Acasă Actualitate Să nu-i uităm! Foştii deţinuţi politici anticomunişti ai României

Să nu-i uităm! Foştii deţinuţi politici anticomunişti ai României

DISTRIBUIȚI

Foştii deţinuţi politici anticomunişti ai României, comemoraţi în ziua când sunt pomeniţi cei 40 de sfinţi mucenici din Sevastia, nu mai pot primi de la noi decât ofranda neuitării şi parastasul.

Au făcut istorie, au contribuit la pagini de glorie ale României, dar au sfârşit tragic, aruncaţi în temniţe comuniste. Unii dintre ei au reuşit să scape de lanţurile ocnei, dar au rămas cu bolile cronice şi cu urmărirea din partea Secutirăţii, care i-a terorizat tot restul vieţii. Socialismul sovietic i-a transformat pe  mulţi dintre intelectuali în muncitori necalificaţi, cărători de roabe cu pământ la canale sau pe şantierele noii republici sovietizate.

Din peste 2.000 de membri câţi număra în anul 1990, Asociaţia Foştilor deţinuţi Politici Timiş, printre noi mai sunt doar câţiva.

Penitenciarul Timişoara a amenajat de mai mulţi ani “celula a morţii”, celula nr. 2, unde erau cazaţi pentru ultima noapte toţi deţinuţii politici condamnaţi la moarte. Astăzi, celula nr. 2 a devenit muzeu deschis pentru vizite în data de 9 martie. Aici se mai oficiază de obicei, în această zi, câte un ceremonial religios pentru iertarea celor plecaţi la ceruri.

În ziua dedicată deţinuţilor politici, Mitropolia Banatului, prin Centrul eparhial, în colaborare cu Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici Timişoara, a organizat o slujbă de pomenire la Catedrala Mitropolitană, oficiată de ÎPSS Ioan Mitropolitul Banatului.

“Este o slujbă de pomenire şi de cinstire a vrednicilor înaintaşi care au suferit şi au murit în lagăre, închisori şi deportări, ori în timpul confruntărilor cu organele de represiune ale puterii comuniste, pentru apărarea dreptei credinţe şi a valorilor noastre naţionale, pentru libertatea şi demnitatea poporului român”, a transmis Mitropolia Banatului.

Comentarii

comentarii