Acasă Actualitate Romanian Science Festival – primul festival național de științe – își deschide...

Romanian Science Festival – primul festival național de științe – își deschide porțile, la Iulius Gardens Timișoara

DISTRIBUIȚI

Romanian Science Festival – primul festival național de științe își deschide porțile, în trei orașe, inclusiv în Timișoara, în 14 septembrie, de la ora 10, la Iulius Gardens.

Vor participa 34 de mentori români cu studii în străinătate, 350 de voluntari și vor avea loc sute de experimente.

În luna septembrie, odată cu începerea anului școlar,  își deschide porțile Romanian Science Festival, cel mai de amploare eveniment de știință dedicat popularizării și promovării disciplinelor STEM în rândul publicului larg de orice vârstă.

Scopul principal al evenimentului este de a sprijini educația alternativă din România, după modelul târgurilor de știință care sunt foarte populare în alte țări.

Romanian Science Festival a luat ființă din două inițiative similare care au avut loc în ultimii ani: Romanian Science Week în 2017 și Timișoara Science Festival în 2018.  

Inițiativa are două obiective principale. În primul rând, festivalul își propune să construiască o legătură dintre diaspora academică și mediul educațional din România, oferind astfel modele de succes și orientare în carieră tinerilor din România.

Astfel, 34 de români care sunt studenți sau cercetători la universități de prestigiu din străinătate, majoritatea de la Oxford, vor ține ateliere în liceele din cele trei orașe și vor coordona voluntarii care s-au înscris să facă experimente pentru publicul larg în cadrul celor trei evenimente.  

În al doilea rând, evenimentul dorește să ofere o platformă celor care sunt pasionați de știință, cultivând astfel parteneriate locale cu organizații autohtone, inițiative locale și instituții de învățământ pre-universitar și universitar.  

Festivalul este organizat în același format în toate cele trei orașe. În prima zi de festival, cei 34 de studenți și cercetători vor face prezentări în licee unde vor vorbi despre experiența lor de studiu, despre carieră sau despre cum se face cercetare.

Astfel, liceeni vor putea să interacționeze direct cu cei 34 de „mentori” pentru a discuta opțiuni de carieră în diferite domenii STEM. A doua zi de festival, voluntarii sub coordonarea mentorilor vor organiza un târg de experimente în aer liber la care toată lumea cu vârste între 3 și 103 ani este invitată să descopere știința. 

La Timișoara sub umbrela festivalului se va desfășura primul seminar în România organizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Universitatea din York, Wellcome Trust în colaborare cu Fundația Hațegan.

Abordând diferite aspecte de politici publice de sănătate, seminarul va fi transmis live în peste 100 de țări prin intermediul platformei OMS. Invitați speciali sunt dr. Lynda Dulop, lector la Universitate din York care va vorbi despre rolul educației în implementarea politicilor de sănătate și  Vlad Mixich, recent ales în conducerea Agenției Europene pentru Sănătate și Siguranță la Locul de Muncă, care va vorbi despre campaniile de vaccinare în România. 

La fel ca anul trecut, Timișoara Science Festival este unul dintre proiectele câștigătoare din cadrul Fondului Științescu, implementat de Fundația Comunitară Timișoara. 

Comentarii

comentarii