Acasă Actualitate “Românii sunt cunoscuţi că fură, violează, se droghează sau ucid!”

“Românii sunt cunoscuţi că fură, violează, se droghează sau ucid!”

202
DISTRIBUIȚI

Interviu cu Bruno Marchesi (foto), comisar în cadrul Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului din România, cu sediul în Timişoara – Departamentul pentru Străini. 

Mai poate exista simpatie şi prietenie între italieni şi români acum, după marile scandaluri şi violenţe provocate de români în Italia?

Românii şi italienii au fost, sunt şi trebuie să fie prieteni în continuare, dar există o discriminare în Italia faţă de români, la această oră. Românii sunt recunoscuţi ca nişte persoane violente – fură, violează, se droghează sau chiar ucid. Problema este că sunt grupuri de români conduşi chiar de italieni sau de alţi străini şi se dau la acte antisociale şi asta nu este bine.

Ce ar fi de făcut?

Românii din peninsulă trebuie ajutaţi sub orice formă, pentru a li se îmbunătăţi imaginea, fiindcă nu numai românii fac ilegalităţi, dar toată mânia se îndreaptă către ei. În acest sens, Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului din România (OADOR) îşi va dechide o filială în Italia. Eu voi coordona fialiala cu sediul în oraşul Trieste. Chiar avem acum un dosar cu o familie din Reşiţa care a fost incriminată şi noi vrem să verificăm cât de reală e această incriminare.

Cât de vinovaţi sunt politicienii italieni pentru această imagine negativă a românilor?

Politica italiană avea un singur sens – era împotriva românilor. Chestiunea este că românii sunt confundaţi cu romii şi situaţia s-a agravat şi mai mult. La început, albanezii erau consideraţi cei mai răi şi mai violenţi, acum românii le-au luat locul.

Care e atitudinea politicienilor acum?

Se doreşte anihilarea acestei discriminări faţă de români, fiindcă majoritatea românilor duc o viaţă normală în Italia, sunt angajaţi în muncă, au familii şi duc o viaţă cinstită şi liniştită. De multe ori şi aceşti oameni au avut de suferit din cauza infractorilor. Nu trebuie să se mai întâmple asta. Obiectivul este reintegrarea românilor în societate, să nu mai existe discriminare faţă de ei.

Ce ar trebui să facă Guvernul României?

Ar trebui să facă mult mai multe pentru ca românii din Italia să nu mai fie discriminaţi, fiindcă cea mai mare parte a lor este corectă şi nu face ilegalităţi. Aşa cum procedează şi Alessandra Mussolini, încearcă să îi ajute pe români să nu mai fie respinşi de către societatea italiană.

Cât de vinovată e presa?

Şi presa are o anumită vină, datorită imaginii negative pe care o au românii în peninsulă. De exemplu, când se întâmplă un accident de circulaţie făcut de un român, presa vuieşte în a prezenta toate amănuntele negative, când accidentul e făcut de un italian, prezintă puţin sau aproape deloc.

Unde e situaţia cea mai gravă?

În Roma, capitala Italiei, şi împrejurul Romei.
 

Comentarii

comentarii