Acasă Actualitate Roșie gigant de 1,815 kg, fertilizată exclusiv organic, la USAMVB Timișoara

Roșie gigant de 1,815 kg, fertilizată exclusiv organic, la USAMVB Timișoara

DISTRIBUIȚI

Prof. univ. dr. Radu Șumălan, coordonatorul colecției de roșii și legume de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului Regele Mihai I al României din Timișoara, după mai multe cercetări, în 2021, a obținut roșia gigant deformată în greutate de 1,815 kg, fertilizată exclusiv organic.

Prof. Șumălan a explicat: ”Este posibil să obții asemenea roșie în anumite condiții favorizante. Este un soi cu fructe mari dintr-o populație locală. Anul acesta au fost condiții favorizante, pe lângă soiul care este predispus să producă asemenea fructe. A fost frig și ploaie, iar atunci floarea se lipește de fructul care se găsește pe același ciorchine, fiind polenizată floarea, noul fruct este lipit de celălalt și cresc împreună și se formează roșia gigant. Se obțin astfel fructe gigantice, multiple, concrescute, uimitor de ciudate, dar acest lucru nu afectează gustul. Datorită prezenței din abundență a unor zone cavernoase pe fructe, acestea pot favoriza fixarea și dezvoltarea unor boli fungice sau apariția dăunătorilor ascunși care sunt dificil de depistat. Anul acesta a avut 1,815 kg”.

Prof. Șumălan a mai explica că fructele deformate de roșii sau “fața de pisică” cum zic americanii este un fenomen care apare în timpul formării florii și fructelor și poate avea cauze multiple (genetice, tehnologice și de mediu). Poate fi cauzată de temperaturi scăzute în timpul înfloririi, fertilizării cu doze mari de azot sau copilitului necorespunzător. Cultivarurile de tomate cu fructe mari (de exemplu, soiurile vechi și populațiile locale) sunt mai predispuse la aceste deformări .

Fructele diforme apar frecvent și la alte specii la (căpșuni, gogoșari, vinete, etc). ”Acest lucru se întâmplă de obicei atunci când temperaturile diurne scad sub 10 0C în timpul înfloritului. Vremea mai rece interferează cu polenizarea și face ca unele flori să rămână lipite de fructele în curs de creștere. Acest lucru determină ca o parte din fructele atașate să se dezvolte la timp iar altele mai târziu”, a subliniat prof. Radu Șumălan.

Comentarii

comentarii