Acasă Actualitate Rotary Club Timişoara a donat Spitalului “Victor Babeş” un analizator automat de...

Rotary Club Timişoara a donat Spitalului “Victor Babeş” un analizator automat de imunologie

545
DISTRIBUIȚI

Pandemia care a atins peste 60 de milioane de oameni din întreaga lume şi a curmat aproape 1,5 milioane de vieţi este departe de a fi stopată şi continuă să facă victime şi în vestul ţării noastre.

Cel mai mare spital anti-COVID din zonă, Spitalul de Boli Infecţioase “Victor Babeş” din Timişoara, unde au fost tratate mii de persoane de ucigaşa molimă, are nevoie de susţinere permanentă inclusiv din partea comunităţii, pentru a putea salva şi mai departe mai mulţi bolnavi, prin scheme de tratament adaptate permanent de medicii specialişti, la nevoile pacienţilor.

Alături de medicii acestui spital şi de comunitate, pe parcursul pandemiei, a fost permanent Rotary Club Timişoara, iar cea mai recentă donaţie pentru Spitalul de Boli Infecţioase “Victor Babeş” din Timişoara este un analizator automat de imunologie. Un aparat unic în vestul ţării, care poate stabili dacă plasma prelevată de la un donator care a avut coronavirus îndeplineşte criteriile necesare donării şi poate fi folosită pentru administrare în tratamentul unor pacienţi internaţi.

Achiziţionarea echipamentul medical, Liaison SARS CoV-2 S1/S2 IgG, a beneficiat de suportul financiar de 62.000 de euro, venit din partea Profi. Pentru a se asigura funcţionarea pentru următoarele luni, s-au achiziţionat trei kituri de consumabile şi reactivi în valoare de 4.270 euro, din care 3.400 euro au fost susţinuţi de Profi, iar diferenţa, de Rotary Club Timişoara.

Dispozitivul permite determinarea cantităţii de anticorpi de tip IgG neutralizanţi-protectori din probele pacienţilor care au fost infectaţi cu noul coronavirus şi care s-au vindecat. Metoda folosită este una automatizată, de imunologie şi se bazează pe chemiluminiscenţă, care permite evidenţierea anticorpilor neutralizanţi-protectori. Rezultatele obţinute prin prelucrarea serului sau plasmei cu ajutorul analizatorului automat sunt exprimate cantitativ. Pentru a putea fi eligibilă, plasma recoltată de la donator trebuie să aibă o valoare de minim 40 AU/ml.

Până acum, plasma de la pacienţii care au trecut prin boală şi care era prelevată la Centrul de Transfuzii din Timişoara era trimisă la Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională din Bucureşti pentru a se stabili dacă poate fi folosită sau nu. Se pierdea timp preţios cu trimiterea, analiza acesteia şi obţinerea răspunsului. Acum, determinarea cantitativă se poate face la noi, în laboratorul spitalului. Vorbim de un aparat ultraperformant.

Aparatul poate să analizeze 100 de probe în acelaşi timp, iar rezultatul se obţine în 40 de minute.

Analizatorul automat de imunologie oferă un screening pentru potenţialii donatori. Practic, într-un interval foarte scurt de timp, medicii pot spune dacă plasma convalescentă prelevată de la foştii pacienţi îndeplineşte criteriile necesare. Din păcate, nu toţi cei care au avut COVID-19 au suficient de mulţi anticorpi neutralizanţi.

Sensibilitatea acestei metode de testare depăşeşte 97%. Avantajul folosirii analizatorului automat de imunologie pentru determinarea cantitativă de anticorpi IgG este acela că tehnologia utilizată este specifică unui singur tip de coronavirus, fără a se putea produce interferenţe din aceeaşi familie de viruşi. Acest tip de analiză este printre cele mai dezvoltate tehnologii imunologice existente.

Comentarii

comentarii