Acasă Actualitate S-a inaugurat ȘvabenLand, ineditul muzeu etnografic de la Charlottenburg

S-a inaugurat ȘvabenLand, ineditul muzeu etnografic de la Charlottenburg

DISTRIBUIȚI

Satul rotund Charlottenburg, declarat în integralitate monument istoric, are de ieri un muzeu etnologic dedicat șvabilor care au întemeiat localitatea, în 1771. Inițiativa aparține celor care au pus harta turistică și satul Murani.

La Charlottenburg mai trăiește azi un singur șvab, însă memoria celor care au întemeiat satul va fi păstrată într-un muzeu etnografic inedit, denumit ȘvabenLand. Muzeul a fost amenajat chiar într-o casă veche aflată în cerc.

“Ne bucurăm că am ajuns la momentul inaugurării. Este un proiect adus în memoria străbunilor noștri, că sunt șvabi, că sunt români, din această zonă multiculturală a Banatului. Am vrut un muzeu care să prezinte autenticitate și ne-am pliat foarte bine pe această locație, o casă tipic șvăbească. Cu ajutorul multor prieteni, a oamenilor cu care am interacționat, am reușit să amenajăm acest muzeu”, a declarat Sorin Prada, antreprenor și profesor la Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor din Timișoara, cel care a pus pe picioare și Domeniile Murani.

ȘvabenLand va avea și un restaurant rustic, amenajat în vechiul hambar al gospodăriei, și care urmează să fie deschis și el în scurt timp.

“Am folosit în mod creativ, sprijiniți de un cunoscut arhitect și de un doamnă designer, am refuncționalizat multe obiecte tradiționale. Intenția este să devină un spațiu vibrant, viu, cu multe evenimente. În partea din spate, în grădină, care se întâlnește direct cu pădurea, vom avea o zonă de camping”, a mai spus Sorin Prada.

Dacă despre satul Murani nu știa aproape nimeni până la deschiderea Domeniilor Murani, Charlottenburg este deja un brand – fiind singurul sat construit în formă de cerc de pe actualul teritoriu al României.

“Am experimentat și ce înseamnă metoda mersului invers. La Murani, notorietatea localității tindea spre zero, iar aici avem de-a face cu o situație opusă. Toată lumea a auzit de Charlottenburg, doar că vizitatorii nu aveau prea multe opțiuni când ajungeau aici. E frumoasă localitatea din dronă, dar de jos nu se vede această formă sferică, facilitățile lipseau, așa că am vrut să oferim încă o atracție. Deocamdată vom avea deschis vineri, sâmbătă și duminică, cum am început și la Murani. Până la urma piața ne va dicta orarul și nevoile de funcționare”, a mai declarat Sorin Prada.

Charlottenburg a fost întemeiat de coloniştii germani, în 1771, și vatra în cerc are un diametru interior de 210 metri. În mijlocul cercului a fost construită biserica, aici a fost săpată prima fântână, iar mai târziu s-a ridicat şi şcoala.

Comentarii

comentarii