Acasă Sănătate Rotary Aspire 2016: Laila Onu şi Fundaţia “Pentru Voi” Timişoara – succes...

Rotary Aspire 2016: Laila Onu şi Fundaţia “Pentru Voi” Timişoara – succes strălucitor de 19 ani

DISTRIBUIȚI

laila onu cu copiiFundaţia “Pentru Voi” Timişoara este organizaţia care a avut rol de pionier în serviciile de asistenţă pentru persoanele adulte cu dizabilităţi intelectuale din România. De 19 ani, Fundaţia creată de Laila Onu în Timişoara, împreună cu un grup de părinţi, este cea care deschide drumuri pentru a oferi acestor persoane o şansă la integrarea în societate şi la o viaţă decentă.
Laila Onu este unul dintre pionierii antreprenoriatului social din Timişoara şi din întreaga ţară, cea care a fondat şi care conduce de peste 18 ani Fundaţia Pentru Voi. Recunoscută ca expert în domeniul dizabilităţii intelectuale, preşedinte al unor organizaţii naţionale şi internaţionale, cu o experienţă vastă în management organizaţional, Laila este unul dintre actorii care au pus bazele sistemului de asistare a persoanelor cu dizabilităţi din România.
Este cea care a deschis noi drumuri în acest domeniu: a participat la elaborarea Strategiei Naţionale în domeniul dizabilităţii și a Legii 448/2006, a avut acţiuni de lobby la nivelul Parlamentului, Comisiei Europene şi a prezentat rapoarte privind situaţia persoanelor cu dizabilităţi intelectuale din România.
„Noi, practic, am pornit de la zero, pe o legislaţie care nu exista, şi atunci cumva întâi am creat noi modelele şi după aceea am modificat şi legislaţia. Standardele pentru centrele de zi s-au făcut după ce noi deja
începusem activitatea”, explică Laila Onu.
Laila Onu a reuşit să asigure funcţionarea şi finanţarea serviciilor sociale, în condiţiile unei ţări lipsite de tradiţie şi cu prejudecăţi puternice împotriva integrării în societate a acestor persoane. Laila a început în 1997 cu un centru de zi pentru 25 de persoane, ajungând astăzi la 200 de beneficiari care depind zilnic de serviciile Fundaţiei. Dificultăţile de a crea servicii sociale la înalte standarde de calitate au fost învinse prin dezvoltarea de parteneriate cu organizaţii din UE şi SUA. Pasiunea, capacitatea de a înţelege nevoile acestui sector, viziunea, dorinţa de a schimba în bine situaţia persoanelor cu dizabilităţi intelectuale din România au determinat succesul Fundaţiei Pentru Voi din Timişoara, prin misiunea şi puterea exemplului liderului său.
Fundaţia Pentru Voi este singura organizaţie non-guvernamentală din Timişoara care oferă servicii comunitare pentru adulţii cu dizabilităţi intelectuale. Înfiinţată în anul 1996 la iniţiativa părinţilor cu copii cu dizabilităţi de dezvoltare, Fundaţia este astăzi singurul furnizor acreditat de servicii sociale pentru persoane adulte cu dizabilităţi intelectuale din România, ce oferă o gamă atât de diversă de servicii:
Servicii sociale comunitare: trei centre de zi, şase locuinţe protejate, serviciu respite, serviciu de sprijin la domiciliu, serviciu de angajare sprijinită.
Unitatea Protejată Pentru Voi cu 40 de adulţi cu dizabilităţi intelectuale angajaţi.
Campanii de lobby, advocacy, self-advocacy şi de strângere de fonduri
Centru resursă în domeniul dizabilităţii intelectuale.
Zilnic, 150 de persoane cu dizabilităţi intelectuale sunt transportate la cele trei centre de zi, unde beneficiază de îngrijire şi terapii. În cele şase locuinţe protejate, locuiesc 27 de persoane cu dizabilităţi, care beneficiază de suport în funcţie de nevoi, cei cu dizabilitate severă având supraveghere şi îngrijire permanentă.
„Fundaţia Pentru Voi îşi doreşte o lume în care persoanele cu dizabilităţi de dezvoltare să aibă drepturi şi şanse egale, să beneficieze de sprijinul de care au nevoie, să fie respectate, având la bază credinţa noastră că toate persoanele sunt egale şi ar trebui valorizate”, a declarat Laila Onu, Director Executiv Fundaţia Pentru Voi .
Scopul organizaţiei este să furnizeze servicii sociale persoanelor adulte cu dizabilităţi intelectuale. Fundaţia a plecat de la zero, iar în prezent capitalul propriu este 4,34 milioane lei. Finanţarea se sprijină pe un cumul de resurse: programul MATRA al Guvernului olandez, finanţare europeană, autofinanţare, accesarea de fonduri publice în domeniul social, parteneriatul public-privat cu Primăria Timişoara şi campanii de fundraising. În plus, Fundaţia are un parteneriat de lungă durată cu Clubul Rotary Timişoara, Laila Onu fiind membră acestui club din 1997. Fundaţia este, de asemenea, membră a organizaţiei europene pentru dizabilitatea intelectuală, Inclusion Europe, unde Laila reprezintă România din 1992.
„Strategia de sustenabilitate pe termen lung constă în creşterea nivelului de autofinanţare, astfel încât activităţile generatoare de venit să asigure finanţarea furnizării serviciilor sociale. Vom putea realiza acest lucru prin diversificarea obiectului de activitate, dezvoltarea unei noi întreprinderi sociale productive şi prin crearea de noi locuri de muncă pentru adulţii cu dizabilităţi intelectuale. Unitatea protejată are parteneriate cu 40 de companii-client. Acestea se implică şi în acţiunile de strângere de fonduri ale Fundaţiei, strategia noastră fiind de a crea o reţea de suport pentru organizaţie”, explică Laila Onu.
Serviciile oferite de Fundaţia Pentru Voi au constituit premiere pentru România în domeniul dizabilităţii intelectuale (DI), respectiv: primul centru de zi pentru adulţi cu DI (1997), prima locuinţă protejată pentru DI (1999), primul serviciu de angajare asistată pentru persoane cu DI (1999), prima locuinţă protejată pentru adulţi cu DI severe şi comportament provocator (2009). În România, doar 267 adulţi cu dizabilităţi mentale beneficiază de un centru de zi, 150 dintre aceştia (56%) în cadrul Fundaţiei Pentru Voi. În Timiş sunt 4.772 persoane cu dizabilităţi mentale, însă doar 62 dintre acestea sunt angajate în muncă (1,29%): 40 în unitatea protejată Pentru Voi, iar 14 pe piaţa liberă a muncii cu sprijinul serviciului de angajare în muncă sprijinită al Fundaţiei.
„În cele mai multe cazuri nu am avut exemple anterioare, a fost necesar să dezvoltăm metode noi, să propunem modele legislative care să conducă la implementarea viziunii noastre. Nu numai că 87% dintre persoanele cu dizabilitate intelectuală din Timiş au un loc de muncă datorită organizaţiei noastre, însă Unitatea Protejată este singura întreprindere socială din România care implică astfel de persoane în activităţi generatoare de venit. Aceştia au rezultate excelente, dovedind că munca este o terapie foarte bună, prin sentimentul de utilitate şi răsplătire pe care-l conferă”, mai spune Laila Onu.

Comentarii

comentarii