a revenit Miei Hansen Love, pentru "Le père de mes enfants".
Cel mai bun actor in rol principal a fost desemnat Tahar Rahim, pentru rolul din "Profetul", iar cea mai buna actrita in rol principal a fost este Isabelle Adjani, pentru "La Journée de la jupe".
Lungmetrajul "J’ai tué ma mère", de Xavier Dolan, a fost desemnat cel mai bun film francez, in timp ce premiul publicului, acordat de TV5 Monde, a revenit peliculei "Où est la main de l’homme sans tête", de Guillaume si Stéphane Malandrin.
Gala de decernare a premiilor Lumière a avut loc, vineri seara, la Paris.
Premiile Lumière, create de regretatul producator de film Daniel Toscan du Plantier, sunt considerate echivalentul francez al Globurilor de Aur si sunt acordate de corespondentii straini de presa din Paris.

 

Luni, 18 01 2010, 08:47 | ProSPort
 
Becali nu mai vrea transferuri

Steaua a plecat in Turcia pentru primul cantonament al iernii. Desi l-a pierdut pe Rada si este aproape de despartirea de Dayro, Stoichita inca asteapta transferurile promise de Becali.
Patronul din Ghencea s-a vazut refuzat de Yovov si Ouon si nu mai vrea deocamdata sa aduca pe nimeni in Ghencea. "Luam titlul si cu ce avem", crede patronul Stelei.

Luni, 18 01 2010, 08:23 | Romania Libera
 
Misiunea FMI vine la Bucuresti pe 20 ianuarie

O misiune a FMI, condusa de Jeffrey Franks, va veni in perioada 20-27 ianuarie in Romania pentru a doua si a treia revizuire a acordului stand-by, in vederea eliberarii transelor trei si patru in valoare de 2,3 mld. euro cumulat.
Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, spera ca dupa plecarea expertilor FMI ratingul de tara sa se imbunatateasca. ‘Nu am discutat cu nici o agentie de rating. Sper ca dupa plecarea misiunii FMI Romania sa beneficieze de atentia agentiilor de rating si de o imbunatatire a ratingului’, a declarat Vladescu.

Luni, 18 01 2010, 08:40 | Romania Libera
 
Dieta mediteraneana previne cancerul stomacal

Persoanele care adopta o dieta mediteraneana, bogata in legume, fructe, nuci, seminte si peste, sunt mai putin predispuse sa dezvolte un cancer stomacal, potrivit rezultatelor unui studiu de amploare efectuat in Europa, irelateaza Mediafax, citand agentia Reuters. "Rezultatele studiului vin in sprijinul ideii ca dieta mediteraneana reduce riscul de cancer si sustine nevoia de a continua promovarea acestui regim alimentar in zonele in care acesta isi pierde adeptii", a declarat Carlos A. Gonzalez, de la Institutul de oncologie catalan din Barcelona, coordonatorul studiului.

Luni, 18 01 2010, 08:41 | Romania Libera
 
Universitatile romanesti se transforma in fabrici de diplome

Ultimul raport al Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS), intitulat "Barometrul Calitatii 2009", nu aduce motive de bucurie pentru invatamantul academic. Coruptia, nivelul scazut al pregatirii studentilor comparativ cu asteptarile angajatorilor, deschiderea si atractivitatea reduse fata de studentii din alte tari, numarul de studenti tot mai ridicat ce revine la un cadru universitar etc. sunt cateva dintre punctele slabe, ceea ce face ca in final invatamantul academic romanesc sa fie in continuare slab calitativ.

Luni, 18 01 2010, 08:43 | Romania Libera
 
Taxa de "fast-food" scumpeste mancarea

Decizia Ministerului Sanatatii de a aplica o noua taxa pe alimentele procesate este atacata de Romalimenta. Aceasta acuza statul ca are ca singur scop colectarea de fonduri la buget, si nu imbunatatirea starii de sanatate a romanilor. In plina criza economica, dupa avalansa de disponibilizari, reduceri de salariu, crestere a inflatiei si, implicit, accentuarea starii de saracie a romanilor, Ministerul Sanatatii tot pedaleaza pe ideea introducerii unei noi taxe pe alimente, fapt ce va genera o crestere exploziva a preturilor.

Textul de lege prevede faptul ca taxa este aplicabila in cazul tuturor alimentelor procesate, dintre acestea excluzandu-se apa, fructele si legumele. Ministerul sustine implementarea acestui impozit motivand ca astfel va fi diminuat numarul bolilor metabolice grave si al persoanelor ce sufera de obezitate.

