Acasă Actualitate Roxana Iliescu atrage atenția: „Asociația TM2021 rămâne în stradă!”

Roxana Iliescu atrage atenția: „Asociația TM2021 rămâne în stradă!”

86
DISTRIBUIȚI

Roxana Iliescu, consilier local PRO România, atrage atenția asupra situației Asociației Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii. După ce atât Consiliul Județean Timiș, cât și Primăria Timișoara obligă asociația să părăsească spațiile pe care închiriate, asociația va rămâne fără niciun sediu. În aceste condiții, Roxana Iliescu propune ca primăria fie să găsească un nou spațiu, fie să revină asupra deciziei luate în Consiliul Local în noiembrie.

„Asociația Timișoara 2021- Capitală Europeană a Culturii rămâne în stradă! Nu este o glumă, ci o situație absolut halucinantă orchestrată de primarul Fritz! După ce a tăiat finanțarea Asociației și a ignorat în totalitate această entitate (culmea, Fritz a fost ales președinte al Asociației), Fritz a decis inclusiv rezilierea unilaterală a contractului de comodat pe care Asociația îl avea încheiat cu Primăria pentru spațiul în care își desfășura o parte din activitate – este vorba despre spațiul de pe strada Alba Iulia, nr. 2. (din 23 consilieri locali prezenți la votul din noiembrie doar eu si încă 4 am votat împotrivă/abținere). Deși mi se pare absolut rușinos ceea ce s-a întâmplat, situația nu era încă într-atât de delicată pe cât este astăzi, în condițiile în care Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii trebuie să elibereze până în 15 februarie 2022 si singurul spațiu pe care îl mai deține în Bastion, este adevarat, de la Consiliul Județean și nu de la Primărie, care constituie și sediul Asociației!”, spune Roxana Iliescu.

Aceasta pune în contrast situația asociației cu cea a Centrului de Proiecte, „favoriții lui Fritz”. Până acum, recent înființata entitate, a primit mai multe spații: proaspăt-renovata clădire de pe Vasile Alecsandri, nr.1 (1.163 mp); Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi” de pe bv. Take Ionescu, nr. 83 (2.345 mp), dar și viitorul spațiu al MultipleXity de pe Take Ionescu, nr. 56-58 (cu mai multe corpuri: C1 – 310 mp suprafață construită la sol, 4 niveluri; C2 – 2889 mp atelier; C3 – 314 mp; C4 – 216 mp suprafață construită la sol, clădire S+P+1E; C5 – 570 mp; C6 – 21 mp). Mai mult, acum, Centrul de Proiecte a cerut și spațiul primăriei de la Bastion, unul de 1.391 mp. Cererea a fost discutată în comisia SAD (spații cu altă destinație), iar Roxana Iliescu s-a opus cererii.

În continuare, consiliera locală vorbește și de raportul Curții de Conturi în privința asociației, informații prezentate pe 11 ianuarie de Ziua de Vest:

„Oricât și-ar dori primarul Fritz să substituie Asociației acest Centru de Proiecte, NU au nicio șansă! Oricât visează să cheltuie sumele impresionante de bani care urmează să fie primite atât din partea Guvernului cât și din partea UE prin intermediul Centrului de Proiecte, NU au nicio șansă, iar dacă continuă în maniera asta, mă tem că proiectul Timișoara Capitală Europeană a Culturii va fi un mare eșec! Conform informațiilor apărute deja în presă – ziuadevest.ro- inclusiv  Curtea de Conturi trage un puternic semn de alarma vis-à-vis de modul de operare al lui Fritz:

«Menționăm că orice transformare/tranzitare sau preluare a obiectului de activitate a Asociației Timișoara 2021- Capitală Europeană a Culturii sunt acțiuni efectuate împotriva unor acte normative ( HG 330/2019) acțiuni care au început să pună în pericol continuitatea activității entității verificate, o entitate gata pregătită să implementeze  Proiectul Timișoara 2021- Capitală Europeană a Culturii»”.

În final, Roxana Iliescu propune ca, în cadrul unei ședințe SAD organizate cel târziu pe 21 ianuarie, să fie propusă atribuirea unui nou spațiu asociației. A găsit și două variante. Prima ar fi reprezentată de spațiul de aproape 1.400 mp de la Bastion, strada Hector, nr.1, cel care a fost propus pentru Centrul de Proiecte, dacă nu integral, măcar parțial. O altă posibilitate ar fi spațiul din Piața Victoriei, nr.5, în suprafață de 188 mp, împărțit în două, în prezent folosit de compartimentul fond funciar si biroul comunicare din cadrul PMT.

„Dacă nu vor să atribuie niciunul din cele două spații Asociației, reatribuirea spațiului pe care l-au deținut din str. Alba Iulia nr. 2, în suprafață de 74 mp!”, încheie Roxana Iliescu.

Comentarii

comentarii