Acasă Stiri recomandate Rodica Aurelian – funcţionarul public promovat ilegal de cele mai multe ori

Rodica Aurelian – funcţionarul public promovat ilegal de cele mai multe ori

DISTRIBUIȚI

Pentru ea există alte legi…

Şeful servicului de Resurse Umane din Primăria Timişoara, Rodica Aurelian este funcţionarul public promovat ilegal de cele mai multe ori. Toate promovările sale au dat cu legea de pământ.

Primăria Timişoara a ignorat cu stoicism controalele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP) dar şi pe cel al Curţii de Conturi Timişoara. Ambele au demonstrat edililor că Rodica Aurelian a fost ilegală non-stop. Rodica Aurelian a rămas pe funcţie, în ciuda tuturor avertismentelor. Mai multe surse din cadrul Primăriei Timişoara spun că Rodica Aurelian ar fi ţinută în braţe de secretarul Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari. Studiile insuficiente au fost marea problemă a Rodicăi Aurelian. Ea a ajuns prin concurs şefa servicului Resurse Umane din PMT deşi obţinuse diploma de facultate de doar cinci luni. Legea cerea minim doi ani… Neregulile s-au ţinut însă lanţ.

Rodica Aurelian, de nebătut

Inspectorii Ministerului Adminsitraţiei şi Internelor nu au avut niciun cuvânt de spus la Timişoara, deşi raportul de control întocmit de ANFP este clar. Nu s-a luat nicio măsură. Rodica Aurelian a fost de mai multe ori promovată ilegal. Controlul ANFP din 2010 a vizat în ce măsură a fost aplicată legislaţia la concursul de recrutare pentru ocuparea funcţie de şef serviciu Resurse Umane din cadrul Primăriei Timişoara. Ceea ce trebuia să fie o competiţie deshisă s-a transformat într-o afacere internă a primăriei. Inspectorii ANFP au descoperit însă şi alte nereguli în ascensiunea fără precedent a Rodicăi Aurelian. Printre altele ANFP cere şi anularea concursului prin care Aurelian a devenit şeful resurelor umane din Primăria Timişoara.

Din promovare în promovare…

Evoluţia profesională a Rodicăi Aurelian a început în 2001, atunci când printr-o dispoziţie a primarului a fost numită inspector categoria C, clasa I. A fost singur numire legală, conform ANFP, din cadrul ascensiunii lui Aurelian. Doi ani mai târziu, o altă dispoziţie a primarului Gheorghe Ciuhandu o face pe Rodica Aurelian, şefă interimară a Biroului Resurse Umane din acdrul PMT. „Prin Dispoziţia primarului municipiului Timişoara 191/12.02.2003, începând cu data de 13.02.2003, până la ocuparea prin concurs a postului, a ocupat postul de Şef birou resurse umane. (…) Potrivit prevederilor legale incidente în domeniul funcţiei publice şi al funcţionarilor publici în vigoare în 2004 şi 2005, nu era posibilă exercitarea unei funcţii publice de conducere de către un funcţionar public, titular al unei funcţii publice de clasa III-a, corespunzător studiilor medii”, se arată în raportul ANFP.

Legea făcută terci de Primăria Timişoara

Marea făcătură a venit în noiembrie 2006. Atunci Rodica Aurelia a câştigat concursul pentru ocuparea funcţiei de şef servicu Resurse Umane. Conform legii ea nici măcar nu avea voie să participe la acest concurs. Aceasta a absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii Ioan Slavici din Timişoara în iunie 2006. La momentul concursului ea nu avea 2 ani de vechime în specialitatea studiilor, aşa cum cerea legea. Avea doar cinci luni, conform diplomei emise de Universitatea „Aurel Vlaciu” din Arad, locul unde şi-a susţinut licenţa. „Ţinând cont de faptul că pentru ocuparea funcţiei publice de conducere de şef serviciu, era necesară îndeplinirea condiţiei de minim 2 ani vechime în specialitatea studiilor, iar doamna Rodica Aurelian avea, raportat la data absolvirii studilor superioare, o vechime mai mică de 2 ani în specialitatea studiilor, rezultă că aceasta nu a îndeplinit condiţiile de participare la concursul de recrutare organizat de Primăria Timişoatra, în perioada 27-29 noiembrie 2006”, se mai arată în raportul ANFP.

Două controale – aceeaşi concluzie

Concluzia ANFP este clară, concursul prin care Rodica Aurelian a devenit şeful Serviciuluil Resurse Umane este ilegal. El trebuie anulat, la fel ca decizia primarului de numire în funcţie, iar Rodica Aurelian trebuie să dea toţi banii înapoi. Până acum nu s-a întâmplat nimic. Şi Curtea de Conturi a tras un semnal de alarmă. Degeaba. Curtea de Conturi a cerut Primăriei Timişoara ”stabilirea (până pe 20 ianuarie 2011) a întinderii prejudiciului estimat la valoarea de 22.199 lei şi luarea măsurilor de recuperare a acestuia, reprezentând plăţi fară temei legal în perioada 01.12.2006 — 31.12.2009, prin încadrarea în funcţia de şef serviciu şi respectiv în funcţia de consilier I gradul profesional superior treapta 1, Rodicăi Aurelian, Şef Serviciu Resurse Umane”.

Cojocari: „Rodica Aurelian este foarte bine pregătită profesional”

„Nu este nicio problemă cu Rodica Aurelian. În primul rând este prescrisă toată treaba cu ce solicită Curtea de Conturi şi ANFP, şi ei ştiu acest lucru. În al doilea rând concursul a fost organizat corect. Pot să ne dea în instanţă, ne judecăm cu ei şi aşteptăm verdictul instanţei”, ne-a declart Ioan Cojocari, secretarul Primăriei Timişoara. Acesta suţine că repetatele controale ce au vizat cazul Rodica Aurelian ar fi plecat cel mai probabil din interiorul Primăriei Timişoara. „Serviciul de personal implică multă responsabilitate. La peste mie de oameni nu este o treabă simplă. Sigur că o ţin în braţe, să rămână aşa dacă vrea lumea. Rodica Aurelian ste foarte bine pregătită profesional. Fata îşi face meseria şi deranjează pe multă lume corectitudinea ei”, a mai spus Cojocari. 

 

Comentarii

comentarii