Acasă Actualitate Rezultate bacalaureat 2011: Dezastru în vestul ţării la BAC!

Rezultate bacalaureat 2011: Dezastru în vestul ţării la BAC!

DISTRIBUIȚI

Rezultatele bacalaureatului în Timiş, Arad şi Caraş-Severin

Rezultat halucinant în Timiş – 31,8% dintre elevi au promovat bacalaureatul…

Dezastru naţional după afişarea rezultatelor la examenul de bacalaureat. Timişul se află în coada clasamentului cu o pormovabilitate de 31,8%. Anul trecut, în Timiş, 82% dintre elevii care au susţinut bacalaureatul au promovat examenul. La patru licee din Timişoara nu a promovat nimeni. Este vorba despre liceele CFR, UMT, Silvic şi Agricol. La Liceul Energetic un singur candidat a fost în stare să promoveze bacul, iar la Electrotimiş doi elevi au obţinut nota finală peste 6. Cea mai bună promovabilitate a fost înregistrată în Timişoara la liceele C.D. Loga, Moisil şi J.L. Calderon – peste 90%. Situaţia este dramatică şi în Arad şi Caraş-Severin. La nivel naţional doar aproximativ 45% dintre elevi au promovat bacalaureatul. Contestaţiile vor putea fi depuse luni, între orele 8 şi 12. Soluţionarea lor se va desfăşura în zilele de 5-7 iulie, iar rezultatele finale vor fi afişate în data de 8 iulie.

Marin Popescu: „Anii trecuţi la bacalaureat a existat mult mai multă fraudă”

Marin Popescu, inspectorul şcolar general de Timiş, se aştepta la un rezultat mult mai slab la bacalaureatul din acest an. Numărul extrem de mare de elevi care au picat bacalaureatul se poate explica şi printr-un examen mai corect ca în anii trecuţi. „Rezultatele sunt foarte slabe, chiar dezastruoase. Trebuia să ne aşteptăm la aşa ceva, la un bacalureat dur. Le-am spus colegilor acest lucru. După o analiză vom face planul în parte pentru fiecare unitate de învăţământ. Cauzele sunt găsite la toţi partenerii educaţinoali. Camerele web au condus la o mai bună desfăşuare a examenului şi la un bacalaureat mai corect. Anii trecuţi la bacalaureat a existat mult mai multă fraudă”.  Situaţia putea fi mult mai critică. După centralizarea a jumătate dintre rezultatele din judeţ procentul de promovabilitate era de doar 21%.

Faudă de proporţii la Lovrin, supraveghetorii riscă excluderea din învăţământ

Cel mai mare caz de fraudă: 98 de lucrări din cele 280 la limba şi literatura română au fost parcă trase la indigo la Grupul Şcolar “Romulus Paraschivoiu” din Lovrin. Trei comisii de control au constatat frauda. Cei 98 de candidaţi au fost eliminaţi din bacalaureat. Ei mai pot susţine un nou examen abia în sesiunea din septembrie 2012. Întreaga comisie de bacalureat de aici riscă excluderea din învăţământ. „Luni va avea loc o cercetare disciplinară. Vom analiza şi imaginile de pe camerele web, dar nu acelea vor fi principala probă. Îi vom lua pe toţi la întrebări, de la preşedintele comisiei până la ultimul asistent. Dacă ne gândim la 98 de candiaţi este o fraudă generală. Se merge de la observaţie scrisă până la excluderea din învăţământ”, spune Marin Popescu.

Sub 50% promovabilitate în Caraş-Severin

Până sâmbătă seara în Caraș-Severin coeficientul de promovabilitate la examenul de bacalaureat era sub 50 la sută., mai puțin de jumătate dintre elevii testați reușind să treacă probele. În județul Caraș-Severin, peste 3.000 de elevi au susținut examenul de absolvire a liceului iar în urma primelor două probe scrise de la bacalaureat 14 elevi au fost scoși din sală pentru că nu au respectat regulamentul, având asupra lor telefoane mobile sau clasicele fițuici. Potrivit regulamentului, elevii nu vor avea voie să mai susțină bacul decât la anul, în sesiunea din toamnă. O situație ciudată s-a întâlnit la Caransebeș, unde în două centre la care s-a organizat examenul de bacalaureat profesorii corectori au avut surpriza să descopere sâmbătă nu mai puţin de 127 de lucrări identice la subiectele întâi și doi de la Limba şi Literatura Română. Este vorba de Centrele Grupului Şcolar Forestier şi Grupului Şcolar Auto. Ambele unități de învățământ au dispus de camere video dar se pare că tinerii testați au reușit să le ocolească. Potrivit inspectorului general școlar Adrian Doxan, urmează ca poliția să verifice acele camere iar această fraudă, dacă e dovedită, se poate lăsa cu dosare penale și cu pierderea slujbelor în rândul profesorilor supraveghetori.

Doi din trei candidaţi arădeni au ratat BAC-ul

La Arad, procentul de promovabilitate la examenul de Bacalaureat a fost de doar 36,43 %. Cu toate că, practic, aproape două treimi dintre candidaţi au ratat examenul, au fost trei elevi care au obţinut nota maximă, zece. Alţi 134 au avut media peste nouă, 376 între opt şi nouă, 597 peste şapte. Cei mai mulţi, 611, au reuşit să obţină medii între şase şi şapte. Nu au fost în Arad licee cu promovabilitate zero, însă unele s-au apropiat de acest record negativ, cum ar fi Grupul Şcolar de Transporturi „Henri Coandă” din municipiul Arad cu o promovabilitate de 0,95% sau Liceul „Francisc Neumann” , cu 1,90%. În judeţul Arad 22 de candidaţi au fost eliminaţi din examen pentru fraudă, unul fiind depistat chiar de inspectorul şcolar general. Cauzele rezultatelor slabe sunt multe, de la stresul provocat de camerele de supraveghere şi echipajele de poliţie din preajma centrelor de examen până la pregătirea slabă a candidaţilor. Oricum, nici rezultatele de excepţie nu au legătură cu şcoala, ele fiind rezultatul  meditaţiilor particulare, plătite cu bani grei de părinţi.

Ovidiu MĂRĂSCU, Daniel BOTGROS, Sorin TROCAN

Comentarii

comentarii