Acasă Economic Ruşii de la Gazprom încep, din 2016, forajul de sonde în vestul...

Ruşii de la Gazprom încep, din 2016, forajul de sonde în vestul țării. Caută ţiţei şi gaze naturale

DISTRIBUIȚI

2014 07 15 pungesti rsz crp 60860000În primul trimestru al anului viitor, NIS Petrol, parte a Gazprom, începe săparea a 12 puţuri în judeţul Bihor, în căutarea rezervelor de gaz şi ţiţei ascunse în subsol. Compania este, acum, în plin proces de prospectare şi interpretare a datelor seismice aferente.
Sârbii de la NIS, subsidiară a gigantului rusesc Gazprom, împreună cu firma canadiană East West Petroleum, vor săpa, în T1 2016, prima sondă din programul de explorare a perimetrelor de gaz şi petrol din vestul ţării, pe cele patru perimetre concesionate de la statul român, de lângă Oradea, potrivit unui comunicat trimis bursei din Vancouver, Canada. Activitatea de prospectare a perimetrelor va fi finalizată până la sfârşitul acestui an, NIS având deja la dispoziţie date interpretate seismice, de evaluare şi analiză ale sondelor din câmpurile gazeifere regionale. „Sonda va ţinti zăcămintele convenţionale de gaz şi va fi săpată la o adâncime de 2.500 de metri. Forarea sondei şi evaluarea zăcămintelor vor dura 50-60 de zile. Forajele vor continua pe tot parcursul anului 2016, cu puţuri suplimentare forate, pe baza interpretărilor noilor date seismice culese”, se arată în raportul East West Petroleum către bursă.
În total, un număr de 12 sonde vor fi săpate la Oradea, numărul acestora putând fi extins, funcţie de rezultatele primelor foraje. Finanţarea programului, ca şi derularea lui, vor fi finanţate în totalitate de către NIS.
Gazprom, prin NIS, deţine, încă din 2010, concesiunea pe patru perimetre petroliere concesionate în Bihor. Acestea se întind de la nordul la sudul judeţului şi de la graniţa cu Ungaria până în zona deluroasă şi montană a judeţului. În total, aproape 4.000 de kilometri pătraţi, adică peste jumătatea din suprafaţa Bihorului.
Reprezentanții companiei NIS au declarat, în repetate rânduri, pentru a linişti comunitatea locală, că prospecţiunile efectuate în perimetrele menţionate şi viitoarele explorări vizează numai zăcăminte convenţionale de hidrocarburi, nu gaze de şist. Ruşii au mai declarat că au un plan de investiţii de 600 de milioane de euro în România, pe termen mediu şi lung.

Comentarii

comentarii