Acasă Economic România are nevoie de “Campioni în Business”

România are nevoie de “Campioni în Business”

DISTRIBUIȚI

Cornu, Axela şi Nica – „Campionii în business” ai zonei de vest

Ziarul Financiar, Enterprise Investors, Banca Comercială Română şi Asociaţia Triple Helix au desemnat câştigătorii premiilor „Campioni în Business” 2011, în cadrul unei ceremonii care a încununat seria de evenimente „Campioni în Business” – un proiect de promovare a antreprenoriatului şi a culturii antreprenoriale în România. Deşi România a înregistrat o scădere economică de peste 10% în perioada 2008-2010, numeroase companii conduse de antreprenori români au reuşit să obţină rate de creştere impresionante ale afacerilor şi să creeze locuri de muncă.

 Proiectul "Campioni în Business" a premiat pentru al patrulea an consecutiv cele mai dinamice companii cu capital autohton din cele mai importante regiuni ale ţării şi Bucureşti. Clasamentul a fost stabilit în urma analizării datelor financiare a aproape 3.400 de companii care au înregistrat o cifră de afaceri de peste 20 milioane de lei in 2010. Cifra de afaceri cumulată a acestora a însumat anul trecut 92 miliarde de euro, profitul net total a fost de 5,5 miliarde de euro, iar numărul total de angajaţi s-a ridicat la peste 960.000. "Odată cu anunţul recent al plecării Nokia de la Cluj a început să se discute şi mai intens despre rolul pe care companiile multinaţionale îl au în economie, comparativ cu antreprenorii locali", spune Cristian Nacu, partener în cadrul Enterprise Investors. "Este bine să avem companii multinaţionale, însă este şi mai bine să avem antreprenori români puternici pentru că aceştia sunt cei care rămân aici şi care asigură creştere economică şi stabilitate pe termen lung."

La rândul său, Dominic Bruynseels, CEO al BCR, a spus că „Antreprenorii şi IMM-urile sunt foarte importante pentru viitorul României, ele fiind cele care au potenţialul de a forma noi locuri de muncă. "Am găsit exemple foarte bune de antreprenori, însă ceea ce este foarte important pentru aceştia este să se concentreze asupra a ceea ce ştiu să facă, asupra obiectului lor principal de activitate. BCR va finanţa în continuare antreprenorii români”
Pe de altă parte, Irina Anghel, preşedintele fundaţiei Triple Helix, a subliniat faptul că: „Descoperirea antreprenorilor de succes înseamnă o promovare a modelelor care poate conduce la o schimbare de mentalitate în privinţa acestora. Guvernele nu îi ascultă pe antreprenori atunci când nu îşi permit să îi asculte. Ceea ce ne propunem cu proiectul Campioni în business este să creăm o comunitate de antreprenori excepţionali care să aibă o voce care să fie ascultată”
 
Alături de premierea celor mai dinamici antreprenori, conferinţele Ziarului Financiar “Campioni în Business”, desfăşurate la Sibiu, Timişoara Iaşi şi Bucureşti au adus laolaltă cei mai importanţi antreprenori regionali, care au avut ocazia să discute despre situaţia economică actuală, mediul de business şi oportunităţile de finanţare sub tematica "Finanţarea afacerii pe timp de criză". Participanţii au subliniat faptul că antreprenorii români nu sunt luaţi în seamă suficient de autorităţi atunci când este vorba de decizia economică. O altă categorie de întreprinzători au subliniat faptul că unul dintre lucrurile care le-ar putea folosi multor antreprenori locali ar fi expunerea internaţională. În acelaşi timp, antreprenorii cu experienţă au scos în evidenţă faptul că, în condiţiile actuale, bunul-simţ economic nu mai este suficient pentru a dezvolta o afacere. În prezent, pregătirea antreprenorială şi de management este absolut necesară. Campionii anului 2011 din toată ţara vor fi invitaţi să participe în primăvara anului viitor la o reuniune unde cei mai dinamici antreprenori ai ţării vor avea ocazia să facă schimb de experienţă, să creeze parteneriate de business şi să se cunoască între ei, în încercarea de a deveni o voce mai puternică, mai unitară.
 
Cornu, Axela şi Nica – „Campionii în business” ai zonei de vest
 
Companiile de construcţii Axela Construcţii, controlată de Ioan Alexa şi Conar Arad, controlată de Georgică Cornu, alături de compania Naturavit Trade din Oradea, condusă de Florentina Nica, ce activează în industria alimentară au fost desemnate drept cele mai dinamice companii cu afaceri de peste 40 milioane de lei. Naturavit a înregistrat în ultimii doi ani o creştere medie a afacerilor de peste 190% până la 74 milioane de lei, în timp ce Axela Construcţii şi Conar au avut creşteri de 106,7% şi 67%, până la un nivel al afacerilor de 111,3 milioane de lei, respectiv 143 milioane de lei. Clasamentul celor mai dinamici antreprenori a luat în calcul aproape 3.400 de companii din toată ţara conduse de antreprenori independenţi şi care au avut anul trecut o cifră de afaceri cumulată de aproape 100 de miliarde de euro şi peste 950.000 de angajaţi. Cei trei câştigători din categoria companiilor cu afaceri de 20-40 milioane de lei au fost producătorul de mobilă Casa Rusu din Timiş, compania de transporturi multimodale Internaţional Alexander din Arad şi producătorul de perne şi pilote Super Ball din Timiş. Compania Casa Rusu, controlată de familia Rusu, a anul trecut o cifră de afaceri de 39,3 milioane de lei, după o creştere medie anuală de 142% în ultimii doi ani. Internaţional Alexander, companie de transporturi controlată de Simion Apreutese, a avut afaceri de 23,3 milioane de lei în urma unei creşteri de 94%, în timp ce producătorul de perne şi pilote Super Ball Timiş, controlată de Cristian Badea şi Claudiu Stepan, a avut o creştere de 78% ajungând anul trecut la afaceri de 21 milioane de lei. Compania Super Ball Timiş a fost singura din Regiunea de Vest care s-a clasat în topul celoe 4 Campioni de Business ai României.

Comentarii

comentarii