Acasă Cultura ROMCON 2021. Convenția Națională de SF. Helion Timișoara are mari multe nominalizări

ROMCON 2021. Convenția Națională de SF. Helion Timișoara are mari multe nominalizări

989
DISTRIBUIȚI

Asociația Română a Cluburilor și Autorilor de Science-Fiction ARCASF organizează ROMCON A 42-a ediție a Convenției Naționale de Science-Fiction, în perioada 17-18 aprilie 2021.

Clubul SF Helion Timișoara este inclus cu mai multe nominalizări.

Evenimentul va avea loc online (ZOOM). Juriul pentru Premiile Naționale de SF, pentru anul 2020, este format din: MIRCEA OPRIȚĂ (președinte), DANIEL BOTGROS, membru ADRIAN CHIFU, membru GYÖRFI-DEÁK GYÖRGY, membru DAN POPESCU, membru.

Program, ZIUA I, sâmbătă, 17 aprilie de la ora 16:30 – DESCHIDEREA OFICIALĂ A CONVENȚIEI. CUVÂNT DE SALUT MIRCEA OPRIȚĂ, PREȘEDINTELE ASOCIAȚIEI ROMÂNE A CLUBURILOR ȘI AUTORILOR DE SCIENCE-FICTION

ora 16:45 – Prezentarea invitatului de onoare, a invitaților speciali și a fanului invitat special ora 17:00 – Prezentarea juriului, a listei cu nominalizări și a modului de votare și de punctare de către public ora 17:30 – VERNISAJUL EXPOZIȚIEI DE GRAFICĂ CĂTĂLIN ALEXANDRESCU (Târgu-Jiu).

Prezintă CĂTĂLIN NEGREA ora 18:00 – PORTRETE DINTR-O CARTE – prezentate de VOICU BUGARIU ora 18:30 – REFLECTĂRI ȘI PROBLEMATICI ALE INTELIGENȚEI ARTIFICIALE ÎN S.F. (I) MIRCEA BĂDUȚ (Râmnicu Vâlcea): Norme metodologice la Legile (roboticii ale) lui Asimov O VESTE TRISTĂ de CRISTIAN MIHAIL TEODORESCU (București) POMPILIAN TOFILESCU (Wyandotte, Michigan, SUA): ULTIMA INVENȚIE. VOR PUTEA AVEA OAMENII UN ROST ÎN EPOCA SUPER-INTELIGENȚEI ARTIFICIALE?

ora 19:20 – Győrfi-Deak Gyorgy: DESPRE VIITORUL TRECUTULUI ora 19:50 – FILME DE SCURT METRAJ ROMÂNEȘTI, prezentate de EUGEN CADARU ora 20:30 – UMOR S.F. (selecție ADRIAN BANCU și IONUȚ MANEA)

ZIUA A II-A,

Duminică, 18 aprilie ora 09:30 – ADUNAREA GENERALĂ ARCASF ora 10:30 – REFLECTĂRI ȘI PROBLEMATICI ALE INTELIGENȚEI ARTIFICIALE ÎN S.F. (II) ANAMARIA BORLAN (Brașov): EXTRATEREȘTRII ȘI I.A. DAN POPESCU (Piatra Neamț): I.A. O PROVOCARE CONTINUĂ ora 11:10 – ANA-MARIA NEGRILĂ: ENTITĂȚI ARTIFICIALE – PUTEREA DE PROCESARE VS. INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ ora 11:40 – MUGUR CORNILĂ: MYBESTSELLER.RO – PRIMUL MARKLETPLACE DE CĂRȚI DIN ROMÂNIA DEDICAT AUTORILOR INDEPENDENȚI ȘI EDITURILOR INDIE

ora 12:10 – ADRIAN BANCU (Timișoara): Demoni și îngeri de metal ora 12:40 – STABILIREA PROPUNERILOR ROMÂNEȘTI PENTRU PREMIILE EUROCON 2021 (Italia) ora 13:20 – ANUNȚAREA CÂȘTIGĂTORILOR PREMIILOR NAȚIONALE PENTRU SCIENCE-FICTION PENTRU ANUL 2020 ora 14:00 – ÎNCHEIEREA LUCRĂRILOR.

Mircea Opriță, președintele președinte ARCASF, a explicat:

”Nu e pentru prima dată că trebuie să ne ținem tradiționala sărbătoare anuală „cu porțile închise”, dar mi-aș dori mult să fie pentru ultima oară. Mi-e dor de o întâlnire normală, cu participanții față în față, cu calde strângeri de mână, cu bucurii și emoții caracteristice vechilor revederi și diverselor mici-mari surprize. Mijlocirea ecranului cu aplicația Zoom este extraordinară, în lipsa celor pomenite mai înainte, dar parcă tot nu ține loc de viață adevărată, obligându-ne să ne restrângem așteptările și să ne manifestăm între limite rigide; sacrificând, cu alte cuvinte, spontaneitatea și trăirile directe pentru convențiile ce încap în acest tipar artificial.

Să luăm totuși lucrurile așa cum sunt, deocamdată, și să facem mențiunea că, din nou, greul lucrărilor cade pe umerii unor colegi cu un apreciabil nume și renume în spațiul SF-ului românesc: prozatorul și criticul Voicu Bugariu, pe care mă bucur să-l văd din nou pășind în centrul scenei (infirmându-ne astfel părerea că în ultimii ani prefera o oarecare distanță față de tulburata viață a fandomului mai vechi și mai nou); apoi, pe harnica și talentata romancieră Ana-Maria Negrilă, pe Mugur Cornilă, care s-a ilustrat în special în profesiile de editor și librar modern, pe György Györfi-Deák, cel care după stingerea flăcării de la publicația Pro-Scris părea retras cu totul în liniștea meditativă a Bibliotecii; în sfârșit, dar nu la urmă (cum zice proverbul englezesc), pe polivalentul Adrian Bancu: el contribuie mult la aspectul bogat și colorat al revistei Helion Online, așa cum o vedem înfățișându-se în ultimul timp.

Acestor musafiri de onoare, dar și tuturor participanților la substanțiala aventură SF ce se deschide sub semnul tulburătoarei inteligențe artificiale, le urez bun venit la Romcon 42. Suntem din nou împreună. Să mergem deci mai departe tot astfel, câtă vreme anticipația, în toate ipostazele sale, ne acceptă și ne face să credem că, în calitate de inteligențe naturale, nu suntem depășiți și mai are nevoie de noi”.

Comentarii

comentarii