Acasă Cultura România Centenară – folclorul îi uneşte pe bănățeni, la Timișoara

România Centenară – folclorul îi uneşte pe bănățeni, la Timișoara

DISTRIBUIȚI

România Centenară – folclorul îi uneşte pe bănățeni. Dacă e septembrie, iubitorii de muzică populară sunt așteptați la marele și tradiționalul Festival Mariana Drăghicescu la Timișoara. Acompaniază Orchestra Ansamblului Profesionist Banatul. Evenimentul va începe în 26 septembrie, la ora 19.00, la Filarmonica Banatul și se va încheia în 30 septembrie. Finanțatori sunt Consiliul Județean Timiș și Consilul Județean Caraș Severin. Parteneri: Primăria Cornereva, Mitropolia Banatului și Asociația Pro Datina.

Cine a fost Mariana Drăgicescu?

Mariana Drăghicescu s-a născut la Bogâltin, Cornereva, Caraș-Severin la 18 septembrie 1952, iar Dumnezeu i-a dat un glas de o frumusețe nebănuită.
S-a făcut remarcată încă din copilărie pe scena Casei de Cultură din Băile Herculane. Primul ei șlagăr ”Duce-m-aș și m-aș tot duce” (La măicuța mea la cruce), a constituit și debutul alături de Orchestra de Muzică Populară ”Lazăr Cernescu” din Caransebeș. În 1972 piesa a fost imprimată la Radio Timișoara și în ciuda succesului radiofonic, cântecul a fost cenzurat de către autoritățile comuniste. Participă în festivaluri și concursuri de muzică populară fiind recompensată cu mai multe premii și dragostea nemărginită a publicului.
De-a lungul carierei culege folclor din tot Banatul, crează adaptări ale melodiilor și textelor culese, realizând multe imprimări la Radio Timișoara, Radio București, RTV Novi Sad și Casa de Discuri Electrecord, în care prezintă o parte din repertoriul cules și adaptat.
Continuă să colaboreze cu Orchestra ”Lazăr Cernescu” din Caransebeș, apoi se alătură Ansamblului Profesionist ”Banatul” din Timișoara împreună cu care pleacă în numeroase turnee naționale și internaționale.
Eugen Gal, un cunoscutul realizator TVR, spunea despre Mariana Drăghicesu: În scurta și zbuciumata viață artistică, Mariana Drăghicescu a cunoscut pe merit gloria adevărată de care puțini artiști au parte. În aprilie 1997,  viața artistei i-a fost curmată pe neașteptate, în plină glorie, se pare ca urmare a ”trăirii inedite” pe care ”nimeni n-o bănuia”! Dacă nu ar fi plecat la îngeri, Mariana Drăghicescu ar fi împlinit astăzi 66 de ani. Datorită Festivalului-Concurs care îi poartă numele, cântecele ei trăiesc mai departe în inimile și în sufletele noastre.

 

 

Comentarii

comentarii