Acasă Actualitate Război sindical, la Kromberg&Schubert Timişoara

Război sindical, la Kromberg&Schubert Timişoara

DISTRIBUIȚI

Confederaţia Sindicală “Cartel Alfa” Timiş a chemat în judecată societatea germană Kromberg&Schubert România SRL Timişoara, într-un conflict de muncă şi în ceea ce priveşte încălcarea Legii nr. 54, din 2003, a sindicatelor. “S-au făcut demersuri în instanţă pentru apărarea celor doi lideri de sindicat ce vor fi trimişi în şomaj. De ce a fost desfiinţat un sindicat înfiinţat legal? Ce este de ascuns de nu se acceptă Sindicatul Judeţean Familia în cadrul unităţii Kromberg&Schubert Timişoara. Sper ca justiţia să fie dreaptă”, a declarat Ştefan Gogoşanu (foto), preşedintele Cartel Alfa Timiş.

Sunt încălcate nişte drepturi, acolo !

Deşi Marius Petrică, directorul comercial al Kromberg&Schubert, susţine că în unitate nu a a vut loc nicio ilegalitate în acestă privinţă, dimpotrivă, Ştefan Gogoşanu susţine că ceea ce s-a întâmplat la firma germană din Timişoara nu este deloc normal şi nici legal, fiindcă s-a încălcat dreptul la asocierea liberă a persoanelor, prevăzută de Legea sindicatelor şi de Constituţia României. Mai grav, cei doi lideri ai sindicatului înfiinţat – Carmen Graţiana Zorzon şi Mihăiţă Tudorache – au primit decizia de desfacere a contractului de muncă.  
Art. 10, din Legea sindicatelor arată că în timpul mandatului şi în termen de doi ani de la încetarea mandatului, reprezentanţilor aleşi în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale nu li se poate modifica sau desface contractul individual de muncă pentru motive neimputabile lor, pe care legea le lasă la aprecierea celui care angajează, decât cu acordul scris al organului colectiv de conducere ales al organizaţiei sindicale. Sunt interzise modificarea şi/sau desfacerea contractelor individuale de muncă, atât ale reprezentanţilor aleşi în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale, cât şi ale membrilor acestora, din iniţiativa angajatorului, pentru motive care privesc activitatea sindicală. Tudorache susţine că se fac presiuni zilnice asupra lui să părăsească unitatea. Nu mai e dorit, fiindcă îi influenţează pe ceilalţi angajaţi să se împotrivească conducerii şi fiindcă el era în conflict de muncă de mai multă vreme. “Acest lucru e cu atât mai grav cu cât eu nu am avut abateri şi nici mustrări”, a spus Tudorache. “Au început agresiuni asupra lui. Eu lucrez încă de la început, când a luat fiinţă unitatea germană. Atunci au decurs bine lucrurile. Problemele au început după ce conducerea societăţii au fost preluată de către români. Eu am devenit incomodă. Noi am primit decizia de concediere în 11 şi 12 august. Sunt încălcate nişte drepturi, acolo”, a declarat Carmen Zorzon.

Motivul invocat este criza economică

Ceea ce se întâmplă la Kromberg&Schubert Timişoara nu este un fapt izolat. În toate unităţile economice multinaţionale se întâmplă la fel – nu li se permite angajaţilor să se asocieze în sindicate. Cine are curajul şi înfiinţează sindicate este trimis în şomaj. “Societatea germană vine dintr-o ţară a Uniunii Europene şi ar trebui să respecte legea din România, dar nu este aşa”, a subliniat Ştefan Gogoşanu. Motivul concedierii celor doi lideri de sindicat, invocat de către conducerea societăţii, este desfiinţarea locului de muncă, urmare a crizei economice. Problema care îi nemulţumeşte şi mai mult pe sindicalişti este faptul că, la iniţiativa conducerii, a fost înfiinţat Sindicatul Kromberg&Schubert şi a fost interzis Sindicatul Familia. Situaţia este cu atât mai gravă, cu cât Sindicatul Familia a fost înfiinţat legal, prin sentinţă civilă, dată de către Judecătoria Timişoara, în iunie 2009. Pe de altă parte, într-o notă internă a sindicatului nou creat se arată: “În data de 12 august 2009 a fost înfiinţat Sindicatul Kromberg&Schubert Timişoara. Sindicatul continuă activitatea pe care a început-o vechea structură de reprezentanţi ai angajaţilor, care, datorită ultimelor evenimente, nu mai poate reprezenta în forma existentă interesele angajaţilor. Structura este creată prin extinderea organizaţiei reprezentanţilor angajaţilor şi completarea acesteia cu persoane din toate zonele de lucru ale fabricii, care să reprezinte interesele angajaţilor în faţa conducerii”. Conducerea unităţii Kromberg&Schubert nu recunoaşte nimic din acuzaţiile ce i se aduc. “Noi lucrăm în legalitate. Nu avem probleme cu legea”, a spus Marius Petrică, directorul comercial al unităţii.

Comentarii

comentarii