Acasă Actualitate Revolta medicilor

Revolta medicilor

DISTRIBUIȚI

Conform proiectului Legii unice a salarizării bugetarilor, doctorii vor fi trecuţi în rândul funcţionarilor publici

“Medicina este o meserie liberală. Nu are nicio legătură cu funcţionarii publici”, a declarat medicul Octavian Creţu, directorul Spitalului Municipal de Urgenţă Timişoara.

Proiectul Legii unice a salarizării bugetarilor i-a revoltat pe medicii din Timişoara şi din întreaga ţară, fiindcă ei vor fi incluşi în rândul funcţionarilor publici. Doctorii susţin că e o gravă eroare, fiindcă meseria de doctor a fost, este şi tebuie să rămână o meserie liberală. “Medicina este o meserie liberală. Nu are nicio legătură cu funcţionarii publici”, a declarat medicul Octavian Creţu, directorul Spitalului Municipal de Urgenţă Timişoara. “Este o eroare. E clar.
Cum să fim funcţionari publici? Suntem medici.
Cui i-o fi venit ideea asta, să includă medicii în rândul funcţionarilor publici?
Categoric nu se poate. Este o anomalie”, a declarat medicul Aurora Heim, preşedintele Asociaţiei Române Alzheimer Timişoara.
Doctorul Mihai Gafencu, fostul director al Spitalului “Louis Ţurcanu” Timişoara, este şi el foarte mirat de această formă a proiectului de lege.
„Funcţionari publici pot fi doar cei din instituţiile deconcentrate ce ţin de Sănătate.
E surprinzător că pe un medic vor să îl identifice cu un funcţionar public.
Meseria de medic este o meserie liberală, de aceea avem şi dreptul de liberă practică pe persoană fizică autorizată”, a spus Gafencu.

O gravă eroare

Colegiul Medicilor din România (CMR) solicită în mod imperativ consultări în vederea îndreptării inechităţilor cuprinse de proiectul de Lege unică a salarizării bugetarilor care îi afectează grav pe medici. „CMR a susţinut şi susţine o lege unică a salarizării bugetarilor.
Criteriile pe baza cărora se face salarizarea din proiectul de lege denotă însă un mod de gândire egalitarist şi nu conţin elemente legate de importanţa şi responsabilitatea socială a diferitelor categorii profesionale.
Considerăm că includerea medicilor în categoria funcţionarilor publici, chiar şi numai din perspectiva salarizării, reprezintă o gravă eroare.
Solicităm menţinerea excluderii profesiei medicale din categoria funcţionarilor publici”, a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele CMR. Potrivit art. 375, din Legea privind reforma în domeniul sănătăţii, medicul nu este funcţionar public.
Excluderea medicului din categoria funcţionarilor publici a fost făcută avându-se în vedere pe de o parte faptul că medicul este obligat la devotament exclusiv faţă de pacient, iar pe de altă parte, el este independent şi are drept de decizie exclusivă asupra activităţii sale, neputând fi într-o relaţie de subordonare.
Activitatea medicului este una independentă, la baza ei fiind un contract de muncă şi nu un act de numire pe funcţie.
„Deşi numărul de medici din România este insuficient, iar migraţia îngrijorătoare, proiectul de lege menţine o salarizare inacceptabil de mică.
Principalul motiv pe care medicii îl invocă atunci când părăsesc România este salarizarea sub orice critică în raport cu veniturile din Uniunea Europeană.
Pare cel puţin inexplicabil că după ce în Raportul Comisiei Prezidenţiale se menţionează în mod expres că venitul minim al unui medic trebuie să fie egal cu trei salarii medii pe economie, proiectul de lege impune restricţii şi comparaţii uneori jignitoare pentru această profesie”, a adăugat Vasile Astărăstoae.

Comentarii

comentarii