Acasă Economic Să valorificăm piața muncii din Banat – Timiș și Zrenianin

Să valorificăm piața muncii din Banat – Timiș și Zrenianin

DISTRIBUIȚI

În țara vecină Serbia, șomajul e prea mare, iar în Timiș, nu există forță de muncă! În acest context, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, Agenția Regională pentru Dezvoltare Socio-Economică Banat și Camera de Comerț și Industrie a Serbiei prin Camera Regională din Districtul Central al Banatului Zrenjanin au desfășurat, din iulie 2019, proiectul transfrontalier  „Să valorificăm piața muncii din Banat prin nevoi realiste”, iar vineri 28 august, a avut loc conferința de închidere a activităților, pe terasa Lloyd din Piața Victoriei Timișoara.

Obiectivul general a vizat identificarea unui echilibru al pieței forței de muncă din zona transfrontalieră România-Serbia, în contextul ratei ridicate a șomajului din Serbia și a lipsei de angajați în România.

Grupul țintă al proiectului a fost format din: șomeri și persoane în căutarea unui loc de muncă; reprezentanți ai autorităților locale, regionale și naționale; firme și agenți economici; organizații care sprijină dezvoltarea afacerilor; și alte categorii, inclusiv rezidenți din regiunea transfrontalieră.

Elaborarea unui studiu privind forța de muncă din regiunea transfrontalieră România-Serbia, cu titlul: “Studiu privind Piața Forței de Muncă în Regiunea Banat”, care conține și un plan de acțiuni concret, disponibil pe site-ul www.cciat.ro -a fost unul dintre rezultatele activităților.

Un alt obiectiv împlinit a fost realizarea Planului Comun de Acțiuni care cuprinde proiecte, măsuri, acțiuni și activități ce vor fi implementate în viitor, destinate menținerii unui echilibru pe piața forței de muncă din zona transfrontalieră.

De asemenea, a fost înființat Consiliului Transfrontalier pentru Ocuparea Forței de Muncă, organism comun pentru monitorizarea implementării Planului Comun de Acțiuni, prevăzut în Acordul de Cooperare semnat de părțile implicate din cele două țări.

În plus a avut loc și patru sesiuni de instruire organizate gratis la Timișoara și respectiv la Zrenianin la care au participat 80 de persoane, dar a fost organizat și Târgul locurilor de muncă – Banat Job, cu participarea a peste 20 de companii române interesate să angajeze personal. A fost creat un portal web interactiv cu informații specifice din domeniu, disponibil în trei limbi (română-sârbă-engleză), cu scopul de a sprijini ocuparea forței de muncă în zona de frontieră și de a facilita accesul populației de ambele părți ale graniței.

Comentarii

comentarii