Acasă Administraţie S-au finalizat lucrările la Cinema Victoria. Planul administrației Fritz pentru cele cinci...

S-au finalizat lucrările la Cinema Victoria. Planul administrației Fritz pentru cele cinci cinematografe aflate în reabilitare

DISTRIBUIȚI

Marți, 22 februarie, primarul Dominic Fritz a prezentat noul Cineva Victoria, a cărui reabilitare s-a terminat de curând. Se mai așteaptă după avize și licențe, dar din aprilie ar putea găzdui primele spectacole, iar din mai ar putea rula și producții cinematografice în noul spațiu. Fritz, împreună cu echipa sa, a vorbit și despre planul general care cuprinde cele cinematografe aflate, într-un stadiu sau altul, în reabilitare: Victoria, Timiș, Studio, Dacia, Freidorf.

„Suntem în execuție cu cinci cinematografe: în Piața Bălcescu avem Victoria; Cinema Timiș în Piața Victoriei; Studio tot în centru; Cinema Dacia; în Freidorf, vechiul cinema pe care îl transformăm într-un centru social și cultural. Acestea vor avea în total 1.500 de locuri. (…) În Timișoara, pe partea comercială, avem 4.600 de locuri de cinema deja. Nu ne propunem să devenim un alt operator de cinema. Ne propunem ca aceste spații să devină ale comunității. Aceste proiecte de reabilitare au pornit fără o idee clară și ce se va întâmpla în ele. Am apelat la una dintre cele mai bune cunoscătoare: Ioana Dragomirescu. Este timișoreancă, a terminat Colegiul Național Bănățean, este directoare la «Elvira Popescu», cinematograful Institutului Francez. Înțelege și partea economică și cea artistică, știe ce presupune un cinema non-comercial în România”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Tot acestea a explicat că cinematografele vor fi date Centrului de Proiecte și vor fi „gestionate în colaborare cu operatorii culturali din Timișoara”. Fiecare dintre cele cinci ar urma să aibă o „identitate proprie”. Victoria, cel finalizat acum, va fi dedicat, pe lângă proiecțiilor de film, teatrului și stand-upului. Studio va fi dedicat filmului independent; Timiș, muzicii; Dacia, acțiunilor cu caracter educațional; iar cel din Freidorf, persoanelor vulnerabile. În cazul Cinema Victoria, până în mai ar trebui obținută licența. În aprilie, însă, după ce va fi luat avizul ISU, ar urma să aibă loc primele evenimente. În toamnă ar trebui să se finalizeze și lucrările la Cinema Dacia, iar anul viitor, și la celelalte trei.

Ioana Dragomirescu a prezentat și ea câteva idei despre noul „ecosistem”: „Ne dorim să creăm cinci spații care să funcționeze în tandem, nu care să intre în concurență, care să marginalizeze domeniile culturale de nișă, poate nu la fel de rentabile. Vor avea drept scop să oferă Timișoarei o ofertă culturală conexă. Timișoara are nevoie de un public cât mai numeros, unul nou, pentru tot programul capitalei culturale, care va începe cât de curând. Va fi un element important. Sperăm să poată fi deschise cât mai repede. Avem norocul de a le deschide succesiv”.

În opinia acesteia, un rol important în succesul cinematografelor îl are „programare”. Rețeta, a spus Dragomirescu, conține 4 „C”-uri: complementar, calitativ, consistent, constant. Ideea ar fi ca cinematografele „să poată progresiv să fie preluate de către operatori culturali”. Obiectivul ar fi o dintre evenimentele culturale organizate în cinematografe să fie ale operatorilor culturali.

Alexandra Riegler, directoarea Centrului de Proiecte, a luat și ea cuvântul: „Avem rolul de a pune umărul la punerea în valoare a acestor obiective. Am fost cei care au făcut și au pus pe picioare un cadru prin care operatorii culturali interesați să vină cu propuneri. Am avut peste cinci, poate și mai multe, întâlnirii cu operatori culturali din Timișoara. Ei au venit cu cerințele și propunerile cu care Ioana (Dragomirescu – n.r.) a plecat la drum. Au fost primii care au fost confruntați”.

Referitor la execuția lucrărilor la cinematografe, Fritz a spus că au exista și câteva modificări față de proiect. La Cinema Studio și la cel din Freidorf, încă ar putea apărea și alte schimbări pe proiect. La Timiș, se caută soluții pentru extinderea scenei. La Victoria, față de proiectul moștenit, au fost adăugate ecranul retractabil și s-a schimbat sistemul de sunet cu unul mai performant.  sistem de sunet). Bilete, închirieri, parteneriate.

În ceea ce privește tarifele, acestea se doresc a fi sub cele ale cinematografelor din centrele comerciale. „Va fi un tarif diferențiat,  vor fi și reduceri pentru elevi, studenți și pensionari. Va fi un tarif care să permită o frecventare, va costa poate mai puțin decât un cappuccino, 15-20 de lei”. Pe lângă încasările din bilete, Centrul de Proiecte va putea și închiria sălile sau încheia parteneriate. Pe de altă parte, pentru „evenimentele publice care și corespund viziunii”, vor fi împărți încasările cu operatorii.

La început, Centrul de Proiecte ar avea nevoie de numai trei angajați – dacă aceștia ar lucra ca niște „supermani” –, dar odată finalizate toate cele cinci reabilitări și puse în funcțiune toate cinematografele, se estimează că va fi nevoie de o echipă de 20 – 25 de oameni. Dacă cele cinci nu ar fi în administrarea unei singure entități, Centrul de Proiecte în acest caz, numărul ar fi ceva mai mare, au concluzionat vorbitorii.

Strict pentru funcționarea celor cinci cinematografe, Fritz estimează un cost anual de „câteva milioane de lei”. „Ar fi noaptea minții să băgăm 30-40 de milioane de lei și să nu investim alte 3-4 milioane pentru operaționalizarea acestor spații. Sunt costuri pe care trebuie să ni le asumăm ca administrație publică și comunitate locală. Ce nu vrem este să comercializăm aceste spații, să le concesionăm unor firme care au cinema și în mallurile din Timișoara”, a precizat primarul. Tot acesta a ținut să amintească de faptul că finanțarea lucrărilor s-a făcut din bugetul local, nefiind clar câți bani va da Ministerul Culturii pentru lucrările care au avut loc la Victoria și care au loc în prezent la Timiș.

Pe lângă cele cinci cinematografe amintite, primăria are – mai mult sau mai puțin – planuri și pentru altele trei. Cinema Arta este în prezent în administrarea Teatrului Maghiar. Cinema Fratelia este în litigiu, iar Cinema Unirii găzduiește în prezent o biserică. Totuși, „pentru moment, va fi o sarcină suficientă (cele cinci – n.r.)”, a punctat Fritz.

Iată și câteva imagini cu lucrările de la Cinema Timiș, începute chiar marți, și de la Cinema Studio, începute pe 9 iunie 2021:

  • Timiș:
  • Studio:

Comentarii

comentarii