Acasă Administraţie Robu dă o replică Asociaţiei Pro Democraţia: Între două rele, a ales...

Robu dă o replică Asociaţiei Pro Democraţia: Între două rele, a ales răul cel mai mic

DISTRIBUIȚI

robu

Asociaţia Pro Democraţia Timişoara acuză municipalitatea timişoreană de lipsă de transparenţă în adoptarea actelor normtive. Potrivit unui studiu realizat de ONG, jumătate dintre hotărârile de consiliu local sunt luate prin ocolirea legilor din domeniul transparenţei.

Primarul Nicolae Robu recunoaşte că situaţia nu este în regulă, dar are şi o justificare: aşa este spre binele oraşului. Totuşi, lucrurile încep să intre în normal, susţine edilul.

Nu e în regulă. Este de dorit să fie elaborate proiectele de hotărâre din timp, ele să poată fi cunoscute, este adevărat. Însă până la urmă am ales între rele şi am ales răul cel mai mic. Între răul de a nu se face lucrurile, de a tergiversa, şi răul de a intra mai în forţă cu proiecte de hotărâre pe ordinea de zi, am optat pentru varianta a doua. Dar cred că s-a putut vedea că, pe măsură ce am avansat în timp, numărul de proiecte apărute pe ordinea de zi suplimentară s-a micşorat”, a declarat primarul Nicolae Robu.

În privinţa dezbaterilor publice – unul dintre aspectele denunţate de Asociaţia Pro Democraţia – Robu se declară mulţumit că, în curând, ar putea exista o lege care să mute consultările pe internet. Primarul a ajuns la concluzia că timişorenii nu sunt interesaţi de dezbaterile organizate la primărie. Acesta a constatat că un asemenea eveniment strânge mai puţin de 10 cetăţeni. În schimb, Robu dă exemplul propriilor sondaje de pe Facebook.

Eu am pledat pentru a se legifera şi dezbaterile în mediul virtual. Chiar ieri, uitându-mă retrospectiv la ce am supus eu spre dezbatere pe Facebook, am găsit un chestionar în care am întrebat care decizie li se pare cetăţenilor cea mai potrivită vizavi de câteva lucruri de făcut în Timişoara. Am avut surpriza să constat că au răspuns 4000 de cetăţeni. Din care, circa 3500 au optat pentru decizia de a reabilita clădirile din Piaţa Victoriei. Opţiune de bun-simţ până la urmă, care confirmă – sigur, nu demonstrează cu rigoare matematică – faptul că dezbaterile în mediul virtual sunt pertinente, implică oameni. Evident că pe Facebook e destul de relevant, întrucât foarte puţini sunt cei care operează cu mai multe conturi. De regulă, ai persoana şi contul. Drept urmare, dacă au fost 4000 de conturi, poţi miza cu certitudine pe o implicare a cel puţin 3500 de persoane distincte”, explică Robu.

Chiar dacă dezbaterile în mediul virtual vor fi incluse în lege, la Primăria Timişoara nu se va renunţa de tot la dezbaterile clasice, mai susţine primarul.

Comentarii

comentarii