Acasă Actualitate Revoluția din Decembrie 1989 de la Timișoara a luat viețile a 101...

Revoluția din Decembrie 1989 de la Timișoara a luat viețile a 101 tineri, 392 au fost răniți și peste 850 arestați

DISTRIBUIȚI

În decembrie 2019 se împlinesc 30 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989. Timp de șase zile, în perioada 16 -22 decembrie 1989, timişorenii au avut curajul să iasă în stradă şi să strige sloganuri de neînchipuit pentru acea vreme: “Jos comunismul!”, “Jos Ceauşescu!”, “Azi în Timişoara, mâine în toată ţara!” şi “Libertate!”.

Tinerii din capitala Banatului au fost primii care au ieșit în stradă și au avut curajul să lupte singuri și cu piepturile goale în faţa gloanţelor şi a trupelor de represiune ceauşiste.

În Piața Operei, actuala Piața Victoriei din centrul orașului, peste 200.000 de oameni au stat în genunchi și au strigat cu fața la Catedrala Mitropolitană impresionantul slogan ”Există Dumnezeu!” atât de tare, încât s-a cutremurat dictatura condusă de Ceaușescu de la București și s-a năruit imediat.

Cu trei decenii în urmă, Timișoara dădea semnalul revoluției anticomuniste prin sacrificiul locuitorilor care au ieșit în stradă pentru libertate, credință și democrație. În ziua de 17 decembrie străzile Timișoarei au fost însângerate de sacrificiul a 66 de morți și aproape 200 de răniți. Pe străzile primului oraș liber de comunism, oamenii au strigat atunci cu toată puterea „Există Dumnezeu”, „Dumnezeu este cu noi”, „Biserica, Armata și Poporul”, „Vrem conducător creștin”. 

Manifestările comemorative dedicate acestei zile îndoliate au debutat la miezul nopții, prin Sfânta Liturghie oficiată la Biserica Martirilor din Timișoara, în subsolul căreia se află urna cu o parte din cenușa eroilor martri arși la crematoriul din București, pentru a li se șterge orice urmă.

În prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a foarte multor credincioși și membri ai asociațiilor de revoluționari, Sfânta Liturghie a fost oficiată de pr. Ionel Popescu, vicar eparhial, de preoți care au luat parte la Revoluția din Decembrie ′89, de preotul paroh Ion-Florentin Jura și de preoții slujitori ai parohiei. Răspunsurile liturgice au fost date de corala „Epifania”, dirijată de drd. Nicolae Florin Șincari.

Ca de fiecare dată, și în această noapte de priveghere au fost pomeniți cu numele cei 101 eroi martiri cunoscuți pentru sacrificiul suprem pe care l-au depus pe altarul Revoluției. După oficierea Sfintei Lituturghii, Părintele Mitropolit Ioan a rostit un cuvânt emoționant despre momentele cutremurătoare petrecute în Timișoara acum 30 de ani și a evidențiat participarea la amplele manifestații de protest a preoților noștri din oraș și de la parohiile învecinate.

În semn de prețuire și recunoștiință, Înaltpreasfinția Sa a conferit preoților luptători în revoluție „acte de cinstire”, pentru contribuția lor deosebită la susținerea idealurilor de liberatate, demnitate și libera manifestare a sentimentelor religioase. Astfel de diplome au primit preoții: conf. univ. dr. Constantin Jinga, rănit grav la revoluție și pr. Ioan Mura de la Parohia Calacea, precum și preoții pensionari: pr. Radu Reja de la parohia Biled; pr. Stelian Borza de la parohia Timișoara Mehala, pr. Sorin Rațiu de la parohia Timișoara Sf. Ilie Fabric și pr. Ilie Dumitru de la parohia Becicherecu Mic. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a arătat că pe lângă acești preoți vrednici luptători împotriva unui regim represiv și ateu, încă patru preoți timișoreni, din păcate plecați la Domnul, au participat la protestele din zilele Revoluției.

Un alt moment comeorativ a avut loc în aceeași zi, la catedrala mitropolitană din Timișoara, unde s-a săvârșit îndătinata slujbă de pomenire a eroilor martiri căzuți la Timișoara în ziua de 17 decembrie 1989. Momentul liturgic a fost oficiat de Chiriarhul Banatului, însoțit de preoți și diaconi de la Centrul eparhial și de la catedrala mitropolitană. La acest acest moment solemn Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a rostit o alocuțiune, în care a evidențiat jertfa, dragostea de țară și credința eroilor din decembrie ′89.

La această slujbă de pomenire și la depunerile de coroane la Crucea aflată în Piața Victoriei au participat oficialități locale și județene, numeroși revoluționari, membri ai familiilor celor ucişi în Revoluţie, asociații și fundații, care prin activitatea lor cinstesc și permanentizează memoria celor care și-au jertfit viața în Decembrie 1989.

Totodată, la Cimitirul Eroilor și Cimitirul Săracilor din Calea Lipovei, au fost oficiate slujbe de pomenire, în prezența urmașilor eroilor căzuți la Timișoara, a reprezentanţilor municipalităţii, a asociaţiilor şi fundaţiilor de revoluţionari, care au depus coroane la mormintele celor împușcați  şi au păstrat momente de reculegere întru memoria victimelor Revoluţiei.

Conform Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Timişoara nr. 112/14.12.1993, la Timișoara, oraș-martir, data de 17 Decembrie este zi de doliu, întrucât în această zi și-au pierdut viața primii eroi ai Revoluției. În acestă zi, toate instituţiile şi autorităţile publice de pe raza municipiului Timişoara au arborat drapelul de stat al României în bernă.

Gh. MIRON

Comentarii

comentarii