Acasă Actualitate Războiul gigacaloriei şi al apei calde la program

Războiul gigacaloriei şi al apei calde la program

DISTRIBUIȚI

Gigacaloria a produs scandal în Timişoara. Nu gigacaloria în sine, ci preţul ei, care se vrea a fi ridicat. Iar apa caldă care va veni la robinetele timişorenilor e posibil să fie după program.

Adică da, exact ca pe vremea Împuşcatului, atunci când îţi făceai porgramul după cum şi cât curgea apa la robinet. Acest lucru va fi posibil deoarece Coltermul are datorii către furnizorul de gaz.  S-au aruncat acuze dintr-o parte în alta şi s-a arătat cu degetul, dar situaţia parcă e mai încurcată ca niciodată.

“Până în 2015, avem obligaţia să echilibrăm preţul de producţie al gigacaloriei cu preţul de facturare”

Primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, a făcut, miercuri, o declaraţie prin  care a încercat să limpezească apele … “Situaţia în care s-a ajuns poate fi explicată destul de simplu. Vorbim de o necesitate care derivă dintr-un calcul economic şi tehnic. Noi, în momentul de faţă, producem la 312 de lei gigacaloria şi o facturăm către populaţie cu 162 de lei, de unde rezultă o diferenţă de 150 de lei/gigacalorie. De la bugetul local, dacă suportăm 10%, conform prevederilor legale, mai vin 31 de lei, dar rămâne o diferenţă de 119 lei la fiecare gigacalorie. O mică parte din această diferenţă este acoperită din subvenţii de la bugetul de stat – atunci când vin şi dacă vin. De exemplu, pentru anul 2010, deşi suma fundamentată este de peste 51 de milioane de lei, prevăzuţi în bugetul de stat sunt doar 21 de milioane – o sumă mult prea mică pentru a acoperi diferenţa dintre preţul de producţie şi preţul de livrare. În ritmul acesta şi la o producţie de peste 700.000 de gigacalorii pe an, este normal că societatea Colterm poate intra într-o stare de insolvabilitate. Noi nu putem gestiona un serviciu în care la fiecare gigacalorie sunt pierderi. Cunoaşteţi, cu siguranţă, faptul că până în 2015 avem obligaţia să echilibrăm preţul de producţie al gigacaloriei cu preţul de facturare. Nu este vorba de dorinţa noastră aici, este o cerinţă pe care ne-o impune economia de piaţă şi apartenenţa la Uniunea Europeană”, spune primarul Gheorghe Ciuhandu, referitor la preţul gigacaloriei.

“Am atras foarte clar atenţia asupra a ceea ce riscăm dacă nu facem această majorare”

“În iulie 2009, când am venit cu proiectul de hotărâre de consiliu local privind majorarea preţului cu care gigacaloria să fie facturată către populaţie la 187 de lei – proiect care a fost aprobat în cele din urmă, dar atacat în contencios de prefect – am atras foarte clar atenţia asupra a ceea ce riscăm dacă nu facem această majorare”, declară Ciuhandu. Atunci, Gheorghe Ciuhandu a spus: “Dacă vreţi, putem rămâne la 162 gigacaloria, dar nu mai avem niciun fel de garanţie că acest serviciu public va fi subvenţionat şi va fi apt să livreze agent termic şi apă caldă. Până acum, nu cred că timişorenii au avut de ce să se plângă. Din punctul meu de vedere, sunt cu conştiinţa împăcată că v-am spus realitatea. Fac apel să judecaţi cu capul şi nu cu sentimentul, pentru că aici trebuie să fim raţionali, dacă vrem să menţinem serviciul. Există un risc pe care eu, personal, nu doresc să mi-l asum, ca această societate, Colterm, pe care am preluat-o în condiţiile pe care le ştiţi, să nu mai poată furniza căldură, respectiv apă caldă. Nu putem lucra într-un sistem economic deficitar şi vremea comunismului a apus”, a declarat încă de atunci primarul Gheorghe Ciuhandu. Care este situaţia Colterm, în momentul de faţă? Conform bugetului local votat în martie 2010, trebuie ca din direcţia primăriei să se aloce către Colterm subvenţii de 25.000.000 de lei. Până la data de 19 mai, s-au virat 14.600.000 de lei, adică mai mult de jumătate din sumă, restul urmând a fi achitaţi în tranşe săptămânale de câte 500.000 de lei, acesta fiind disponibilul existent. “Hotărârea de consiliu local privind majorarea preţului gigacaloriei la 187 de lei este atacată în contencios – fapt care a dus la neîncasarea unei sume de 10.920.000 lei, aferentă unei producţii de 777.236 gigacalorii în sezonul 2009/2010. De la bugetul de stat se pare că nu se vor mai aloca bani de subvenţii până în trimestrul al patrulea. (…) Că toată discuţia este una strict politică o dovedeşte faptul că în oraşe unde sunt primari PDL şi unde preţul gigacaloriei este, de mult timp, mult mai mare decât în Timişoara, nu a existat nici un fel de discuţie de genul celor de la Timişoara – iar ca exemple pot fi amintite Arad – 207,22 lei/Gcal, Târgovişte – 200 lei/Gcal, Suceava – 178 lei/Gcal, Tîrgu Mureş – 186 lei/Gcal, Botoşani  -183,50 lei/Gcal”, a mai declarat Ciuhandu.

