Acasă Eveniment Să nu ucizi!

Să nu ucizi!

DISTRIBUIȚI

Interviu cu prof. univ. dr. Alexandra Titu, curatorul expoziţiei “Să nu ucizi!”

Proiectul expoziţional „Să nu ucizi” se înscrie în direcţia angajării pe care arta actuală o manifestă faţă de complexele probleme ale societăţii globale, minate de conflicte, confruntări şi crize politice, economice, sociale, confesionale, rasiale şi etnice, subminată de crize de valori recurente şi totuşi, generând conştiinţa acestei texturi de situaţii şi reflexia asupra lor.

Vernisajul expoziţiei cu tema “Să nu ucizi!” va avea loc în data de 27 octombrie 2010, ora 18, la Hala Timco, str. Circumvalaţiunii 8-12, Timişoara. Participanţii, artişti debutanţi, studenţi, dar şi artişti consacraţi din toată ţara, pot trimite lucrările selectate până la data de 21 octombrie, pe adresa: S.C. Timco S.A., str. Circumvalaţiunii 8-12, c.p. 300012, Timişoara, Timiş, cu menţiunea “pentru Expoziţia de Artă”.
“Proiectul urmăreşte o abordare deschisă a problemelor grave ale lumii contemporane, prin perspectiva imaginii artistice al cărei nivel valoric devine în sine o pledoarie pentru calitatea experienţei comunicării şi existenţei”, a precizat doctorand prof. Iuliu Bălău, directorul proiectului (foto dreapta).

De ce ucide omul?

Unii consideră că gestul de a ucide provine din modul carnasier de existenţă, din reminiscenţele unei evoluţii prin care ne înrădăcinăm mai mult cu regnul animal decât cu cel angelic. Instinctul uciderii poate fi o înrădăcinare a omului în cunoaşterea răului, o corupere. Sunt multe straturi de cultură care se interpun între actele originare şi ceea ce au devenit ele astăzi, încât răspunsul este foarte complex. Uciderea face parte dintr-un dat originar, dintr-o concurenţialitate socială, dintr-un reflex şi o reacţie la stimuli şi la un anumit tip de educaţie.

Cum poate lupta omul pentru a nu fi ucis?

Omul se poate apăra împotriva crimei prin cultură. Este nevoie de crearea de cultură şi de sisteme educative care pun în echilibru toate dimensiunile educaţiei – sistemul de informare, filozofic, de ştiinţă sau de înţelegere a nucleielor religioase, inclusiv de studiul sistemelor juridice, fiindcă este riscant să te bazezi exclusiv pe ideologie. Cum se poate apăra victima feminină dintr-un cuplu violent? Cum se poate apăra un copil dintr-o familie violentă sau un copil abandonat acestui monstru distrugător care este strada? Cum se poate apăra un şofer în trafic de un “criminal de şosea”? Cum se poate apăra un copac pentru a nu fi tăiat în mod arbitrar? Iată aspecte şi aspecte ale crimei împotriva cărora trebuie luptat.

Cum poate lupta omul împotriva tentaţei de a ucide?

Omul trebuie educat astfel încât să îşi reprime instinctul ucigaş. Una dintre doctorandele noastre a intrat în contact cu delincvenţii criminali din penitenciare şi a reuşit să spargă tăcerea lor în momentul când le-a propus să îşi imagineze şi să reproducă în desen cum văd ei moartea. Pragul între reflecţia narcisistă asupra destinului propriu şi drama celuilalt este pragul care poate stopa instictul de a ucide. Vechile civilizaţii pregăteau tinerii pentru război dar exista în codul deonoare al cavalerului protecţia celuilalt –să nu loveşti pe cel dezarmat sau căzut jos sau să îl protejezi pe cel neînarmat îmotriva agrsiunii. Forţa era asociată cu gentileţea şi virtuţile.

De ce o expoziţie cu tema “Să nu ucizi!”?

Expoziţia îşi propune să atragă atenţia asupra climatului de violenţă inevitabilă şi superfluă din societatea contemporană. Tema a stârnit o reacţie extrem de vie din generaţii diferite. Sunt 100 de artişti care şi-au anunţat participarea.

De ce credeţi că tema “Să nu uicizi!” a trezit aşa interes în rândul artiştilor plastici?

Artistul este una dintre persoanele care reflectă tot timpul. Fie îşi asumă cele mai uluitoare excentricităţi, angajamentul moral îl trăieşte mult mai profund şi mai activ decât restul populaţiei. Artistul lasă să treacă problemele prin el comentându-le, în timp ce foarte mulţi dintre cei care consumă arta sunt fără reacţie. Ridică din umeri.

Cât de vinovată este societatea atunci când are loc o crimă?

Societatea are foarte multe vini.
 

 

Comentarii

comentarii