Acasă Actualitate Rodica Aurelian a recunoscut în fața procurorilor că a trucat concursuri de...

Rodica Aurelian a recunoscut în fața procurorilor că a trucat concursuri de angajare la Primăria Timișoara

DISTRIBUIȚI

Rodica Aurelian, fosta șefă a Serviciului Resurse Umane din cadrul Primăriei Timișoara, acuzată că a trucat mai multe concursuri de angajare, a semnat un acordul de recunoaștere a vinovăției.

Aurelian a recunoscut că înlocuit lucrările a 20 de persoane care au participat la concursuri pentru funcţii de conducere şi de execuţie în Primărie. Astfel, acele persoane au obţinut posturile.

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatei Rodica Aurelian, la data faptei șefă a Serviciului Resurse Umane din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara, pentru săvârșirea infracțiunilor de: instigare sub forma participației improprii la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată; instigare la fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată; fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată; sustragere sau distrugere de înscrisuri, în formă continuată; uz de fals, în formă continuată.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În prezenta cauză au fost cercetate aspecte referitoare la săvârșirea unor presupuse infracțiuni de către persoane din conducerea primăriei municipiului Timișoara în legătură cu modalitatea de organizare a unor concursuri de angajare, atât pentru posturi de conducere, cât și pentru posturi de execuție, în luna decembrie 2015 și în perioada 2018 – 2019.

În contextul menționat mai sus, inculpata Aurelian Rodica, în calitate de șefă a Serviciului Resurse Umane din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara, ar fi înlocuit în dosarele de concurs a 20 persoane lucrările predate de acestea cu altele în care erau trecute răspunsurile corecte. În lucrările respective răspunsurile corecte ar fi fost trecute atât de inculpată cât și de alte trei subordonate (două dintre ele au încheiat cu procurorii anticorupție câte un acord de recunoaștere a vinovăției).

Urmarea acestor demersuri ar fi fost faptul că persoanele respective ar fi promovat concursurile și ulterior, prin dispozițiile primarului municipiului Timișoara, care ar fi acționat fără vinovăție, ar fi fost numite în posturi de consilier, inspector de specialitate, director executiv etc.

În prezența apărătorului, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și a fost de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv trei ani închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de patru ani și interzicerea unor drepturi”, a transmis DNA.

Dosarul de urmărire penală privind-o pe inculpată împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Timiș.

Alte două foste angajate ale Primăriei Timișoara, Elena Daniela Adam și Bianca Simona Vetrovetz, au recunoscut, încă din vară, că, la cererea Rodicăi Aurelian, au scris lucrările de concurs pentru cinci, respectiv nouă candidați. Printre aceștia se numără Florin Răvășilă, fost director al Direcției Clădiri, Terenuri si Dotări Diverse – I Est. Cele două au încheiat și ele cu procurorii acorduri de recunoaștere a vinovăției, pedepsele fiind, în cazul lor, un an și jumătate de închisoare.

Comentarii

comentarii