Acasă Actualitate Război între Ministerul Sănătăţii şi CNAS, privind acordarea asistenţei sanitare şi internarea...

Război între Ministerul Sănătăţii şi CNAS, privind acordarea asistenţei sanitare şi internarea în spital

352
DISTRIBUIȚI

Între Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a pornit un conflict public, începând de miercuri, 1 iunie, privind normele de acordare a asistenţei medicale şi internare în spital. „Ministerul Sănătăţii nu este de acord cu noile criterii de internare în unităţile sanitare cu paturi, propuse de către CNAS în proiectul privind normele la contractul cadru care stabilesc acordarea asistenţei medicale în perioada 2011-2012 şi care se află în dezbatere publică pe site-ul www.cnas.ro. Conducerea Ministerului Sănătăţii consideră propunerea reprezentanţilor CNAS nerealistă şi imposibil de aplicat. Criteriile propuse sunt subiective, iar dacă propunerea ar trebui pusă în aplicare se va îngreuna modul de desfăşurare a actului medical în spitale”, se arată în comunicatul ministerului.

Amintim câteva dintre prevederile Contractului Cadru 2011 -2012 care vor reduce drastic accesul la îngrijiri medicale ale românilor, cu care Ministerul Sănătăţii nu este de acord: Pierderea subită a cunoştinţei, puls anormal, frecvenţa periferică sub 50 pe minut sau mai mare de 140 pe minut, înregistrată cu două ocazii separate la distanţă de cel puţin cinci minute; tensiune anormală; pierderea acută a vederii sau a auzului; pierderea acută a capacităţii de a mişca o parte importantă a corpului; febră persistentă; sângerare abundentă – hemoragie continuă cu orice localizare, care nu se poate trata în la urgenţe; durere paralizantă etc.

Lucian Duta, şeful CNAS, a declarat pentru realitatea.net: ]Mulţi forţau internarea. Proiectul ajută să nu se mai facă abuzuri la internare”.

Comentarii

comentarii