Acasă Actualitate Rugăciunea în viața bisericii și a credincioșilor

Rugăciunea în viața bisericii și a credincioșilor

DISTRIBUIȚI

Cu binecuvântarea ÎPS Ioan, arhiepiscopul Timișoarei și mitropolitul Banatului, duminică 23 octombrie, la Paraclisul Mitropolitan Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan și Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, a avut loc conferința cu tema Rugăciunea în viața Bisericii și a credincioșilor ei,  susținută de către pr. conf. univ. dr. Lucian Farcașiu, cadru didactic al Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad.

În cuprinsul conferinței a fost definită rugăciunea, fiind mai apoi făcute mai multe referințe la această temă, așa cum se reflectă ea în paginile Sfintei Scripturi. În continuare au fost analizate chipurile rugăciunii: rugăciunea corporală sau vocală, rugăciunea cu mintea, rugăciunea minții coborâtă în inimă și contemplația, fiind accentuată necesitatea pregătirii sufletești și trupești pentru actul rugăciunii.

S-a continuat cu prezentarea roadelor rugăciunii în învățăturile Sfinților Păinți și a unor mari duhovnici din spiritualitatea ortodoxă. Ulterior au fost făcute referiri la bolboroseală ca deviație de la rugăciunea adevărată. De asemenea, au fost prezentate mijloacele prin care se poate ajunge la rugăciunea adevărată, fiind subliniate în acest sens: pregătirea mai dinainte a rugăciunii, atenția la cuvintele rugăciunii, meditația și vegherea duhovnicească.

În partea a doua a conferinței au fost menționate locurile de rugăciune ale creștinului: biserica și casa credinciosului, precum și participarea trupului la actul rugăciunii prin: statul în picioare, ridicarea mâinilor sau a privirii către cer, rugăciunea în genunchi, închinăciunile și metaniile, precum și săvârșirea rugăciunii cu fața către Răsărit.

În continuare au fost oferite mai multe sfaturi practice pentru a ajunge la o rugăciune cu folos. Astfel, au fost făcute mențiuni cu privire la alegerea locului de rugăciune și la amenajarea lui, la răstimpurile potrivite pentru rugăciune, pravila de rugăciune, atenția la lupta cu gândurile. La sfârșitul conferinței au fost puse în lumină câteva sfaturi finale, fiind subliniată necesitatea atenției la rugăciune, precum și asumarea ei în viața creștinului cu toată responsabilitatea.

Manifestarea se înscrie în seria de evenimente organizate de către Teologia timișoreană sub egida Acta liturgica, historia et divinum verbum.

Următorul eveniment va avea loc luni 24.10.2022, începând cu ora 18.30, prin susținerea unei prelegeri pregătite de către pr. lect. univ. dr. Ioan Mihoc, titular în cadrul Facultății de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara.

Comentarii

comentarii