Acasă Editorial Să ne bucurăm sau să ne întristăm de creșterea salariului minim brut...

Să ne bucurăm sau să ne întristăm de creșterea salariului minim brut pe economie?

DISTRIBUIȚI

aurel mihutDe la 1 ianuarie 2014, prin hotărâre de Guvern aprobată în noiembrie 2013, salariul de bază minim brut pe economie a crescut de la 800 la 850 de lei, iar din iulie 2014 și până-n prezent acesta este de 900 de lei. Cu toate că este o măsură controversată, Guvernul, în mărinimia lui, a decis creșterea salariului de bază minim brut pe ţară din 2015, în două etape, adică de la 900 la 975 de lei de la 1 ianuarie şi la 1.050 de lei din iulie. Vești bune pentru angajați, dar proaste pentru șoferi. Odată cu creşterea salariului minim brut creşte şi valoarea punctului de amendă (ce reprezintă 10 la sută din salariul minim brut).
“De majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată va beneficia un număr de circa 1.471.356 salariaţi, dintre care 488.630 salariaţi în sectorul bugetar şi 982.726 salariaţi în sectorul concurenţial, corespunzător cuantumului de 1.050 lei lunar”, se arată în hotărârea de guvern. Pentru personalul din sectorul bugetar, nivelul salariului de bază, potrivit încadrării, nu poate fi inferior nivelului salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. Aceste majorări ale salariului minim brut presupun o creştere a  cheltuielilor bugetare cu 654,5.5 milioane lei.
Unii specialiști contrazic ideea de salariu minim pe economie, afirmând că măsura este distructivă pentru economie și afectează bunăstarea celui mai sărac segment al forței de muncă. În timp ce salariul minim brut în ultimii ani a crescut cu 50%, spun ei, creșterea Produsului Intern Brut însumează doar 9%. Salariul depinde de productivitate, de eficiența muncii. În România, salariul minim este de 670 de lei (aproximativ 214 dolari). Germania a adoptat recent primul salariu minim din istoria țării, de 8,5 euro/oră. Elvețienii au respins, prin referendum, cel mai mare salariu minim din lume, de 3200 de euro. Şi dacă tot vorbim de paralele, PIB/locuitor în China este mai mic decât în România și cu toate acestea ei au super tehnologie și investiții în IT, au  trenuri de mare viteză, au.., au.., au.., ce nu avem noi!. Apropo, cine plătește pentru salariul minim oferit cu generozitate de guvernanți?

Comentarii

comentarii