Acasă Economic Riscurile din cultura de grâu, în Banat, în 2021

Riscurile din cultura de grâu, în Banat, în 2021

DISTRIBUIȚI

La începutul lunii noiembrie, în zona Banatului, județele Timiș, Arad, Caraș Severin, dar și în Bihor, pe multe sole, grâul evoluează bine, este răsărit, iar unele plante își dezvoltă un prim frate. Bineînțeles că sunt terenuri, mai ales în Arad, unde sămânța nu a răsărit și așteaptă prima ploaie. În partea de vest, există mulți fermierii care nici nu s-au apucat să semene grâul, din cauză că nu au terminat recoltarea porumbului.

Obligatoriu sămânța trebuie să fie tratată

”Nu ne aflăm la finalul campaniei. Semănatul grâului este în plină desfășurare. Am întâlnit foarte muți fermieri care desfășoară activități în paralel: o parte din flotă și angajați activează la recoltarea porumbului, iar altă parte lucrează la pregătirea terenului și la semănarea grâului”, a explicat Daniel Grosz, directorul regional vest Bayer Timiș.

De aceea, specialiștii Bayer atenționează că principala provocare în campania agricolă de toamnă este ca fermierul să nu intre într-o logică distructivă de reducere a costurilor, pentru că poate să piardă totul în cazul în care una dintre verigile tehnice sunt neacoperite. Ca să obții o producție bună cantitativ și calitativ trebuie să respecți niște reguli fundamentale, altfel, ajungi la dezastre. Grosz atrage atenția că agricultorul trebuie să înțeleagă foarte bine că producția de grâu pornește de la sămânță. Este temelia pe care se construiește orice strategie a dezvoltării culturii vegetale.

Sămânța utilizată nu numai în campania de toamnă, pentru cultura de grâu, orz sau ovăz sau rapiță, ci și pentru campania de primăvară, pentru porumb sau floarea soarelui, nu trebuie să fie luată din pătul, cum se zice, ci trebuie să fie tratată, bine selectată, să fie certificată și liberă de boli. Fermierul trebuie să îi facă un tratament care să dezinfecteze și să controlează tot ceea ce înseamnă patogen, fiindcă de aici, de la bază, de la sămânță, pot apărea foarte multe probleme în perioada de vegetație.

”Așadar fermierul nu trebuie să folosească sămânță netratată, iar dacă o va cumpăra să se asigure că producătorul este certificat și de încredere. Riscurile sunt majore dacă va utiliza în cultură sămânță netratată. Există multe boli de carantină pe care le poți transmite de la un an la altul prin sămânță, cum sunt mălura, tăciunele sau tot ce înseamnă fuzarioze, cu consecințe devastatoare pentru întreaga cultură. În anul următor, vom continua să infectăm terenul cu astfel de patogeni, iar când plantele vor ajunge în vegetație atunci vor fi foarte greu de controlat”, a spus Daniel Grosz.

Unul dintre riscurile care apar în cazul în care vrem să semănăm grâul foarte devreme este faptul că atunci cultura va fi supusă unei expuneri mai îndelungate în perioada toamnei. Dacă vor fi temperaturi ridicate și plantele vor evolua bine și vor avea un foliaj dezvoltat, atunci vor fi ”apetisante” pentru tot ceea ce înseamnă afide și cicade. Acestea prin modul lor de atac – înțeapă și sug subcelular – transmit virozele, cu efectele dezastruoase – piticirea și îngălbenirea plantelor pentru care nu există tratamente în vegetație. Prin urmare, virozele pot fi prevenite prin combaterea acestor vectori -afide și cicade. Dacă acestea apar, fermierul trebuie să dea cu un insecticid de contact. Specialiștii Bayer recomandă Decis Mega.

De asemenea poate apărea un alt dăunător periculos: muștele rădăcinilor care își vor depune larvele, iar atacul ar putea fi devastator, mai ales că sunt 5 -6 specii. Aplicând un insecticid de contact, atunci se vor combate și muștele rădăcinilor. Un alt risc în această perioadă este apariția șoarecilor de câmp. Există fermieri care lucrează superficial terenul, fiindcă vor să rețină apa în sole, în aceste condiții pot să își facă apariția rozătoarele. Atunci trebuie monitorizate și, în zona unde au apărut, va fi aplicat un raticid. Tot din cauza lucrărilor superficiale ale terenului apar și unele boli.

Cum noiembrie se anunță o lună destul de călduroasă, în Timiș, iar grâul va crește bine, fermierul ar trebui să aplice un fungicid. Recomandarea Bayer este Falcon Pro, pentru prevenirea și combaterea bolilor foliare, dar și ale spicului din culturile de grâu, orz și orzoaică. Falcon Pro are acțiune preventivă, curativă și eradicativă asupra unei game largi de patogeni, asigurând protecția pe o perioadă lungă de timp. O altă soluție propusă de Bayer este Nativo Pro, tot un fungicid sistemic pentru combaterea bolilor foliare și ale spicului la cereale, cum este și fuzarioza. Nativo Pro se utilizează pentru maxim 2 tratamente pe vegetație.

Acestea se fac preventiv sau curativ, la apariția primelor simptome de boală. Primul tratament se efectuează de obicei în intervalul cuprins între sfârșitul înfrățitului și sfârșitul înspicatului. ”Mă aștept anul acesta pe solele semănate să apară septorioza, fiindcă umiditățile sunt între 60-70 chiar 90, în anumite zone, iar temperaturile au fost destul de ridicate în noiembrie. Este exact ce trebuie pentru a apărea asemenea boli.  De asemenea, dacă terenul este lucrat superficial și gradul de îmburuienare crește, apar mult mai multe buruieni problemă, greu de combătut”, mai atenționează Grosz.

Un alt pericol este apariția buruienilor din toamnă, iar atunci vor consumă fertilizarea aplicată și vor crea o concurență cu planta de grâu sau orz. De aceea recomandarea Bayer este aplicarea erbicidului Complet, un produs  nou, care atacă foarte bine dicotilele sau buruienile problemă, cum este Veronica, dar și gramineele sau iarba vântului.

”Acestea se dezvoltă încă din toamnă, dar le putem controla. Erbicidarea de toamnă, în postemergență la grâu este o verigă tehnologică foarte importantă în dezvoltarea plantei, tocmai pentru că elimină concurența (buruienile). Este cu atât mai necesară cu cât primăverile sunt cu temperaturi tot mai mari și se impune erbicidarea când știm că putem controla foarte bine buruiana”, îndeamnă Daniel Grosz. Recomandarea Bayer este Sekator, un erbicid sistemic pentru combaterea buruienilor din culturile de grâu, orz și orzoaică. Sekator este preluat rapid de frunze în primele 2 ore de la aplicare și translocat sistemic în întreaga plantă. Formularea dispersie în ulei mărește aderența și viteza de penetrare în frunze.

În zona de vest, cultura de grâu se întinde an de an pe aproape 400.000 de ha, de la Bihor, Arad, până în Caraș Severin. Numai în Timiș, se cultivă 130.000 de ha de grâu anual. Zona de vest este de gradul I favorabilitate pentru producerea grâului. Nivelul de temperaturi este specifică cerealelor păioase, iar cel al precipitațiilor ajunge la 350 -550 litri, de aceea și ponderea grâului e așa mare.

 

Comentarii

comentarii