Luni, 18 01 2010, 08:21 | Ziarul Financiar
 
PNL: Radu Stroe a obtinut 70,07 %

Numaratoarea paralela a celor de la PDL confirma datele comunicate de PNL, potrivit carora Radu Stroe este. Candidatul PD-L pentru postul de deputat in Colegiul 1, Honorius Prigoana, l-a felicitat pe candidatul PNL, Radu Stroe, pe care numaratoarea paralela a PNL il da castigator la alegerile de duminica seara, cu un scor final de 70,073% la 29,93%, dupa numararea voturilor din toate cele 25 de sectii.
‘Il felicit pe domnul Chiliman pentru aceasta victorie, cat si pe domnul Stroe. Dar ii asigur ca voi urmari indeaproape activitatea lor. Domnul Stroe incepe un mandat scurt, direct in opozitie. Sa vedem ce va reusi sa faca in acest mandat’ a spus Prigoana jr.

Luni, 18 01 2010, 08:23 | Ziarul Financiar
 
Ce au cumparat firmele de stat in 2009

Institutii si companii de stat au cumparat anul trecut masini, aparate de aer conditionat, laptopuri, TV in suma echivalenta de aproape 140 de milioane de euro, de trei ori peste nivelul din 2007 si sub achizitiile din 2008, sume de pana la 10.000 de euro fiind platite si pentru telefoane mobile, pixuri, agrafe de birou.
Din totalul sumei pentru achizitii, 121,6 de milioane de euro au fost cheltuite pentru cumpararea de mobilier, aparate de aer conditionat, imprimante, computere, sisteme de supraveghere video, servere si alte echipamente de comunicatii, iar cu 15,3 milioane de euro au fost achizitionate autoturisme si alte mijloace de transport.

Luni, 18 01 2010, 08:23 | Ziarul Financiar
 
Mai putini brokeri in 2009

Numarul brokerilor activi pe piata de capital s-a redus drastic anul trecut pana la un total de aproape 1.200, mai putin cu 309 fata de anul precedent, in principal din cauza lichiditatii scazute a Bursei.
Daca pentru investitorii cu nervii tari si apetit pentru risc 2009 a fost un an plin de oportunitati, cu actiuni care si-au dublat sau chiar triplat valoarea, pentru casele de brokeraj anul 2009 a insemnat prelungirea situatiei dificile din 2008-anul prabusirii Bursei.

Luni, 18 01 2010, 08:36 | Ziarul Financiar

Vladescu: Exista riscul ca statul sa redevina actionar la Rompetrol

Finantele asteapta sa incaseze in septembrie aproape 600 de milioane de euro de la proprietarul Rompetrol. Ministrul finantelor Sebastian Vladescu ia in calcul riscul ca Rompetrol, controlat de grupul kazah KazMunaiGaz, sa nu plateasca integral suma de 600 milioane de euro reprezentand rascumpararea obligatiunilor aflate in proprietatea statului roman si care ajung la scadenta in septembrie, acesta putand deveni subiectul financiar al anului.

Luni, 18 01 2010, 08:38 | Ziarul Financiar
 
Cum va arata piata muncii in 2010

Reducere este cuvantul care va caracteriza piata muncii in acest an. Fie ca e vorba de salarii, numar de angajati sau intentiile de angajare, scaderile incepute anul trecut pe o piata in care angajatorii "fac legea" vor continua cel putin in primele luni. Recruiterii si consultantii spun insa ca exista semnale optimiste si ca ce era mai rau a trecut. Una dintre cele mai vizibile masuri cu impact direct asupra pietei muncii in acest an este concedierea a 100.000 de bugetari, avand in vedere ca Guvernul a anuntat inca de la finele anului trecut ca este nevoie de o restructurare in administratia publica, ca urmare a conditiilor din acordul cu FMI.

Luni, 18 01 2010, 08:45 | Ziarul Financiar
 
Vladescu: Exista riscul ca statul sa redevina actionar la Rompetrol

Ministrul finantelor Sebastian Vladescu ia in calcul riscul ca Rompetrol, controlat de grupul kazah KazMunaiGaz, sa nu plateasca integral suma de 600 milioane de euro reprezentand rascumpararea obligatiunilor aflate in proprietatea statului roman si care ajung la scadenta in septembrie, acesta putand deveni subiectul financiar al anului.
Totusi, el nu vede un motiv anume pentru care nu ar avea loc rascumpararea integrala a obligatiunilor.

 

Comentarii

comentarii