E posibil ca grupul PDL să ceară demisia directorului Colterm

Liderul consilierilor PDL din Consiliul Local Timişoara, Ovidiu Ciuhandu, a atacat dur intenţia Colterm de a da apă caldă după program. “Referitor la Colterm – de şase ani ni se spune că toate investiţiile se fac  în interesul cetăţeanului. După 6 ani, constatăm că trebuie să plătim mai mult pentru gigacalorie, ieri ni se spunea că există posibilitatea să nu mai avem nici apă caldă. L-aş întreba pe domnul director: va avea apă caldă, sau locuieşte într-o vilă la marginea oraşului? Să vii să invoci faptul că Timişoara este unul din oraşele cu cel mai mic preţ la gigacalorie – trebuie să ai un obraz destul de gros. Poate ne spune domnul director cum au reuşit să ajungă la aceste datorii colosale şi, aşa cum ştiu eu, fiecare manager are obligaţia să-şi reducă costurile. E ruşinos ca după 20 de ani primul oraş liber să devină un oraş în care primim căldură şi apă caldă cu porţia. Dacă lucrurile se vor adeveri, grupul PDL va solicita demisia actualului director. Domnule director, ar fi bine să vă uitaţi în grădina proprie, să veniţi în faţa consiliului local, să daţi seamă pentru ceea ce se întâmplă la Colterm”, a declarat Ovidiu Ciuhandu.

“ Aurel Matei locuieşte într-unul dintre cele 90.000 de apartamente din oraş, conectate la sistemul centralizat de încăzire”

Reprezentanţii Colterm au ţinut să facă precizări referitor la declaraţiile consilierului local Ovidiu Ciuhandu. “Referitor la afirmaţia potrivit căreia „domnul director al Colterm stă la vilă”, precizăm că dl Aurel Matei locuieşte într-unul dintre cele 90.000 de apartamente din oraş, conectate la sistemul centralizat de încăzire, lucru care reiese inclusiv din declaraţia de avere a domniei sale; În ceea ce priveşte controalele care ar trebui să fie făcute la Colterm, menţionăm că au fost deja efectuate verificări de către Corpul de Control al Prefectului, în luna august 2009, iar în perioada octombrie-decembrie al aceluiaşi an, au fost făcute verificări ample de către Curtea de Conturi, în urma cărora nu au fost constatate deficienţe semnificative”, au precizat reprezentanţii Colterm.

Un nou proiect nu mai merge

Prefectul a declarat, tot miercuri, că promovarea unui nou proiect de hotărâre referitor la preţul gigacaloriei nu poate fi făcută din moment ce există deja un proiect atacat în contencios-administrativ. “Potrivit Legii  554 din 2004 se prevede că în ipoteza în care se emite un alt act administrativ cu acelaşi conţinut ca cel suspendat de către instanţă, acest nou act administrativ este suspendat de drept. Nu sunt obligat să fac o altă acţiune în contencios-administrativ.

 

Aşa cum am văzut, proiectul de hotărâre propus de către conducerea Primăriei Timişoara, dacă ajunge să fie promovat în cadrul consiliului local, din faşă va fi suspendat de drept. Nu va putea fi aplicat. Am avut o discuţie cu secretarul primăriei Timişoara şi l-am rugat să mai adauge un articol distinct, în care să se vadă că hotărârea din 2009 se revocă, dacă această hotărâre nou promovată vrea să treacă de Instituţia Prefectului. A refuzat foarte ferm, invocând faptul că acest nou proiect de hotărâre este vorba de un alt act administrativ, cu o altă motivaţie. Ei invocă diferiţi termeni, care, ca şi rezultat, au acelaşi scop. Ei schimbă puţin termenii în cadrul acestui act, dar ca şi rezultat este acelaşi lucru. Este dreptul lor să-şi susţină punctul de vedere. Eu am încercat să evit un nou litigiu cu Primăria Timişoara, dar se pare că ei nu doresc acest lucru. Potrivit legii, este suspendat de drept, nu mai trebuie să atac eu, nu pot pune în aplicare hotărârea. Dacă o pun în aplicare, comit un abuz foarte grav şi curtea de conturi va trebui să stabilească dacă încalcă sau nu legea”, a declarat prefectul de Timiş, Mircea Băcală.

Comentarii

comentarii