Acasă Actualitate Revoluția de la Timișoara putea începe mai repede. Interviul secret care a...

Revoluția de la Timișoara putea începe mai repede. Interviul secret care a pus autoritățile comuniste pe jar în vara anului 1989 – video

DISTRIBUIȚI

Interviul acordat de pastorul László Tőkés unor jurnaliști din Canada, care a fost difuzat de Televiziunea Maghiară, în vara lui 1989, avea să pună autoritățile comuniste pe jar.

Totul a început cu o misiune secretă pusă la punct în Montreal, în luna martie. Doi canadieni din regiunea franceză, Michel Clair şi Rejean Roy, au venit la Timişoara să realizeze în secret un interviu cu László Tőkés, unul din liderii minorităţii maghiare din România, care critica deschis regimul Ceaușescu. Jurnaliștii au ajuns la parohia reformată din Timișoara în 20 martie 1989 , împreună cu trei cetăţeni maghiari care îi ajutau. Interviul a fost filmat cu două camere de luat vederi, dispuse în unghiuri diferite, iar casetele au fost scoase din țară prin două direcții diferite: cu trenul și cu mașina. Deşi canadienii au fost opriţi în trafic chiar înainte să ajungă la frontieră, caseta găsită de securiști la ei era una goală. În raportul Securităţii a fost trecut însă faptul că acestea au fost recuperate și distruse, însă,  securiștii au mințit, probabil dorind să arate superiorilor că și-a îndeplinit cu brio misiunea.

Interviul a fost difuzat, în 24 iunie, în cadrul emisiunii “Panorama” și a putut fi văzut şi în România, cu ajutorul antenelor special ridicate de cei din zona de Vest şi Transilvania.

 “Nu i-am făcut nimic. Am stat şi am gândit. Noi aveam lege care interzicea acordarea de interviuri la posturile de TV şi radio fără aprobare special. Ce puteam să facem, să-i dăm o amendă şi îl făceam erou. Acest caz al lui László Tőkés se analiza lunar. În fiecare lună mergeam la Bucureşti şi se discuta la nivelul cel mai înalt a securităţii”, a mai povestit Radu Tinu, fostul adjunct al Securităţii Timiş, care a fost responsabil pe cazul “Tőkés”.

Fostul maior de securitate a relatat că trebuia să meargă în fiecare lună la Bucureşti în vederea analizării dosarului “Tőkés”, pentru a discuta cu ministrul de interne Iulian Vlad, care urma apoi să îi raporteze situaţia lui Ceauşescu.

Din cauza acestui interviu, în care critica nivelul de trai din ţară, precum şi situaţia minorităţilor – Tőkés şi-a pierdut serviciul, iar în 15 decembrie 1989 trebuia fie să părăsească de bună voie parohia, fie să fie evacuat cu forţa.

Într-o zi de vineri, 15 decembrie 1989, în fața Bisericii Reformate din Timișoara, s-a strigat răspicat „Jos Comunismul!“ și „Jos Ceaușescu!“, pentru prima dată la Revoluția anticomunistă din România. Tot atunci s-a cântat „Deșteaptă-te, române”.

Comentarii

comentarii