Acasă Actualitate Robu se laudă, din nou, cu implementarea proiectelor lui Ciuhandu. Ale sale...

Robu se laudă, din nou, cu implementarea proiectelor lui Ciuhandu. Ale sale sunt în stadiul de ”pregătire pentru depunere”

DISTRIBUIȚI

Criticat pentru faptul că nu este în stare să aducă la Timișoara bani europeni, primarul Nicolae Robu a avut o nouă ieșire publică. Enervat pentru faptul că neputința sa este comparată cu reușitele edililor din Oradea și Cluj, Robu a încercat, și nu prea a reușit, să se laude cu ”60 de proiecte cu finanțare europeană pentru programele 2014 – 2020”. Dintre acesta mai bine de jumătate sunt în mirificul stadiu de ”pregătire pentru depunere”.

”Primăria Timișoara, cu mine ca Primar, operează în permanență cu 200-300 de proiecte. Dată fiind întârzierea României în gestiunea programelor 2014-2020, începând cu 01.07.2016, când s-a închis exercițiul programatic european anunțat inițial pt 2007-2013, dar prelungit pt România până în 30.06.2016, ne-am axat pe implementarea de proiecte pe bani locali. Așa am realizat, spre exemplu, cele două pasaje, Jiul și Popa Șapcă. Între timp, de îndată ce s-au deschis diverse axe / subaxe ale programelor 2014-2020 -asta înseamnă în 2017 și mai ales în 2018, pt că din nou România este în decalaj!-, am aplicat cu noi proiecte sau în orice caz, suntem în pregătire să aplicăm cu noi proiecte! Peste 60 este numărul lor! Realizați, acum, stimați interlocutori de bună-credință, cât de mare este ticăloșia sau prostia -eventual mixtura între cele două!- la indivizii / individele care vorbesc într-una de, cică, “lipsa de proiecte la Primăria Timișoara”?! Vă asigur că foarte bine fundamentat afirm eu că asemenea specimene sunt cu suflete negre și minte puțină și nici aia toată bună!

Am implementat în perioada iulie 2012 – iunie 2016 un total de 35 de proiecte pe fonduri europene, din 35 acceptate pt finanțare! Deci, rată de succes 100%! Am avut o absorbție de 94.36% din cât puteam absorbi! La fel de performanți vom fi și cu noile proiecte!”, spune Nicolae Robu.

Cifrele oficiale, ale Agenției de Dezvoltare Regională Vest, în contrazic însă pe primar.

Conform datelor ADR Vest, referitoare la proiectele depuse în cadrul POR 2007 – 2013, la data de 13 august 2018, în cadrul DMI 1.1 Poli de creștere, Primăria Timișoara avea 27 de proiecte depuse. Dintre acestea 2 au fost reziliate, 2 au fost retrase, iar unul este pe lista de rezervă. Cel mai grav este însă faptul că unul dintre cele mai mari proiecte, ”Reabilitatea infrastructurii publice a malurilor Canalului Bega” (proiectul cu faimoasele vaporașe) este încă în implementare, fiind în mare pericol de a fi reziliat. Primăria va fi obligară astfel să restituie toți banii europeni primiți pe acest proiect.

Pentru POR 2014 – 2020 Primăria Timișoara a depus, până la data de 13 august 2018, 19 proiecte referitoare la reabilitarea termică a blocurilor, 1 proiect privind dotarea cu echipamente a UPU a Spitalului de Copii Louis Țurcanu (proiect în evaluare) și 3 proiecte pentru modernizarea unor școli (aflate în evaluare).

Aceasta este trista realitate. Faptul că termenul limită de depunere pentru proiectele administrațiilor locale este 31 decembrie 2018 nu înseamnă mare lucru. Primăria poate să depună proiectele până atunci dar trebuie să găsească și surse de finanțare. Iar cum bugetul Timișoarei este pe butuci este greu de crezut că va fi în stare să și implementeze aceste proiecte până în 2020 (chiar și cu o păsuire de câteva luni). Și nu este vorba doar de bani. A lăsa pe ultima clipă depunerea și, implicit, implementarea proiectelor va solicita până peste cap angajații, și așa puțini și mai puțin competenți ai primăriei. Vor trebui făcute zeci de licitații în doar câteva luni.

Marile proiecte inaugurate de Robu au fost câștigate de Ciuhandu

Fosta administrație Ciuhandu are însă rezultate notabile în accesarea finanțărilor din cadrul Programului Operațional Regional POR 2007 – 2013. Nu mai puțin de 200 de milioane de euro au ajuns la Timişoara pentru diverse proiecte de infrastructură, reabilitare spitale, modernizare şi dezvoltare de instituţii de învăţământ, informare, colaborare şi cooperare.

Conform datelor care se găsesc încă pe siteul Primăriei Timișoara, la Direcţia de Dezvoltare, printre cele mai mari proiecte se numără: reabilitarea străzii Văcărescu pe tronsonul cuprins între b-dul Regele Carol şi Splaiul Tudor Vladimirescu (valoare 1.409.794 euro), sistem de informare facil pentru cetăţeni, panouri informative (valoare 1.063.829 euro), reabilitarea/modernizare/echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate, în vederea reabilitării, modernizării, dez­voltării şi echipării ambulatoriului Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie “Dr. Dumitru Popescu” din Timişoara, reabilitarea infrastructurii urbane a malurilor canalului Bega (valoare 6.382.978 euro) (proiect nefinalizat încă se administrația Robu), reabilitarea spaţiilor publice din centrul istoric al oraşului Timişoara (valoare 17.021.276 euro), amenajarea complexului rutier zona Michelangelo (8.174.792 euro), modernizarea str. Cloşca şi extindere la patru benzi pe sectorul bdul Cetăţii – str. Ovidiu Balea (valoare 5.151.570 euro).

Comentarii

comentarii