Acasă Actualitate Robu şi Jichici cer să nu fie desfiinţate clasele de matematică-informatică

Robu şi Jichici cer să nu fie desfiinţate clasele de matematică-informatică

DISTRIBUIȚI

“Este absolut aberant ceea ce se vechiculează: că s-ar desfiinţa clasele de matematică-informatică. Nu este vorba de o desfiinţare”, spune inspectorul şcolar general Mariana Eftimie
În Timişoara, ca peste tot în ţară, se reorganizează învăţământul preuniversitar. Nu toţi sunt mulţumiţi însă de felul cum decurge această organizare. Ba mai mult, părinţii ai căror copii învaţă în cunoscute licee timişorene au făcut o petiţie online împotriva măsurilor de restructurare, susţinând că cea mai afectată specializare este matematică-informatică. Este vorba despre Liceul Teoretic Grigore Moisil, Colegiul Naţional CD Loga, Colegiul Naţional Bănăţean şi Liceul Teoretic Carmen Sylva (Pedagogic).

“Eu cred că noi, cu toţii, trebuie să intervenim şi să aducem corecţiile de rigoare”
“În Timişoara, spre exemplu, în loc să se folosească la maximum resursele umane excepţionale şi infrastructura foarte bună pe care le au câteva licee cu nume sonore care şi-au făcut un prestigiu în întreaga ţară şi care sunt prinse inclusiv în circuite internaţionale şi reprezintă cu onoare învăţământul timişorean şi românesc, se alocă acum clase de o manieră total aberantă, după cum poate înţelege lucrurile inspectorul general în exerciţiu. Mi-a fost dat să văd că pentru învăţământul preuniversitar timişorean nu liceele CD Loga, Grigore Moisil, Colegiul Bănăţean sunt reprezentative pentru învăţământul timişorean, ci Liceul Silvic. Eu cred că noi, cu toţii, trebuie să intervenim şi să aducem corecţiile de rigoare acestei abordări”, spune senatorul Nicolae Robu, preşedintele PNL Timiş.

“Unul dintre polii de dezvoltare a Timişoarei este domeniul IT”
“În ultimele două săptămâni, consilierii locali au fost informaţi cu privire la câteva situaţii, dacă nu ciudate, cel puţin de neînţeles. Este vorba de Liceul Loga şi Mosil, care, în urma acestei reorganizări, vor ajunge să desfiinţeze clase de matematică-informatică. Unul dintre  polii de dezvoltare a Timişoarei este domeniul IT. Ajungem să desfiinţăm chiar clase cu un asemenea profil – lucrurile sunt extrem de grave. Dacă noi nu suntem capabili să gândim în termenii unei strategii cu privire la priorităţi, eu cred că vom crea premisele unei deteriorări a situaţiei învăţământului din Timişoara”, spune Ciprian Jichici – liderul grupului de consilieri locali PNL
.
“Nu putem să restrângem activitatea acestor licee, care reprezintă elita învăţământului timişorean, sub nici o justificare”
S-a adus vorba şi de completarea finanţării de către municipalitate a unor anumite unităţi şcolare. Mai precis, este vorba despre un proiect de hotărâre ce urmează a fi prezentat consiliului local. “Consiliul local şi municipalitatea sunt implicate în finanţarea unei părţi din învăţământ. Ar fi cazul să consulte consiliul local înainte de a lua asemenea decizii. Când se vorbeşte de o asemenea reorganizare, municipalitatea să fie cel puţin consultată. Din păcate, nu am fost nici măcar informaţi oficial despre aceste schimbări”, spune Ciprian Jichici. “În Timişoara e nevoie de noi şi noi generaţii de specialişti IT. Foarte mulţi absolvenţi de la CD Loga vin la Poli şi sunt printre cei mai buni studenţi pe care-i avem. Nu putem să restrângem activitatea acestor licee, care reprezintă elita învăţământului timişorean, sub nici o justificare”, spune senatorul şi rectorul Universităţii Politehnica, Nicolae Robu.

La Loga, minus 2 clase (din ştiinţele naturii plus matematică-informatică), la Moisil, minus o clasă (clase de-a IX-a solicitate de fiecare liceu în parte)
Inspectorul şcolar general de Timiş, Mariana Efitmie, spune că este vorba de numărul de clase de a IX-a, pe care le-a solicitat fiecare liceu în parte şi că nu este vorba de nici o desfiinţare. “Spun o mulţime de lucruri, fără să mă întrebe. Este absolut aberant ceea ce se vehiculează: că s-ar desfiinţa clasele de matematică-informatică. Nu este vorba de o desfiinţare. Calitatea învăţământului la Grigore Miosil a scăzut. Dumnealor au cerut cinci clase de informatică şi datorită acestei diminuări am luat în calcul acest lucru şi am considerat că este mult mai bine să fie competitivitate şi performanţă în şcoală şi am scăzut numărul de clase cu una. Această diminuare este datorată exclusiv de performanţele de intrare în ceilalţi ani. Liceul Loga a solicitat 8 clase pe două specializări – ştiinţele naturii şi matematică-informatică. În urma managementului educaţional, care are carenţe serioase, am decis, în plenul consiliului de administraţie, diminuarea numărului de clase – în loc de 8 clase sunt alocate 6. Scăderea numărului de clase este justificată. Au rămas neschimbate Colegiul Bănăţean şi Pedagogic (Carmen Sylva), unde învăţământul este OK”, spune Mariana Eftimie.

Comentarii

comentarii