Acasă Eveniment Rotary Internaţional a premiat un medic din Lugoj

Rotary Internaţional a premiat un medic din Lugoj

569
DISTRIBUIȚI

Marius Capetan Bacskai 1aOftalmologul Marius Capeţan-Bacskai a primit distincţia „Paul Harris Fellow Recognition” pentru activitatea de voluntariat desfăşurată în slujba comunităţii

Membrii Clubului Rotary Lugoj se află mereu în slujba comunităţii. Pentru activitatea de voluntariat desfăşurată în ultimii şase ani în cadrul proiectului „Să redăm copiilor bucuria vederii!”, medicul oftalmolog lugojean  Marius Capeţan-Bacskai a primit din partea Rotary International distincţia „Paul Harris Fellow Recognition” (n.n. Paul Harris este fondatorul Rotary). Proiectul „Să redăm copiilor bucuria vederii!” a demarat în anul 2007, în cadrul unui parteneriat care cuprindea cluburi Rotary din Ungaria, Serbia şi România. Obiectivele proiectului constau în: depistarea copiilor cu probleme de vedere, consult de specialitate, identificarea situaţiilor ce necesită ajutor financiar, achiziţionarea de rame şi lentile, monitorizarea periodică. Deşi iniţial proiectul trebuia să se desfăşoare pe durata unui an, Clubul Rotary Lugoj a decis să-l continue şi în perioada 2008-2013. Din 2010, proiectul s-a modificat, schimbând grupul ţintă, adresându-se acum grupei de vârstă preşcolară. Dacă la început grupul ţintă viza copiii din clasele I-IV, cu vârsta cuprinsă între 6 şi 10 ani, ulterior în proiect au fost cuprinşi şi copiii de vârstă preşcolară, pentru a depista defectele de vedere din timp şi a încerca corectarea lor eficientă. Punerea în operă a proiectului s-a realizat cu sprijinul direct al medicului oftalmolog Marius Capeţan-Bacskai, care s-a oferit să meargă la grădiniţele din Lugoj pentru a depista copiii cu probleme, dar şi prin consult la cabinetul propriu, prin utilizarea unui refractometru pediatric. Ramele şi lentilele au fost procurate din bugetul Clubului Rotary Lugoj, dar au fost şi donaţii ale Clubului Rotary Mühlhausen (Germania). În acţiunea de depistare a problemelor oftamologice s-a implicat şi medicul de familie Petru Milea.
„Trebuie să vă spun că prietenii noştri colegi de club, cei doi medici, Marius Capeţan-Bacskai şi Petru Milea, au dovedit că a fi rotarian este o stare de spirit! Acţiunile întreprinse de ei sunt voluntariale. În cadrul proiectului au fost consultaţi sute de copii în aceşti şase ani. Copiii cu probleme deosebite au fost investigaţi amănunţit şi zeci de copii au beneficiat gratuit de ochelari. Proiectul „Să redăm copiilor bucuria vederii!” este nu numai unul de succes pentru Clubul Rotary Lugoj, dar şi unul de suflet, având în vedere că toţi preşedinţii care au reprezentat clubul începând din 2007 (Vasile Surdu, Albin Gaidoş, Francisc Boldea, Paul Corbeanu) au decis să-l susţină şi să-l continue. Apreciez că este un efort deosebit pe care prietenul nostru Marius Capeţan-Bacskai l-a făcut, iar acest lucru a fost apreciat şi de doi guvernatori ai Districtului 2241 România şi Republica Moldova, care au sprijinit financiar proiectul: Cornel Dincă, în 2010-2011, şi Radu Popescu, în anul rotarian 2012-2013. Ca apreciere pentru activitatea de voluntariat, şi nu numai, Rotary International i-a acordat luna aceasta medicului Marius Capeţan-Bacskai, prin intermediul Clubului Rotary Lugoj, distincţia Paul Harris Fellow Recognition”, a declarat Ovidiu Bunget, preşedintele Rotary Club Lugoj.

Comentarii

comentarii