Acasă Actualitate Roxana Iliescu, dubii în privința legalității trecerii terenului de la CET Sud...

Roxana Iliescu, dubii în privința legalității trecerii terenului de la CET Sud la primărie

DISTRIBUIȚI

Marți, 10 ianuarie, consilierii locali din Timișoara au aprobat înaintarea unei cereri către guvern pentru trecerea în domeniul public al municipiului a 50 de hectare de teren de la CET Sud. În prezent, terenul respectiv aparține Statului Român și se află în administrarea Colterm. Deși nu au fost emoții prea mari în privința aprobării proiectului, au existat anumite critici. Acestea au venit din partea Roxanei Iliescu, singura care a și votat împotriva aprobării proiectului de hotărâre.

Consiliera locală PRO România a avut două întrebări: dacă terenul este în domeniul public sau în cel privat al statului și dacă se poate face trecerea în domeniul public al Municipiului Timișoara în condițiile în care terenul respectiv este pe raza comunei Giroc. A primit răspunsuri din partea aparatului de specialitate al primarului, s-a certat puțin și cu viceprimarul Ruben Lațcău, dar nu a fost convinsă că decizia are bază legală.

În ceea ce privește discuțiile mai aprinse purtate cu Lațcău, ar fi de menționat că viceprimarul i-a cerut acesteia – dar și celorlalți consilieri locali – să voteze „politic”, în baza încrederii date la alegeri de timișoreni, oportunitatea acestui proiect de hotărâre, fără a se agăța de „chichițe juridice”. Iliescu a spus că, indiferent de opinia ei vizavi de oportunitatea acestui proiect de hotărâre, „chichițele juridice” sunt cele care pot, mai târziu, să oprească chiar și un proiect bun, dând exemplul proceselor pierdute recent de primărie, care au inclus chiar și plata unor sume importante drept cheltuieli de judecată.

Până la urmă, nu au fost emoții în privința aprobării proiectului, fiind 17 voturi „pentru” și unul „împotrivă”. Totuși, în urma ședinței, Roxana Iliescu a explicat într-o postare, pe rețelele de socializare, care ar fi neclaritățile din proiectul de hotărâre prezentat. Încă de la început, consiliera locală PRO România numește inițiativa o „petardă”.

„(…) Am solicitat în plen două clarificări importante:

1. Terenurile de care vorbim, sunt în proprietatea privată sau în proprietatea publică a Statului Român? Este important de știut întrucât, în cazul în care sunt în proprietatea privată, transferul se poate face doar contra cost… caz în care, dacă vorbim de un demers serios, mă aștept să alocăm banii aferenți în Bugetul pe 2023, o sumă considerabilă de altfel, dat fiind faptul că vorbim de peste 50 ha…( vezi art. 358 OUG 57/2019).

2. Dacă într-adevăr acest teren este totuși în domeniul public, tot mai avem o problemă… respectiv dispozițiile art. 292 alin. (5) Cod Administrativ: «5) Trecerea unui bun din domeniul public al statului în domeniul public al unei unităţi administrativ-teritoriale se face doar în situaţia în care bunul se află situat pe raza teritorială a unităţii administrativ-teritoriale care solicită trecerea, cu excepţia cazului în care prin lege nu se specifică altfel».

Or, în cazul nostru, CF-urile aferente sunt pe raza comunei Giroc, nu pe raza Mun. Timișoara, prin urmare, teoretic, titularul unei astfel de cereri ar fi UAT Giroc.

Din păcate, răspunsurile primite la cele două probleme pe care le-am ridicat au fost inexacte și superficiale, vorbe fără documente la bază și trimiteri la niște dispoziții legale fără aplicabilitate în speța noastră. Presupuneri, bâlbâieli, din ciclu’ «să fie bine ca să nu fie rău»”.

Ar fi de menționat că, în răspunsurile primite de Roxana Iliescu, cei de la Patrimoniu au vorbit de o „excepție” de la prevederile primului articol invocat de aceasta. Nu au spus, însă, și care ar fi baza legală a excepției. Ce-i drept, în documentul anexat proiectului de hotărâre de pe site scrie: „Având în vedere prevederile O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ, Anexa nr.4, în  LISTA cuprinzând unele bunuri care aparţin domeniului public al comunei, al oraşului sau al municipiului, se regăsesc la pct. 4 «reţelele de alimentare cu apă, canalizare, termoficare, staţiile de tratare şi epurare a apelor uzate, cu instalaţiile, construcţiile şi terenurile aferente»”.

Roxana Iliescu, avocat de profesie, însă, nu s-a lăsat convinsă: „Se presupune ca aceste terenuri sunt în domeniul public al statului si nu în cel privat, nu știm sigur, iar privitor la titularul cererii, de ce ar fi Timișoara și nu Giroc, Dumnezeu cu mila…   se invocă o prevedere din Codul Administrativ conform căreia printre bunurile care aparțin domeniului public sunt și rețelele de termoficare cu instalațiile, construcțiile și terenurile aferente și definiția SACET (sistemul de alimentare centralizată cu energie termică) din Legea 325/2006.

Bine, au mai invocat ei odată aceleași norme legale când au trecut în mod fraudulos bunuri imobile din patrimoniul Colterm (pe care mai erau instituite și sechestre asiguratorii de către ANAF), în patrimoniul municipiului… și acum s-au pricopsit cu dosar în instanță promovat în vederea anulării acelui transfer.

În cazul prezentului proiect, dacă prefectul nu are nimic de spus și vor ajunge să trimită Cererea Guvernului, cunoaștem de pe acum retorica… oamenii răi, oculta mondială, războiul din Ucraina, Guvernul corupt, interesele obscure etc, nicidecum slaba lor pregătire. Cartea jucată este aceeași… foarte tari pe imagine, amatori însă la capitolul seriozitate și consistență!”.

Comentarii

comentarii