Acasă Actualitate Robu a insistat, dar Orza nu s-a lăsat. Vila Primăriei Timișoara de...

Robu a insistat, dar Orza nu s-a lăsat. Vila Primăriei Timișoara de la Poiana Mărului nu va fi scoasă spre vânzare, cel puțin pentru moment

1984
DISTRIBUIȚI

În ședința Consiliului Local Timișoara din 7 iulie, pe ordinea suplimentară, chiar la primul punct, a fost readus în discuție proiectul de inițiere a procedurii de vânzare a Vilei Bistra din Poiana Mărului, aflată în domeniul privat al Primăriei Municipiului Timișoara. Ca și data trecută când a fost pusă pe ordinea de zi, pe 25 iunie, intervențiile consilierului independent Adrian Orza, dar și faptul că a fost nevoie de o majoritate calificată, de 19 voturi, au făcut ca proiectul de hotărâre să nu fie aprobat.

Vila Bistra, localizată în satul Măru, Comuna Zăvoi, județul Caraș-Severin, se află în proprietatea primăriei încă din 1937, când a fost construită. Aceasta conține 2 săli de mese, bucătărie cu anexe (spălător, cămară, sală veselă,  anexă), 2 grupuri sanitare, vestiar, 2 magazii, 3 camere depozitare, sală cazan, hol și spălătorie – la demisol –, 5 dormitoare, 4 birouri, vestiar, dușuri, infirmierie, WC și 2 holuri – la parter – și 11 camere dintre care 2 cu balcon, hol și 2 WC – la etaj. Valoarea construcțiilor a fost evaluată la 3,8 milioane de lei, la care se adaugă și 55.200 de lei, terenul.

„Având în vedere faptul că în ultimii 5 ani numărul de solicitări de cazare a fost foarte mic, respectiv în anul 2015 au fost 16 solicitări și s-au încasat 615 lei , în anul 2016 au fost 15 solicitări și s-au 2 încasat 360 lei , în anul 2017 au fost 13 solicitări și s-au încasat 480 lei, în anul 2018 au fost 8 solicitări și s-au încasat 36 lei iar în anul 2019 doar 10 solicitări și s-au încasat 30 lei”, se arăta în studiul de oportunitate care a însoțit proiectul.

În ședința din 25 iunie, primarul Nicolae Robu motiva intenția de vânzare a imobilului: „Cabana nu înseamnă decât cheltuieli și bătaie de cap, a și decedat un om de pază acolo, acum vreo doi ani, și trebuie pusă în valoare printr-o administrare privată. Noi nu suntem deținători de casă de vacanță. Ce să facem, să mergem să ne relaxăm noi acolo? Cred că trebuie vândută, nu să ținem acolo o sursă de încărcare a bugetului nostru de cheltuieli”.

În replică, Orza, dându-i parțial dreptate primarului, a adăugat: „Eu personal aș crede că dacă ne raportăm la eforturile pe care le-au făcut înaintașii noștri, cei din perioada interbelică, cred că nu ar fi oportun să renunțăm la proprietate. Într-adevăr, necesită multe investiții, dar cred că ar fi mai oportun să o concesioneze primăria. Cred că ar fi păcat. S-ar putea întâmpla același lucru concesionându-se unui privat, dar să rămână în proprietatea primăriei”.

Pe 7 iulie, când a fost readus în discuție proiectul de hotărâre, Adrian Orza a vrut să intervină din nou. A reiterat aceeași idee, că ar fi mai propice o concesiune pe termen lung, dar nu a apucat să își finalizeze ideile, pentru că Nicolae Robu a intervenit și a spus că retrage proiectul, din moment ce oricum nu ar putea atinge majoritatea calificată, de 19 voturi, doar de la consilierii PNL și UDMR. În urma votului din ședința anterioară, la care nu a fost întrunit numărul de 19 voturi „pentru”, edilul-șef a spus că așteaptă o altă componență a Consiliului Local pentru a putea trece această inițiativă.

În urma ședinței din 7 iulie, Orza a postat și pe pagina sa de Facebook punctul său de vedere referitor la acest proiect de hotărâre: „Astăzi s-a pus pe ordinea de zi a Consiliului, din nou, vânzarea vilei/pensiunii Bistra din Poiana Mărului. Am intervenit din nou, arătând că mi se pare o greșeală renunțarea la această proprietate care poate fi pusă in circuit turistic și fără să fie vândută. Legea prevede și alte forme, evident”.

Acesta și-a motivat opinia: „În plus mi s-a părut cel puțin ciudat –  fără sa aduc atingere onorabilității unor localități sau firme – că evaluarea proprietății noastre în scopul vânzării a fost făcută de o firmă din satul Purcăreni, comuna Tărlungeni din județul Brașov. Firmă despre care presa din zona respectiva spune că a fost implicată în multe scandaluri imobiliare, legate de subevaluarea proprietăților”.

Comentarii

comentarii