Acasă Actualitate Revoluție tehnologică la Timișoara! Inventatori din 6 țări prezintă 350 de invenții...

Revoluție tehnologică la Timișoara! Inventatori din 6 țări prezintă 350 de invenții din 14 domenii

172
DISTRIBUIȚI

Miercuri 6 ocombrie, pe strada Karlsruhe nr. 12 Timișoara, avut loc un preambul – unde au fost prezentate practic o parte dintre invenții – al Salonului de invenții și inovații “Traian Vuia” 2021, care se va desfășura, în perioada 12 -14 octombrie.

Salonul se află la a șaptea ediție și este organizat de  Societatea Inventatorilor din Banat Timișoara, președinte ing. Remi Rădulescu, în parteneriat cu Consiliul Județean Timiș, USAMVB, Continental Automotive și TVR Timișoara. La eveniment sunt prezente cu invenții toate universitățile de stat din Timișoara: USAMVB, UPT, UMFT și UVT.

Ing. Remi Rădulescu a spus în mesajul său: ”Ca de fiecare dată avem ca obiectiv să punem în valoare ingeniozitatea inventatorilor, cercetătorilor din România, dar și din lume, care realizează proiecte de inventică, cercetare, produse comerciale, prototipuri, machete, menite să ne ajute în viața de zi cu zi.

Toate cele 350 de lucrări vor fi prezentate fizic, dar și pe calea undelor, timp de trei zile, în perioada 12 -14 octombrie. Vrem să creăm un spectacol tehnic și tehnologic menit să demonstreze că invenția este termenul cheie într-o societate modernă.

Salonul reunește institute, universități, societăți comerciale private, ONG-uri, persoane fizice din țară și din alte țări. Participanții prezintă 350 de invenții înscrise pentru jurizare, acoperind domenii ale științei și tehnicii: mecanică, mașini, utilaje, informatică, electronică, construcții, securitate, salvare, materiale și echipamente menajere, agricultură, medicină, instrumente muzicale, alimentație, băuturi, sănătate sau protecția mediului.

Ediția a șaptea a Salonului de invenții și inovații “Traian Vuia” 2021 vine să completeze amplul proiect Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2023”.

Inventatorii vin din 6 țări: Ungaria, Serbia, Germania, Siria, România și Moldova.

Remi Rădulescu a ieșit în acest an cu invenția Stăvilar subteran, autori: Remi, Hortensia, Raul și Alin Rădulescu.

Este vorba de un stăvilar pentru protecția clădirilor la inundații. Acesta este alcătuit dintr-un stăvilar propriu-zis, doi stâlpi canelați longitudinali pe care sunt montate cele două chedere, un prag fixat cu șuruburi de stăvilar și care rămâne în exterior aparent.

Obiectivul mai conține o cutie subterană etanșă în care se pune vaselină sau ulei, fixată într-un strat de beton, două plăcuțe care asigură fixarea derinitivă a stâlpilor pe tocul cu șuruburi prin intermediul unor garnituri, un cui opritor care ține în poziție fixă stăvilarul în în timpul inundațiilor. După inundație în perioada de timp favorabil, se desprinde cuiul opritor, iar stăvilarul se împinge în jos în cutia subterană.

Criteriile de departajare ale juriul pentru cele 350 de lucrări sunt: noutate, aplicații, avantaje, preț, protecția mediului, impact social și economic.

 

Comentarii

comentarii