Acasă Actualitate Sacii cu gunoaie Brantner abandonați lângă clopotele Retim destinate colectării sticlelor! Amenzi...

Sacii cu gunoaie Brantner abandonați lângă clopotele Retim destinate colectării sticlelor! Amenzi până la 40.000 de lei

DISTRIBUIȚI

Poliția Locală Timișoara atenționează că, potrivit Legii nr. 211 din 2011, modificată prin Legea nr. 188 din 2019, sancțiunile pentru cei care abandonează deșeuri pe domeniul public sunt între 3.000 și 6.000 de lei, cu dispunerea ridicării acestora. În cazul în care contravenientul nu respectă măsura complementară de a igieniza locul în termenul stabilit și de a preda deșeurile către un operator specializat, acesta poate fi sancționat cu amendă de la 7.500 la 15.000 lei, conform OUG 195/2005 privind protecția mediului.

Din păcate, cu cea mai mare nerușinare, sfidând nu numai legea, ci și bunul simț și frumoasa rânduială bănățeană de respect pentru curățenie și ordine, în ultimii doi ani, a devenit o obișnuință ca agenții economici, de obicei buticarii și proprietarii de magazine, să își bage mizeriile în saci și să-i scoată în plină stradă, pe trotuare sau pe spațiul verde. Filosofia ieftină este că “noi nu facem mizerie, ci i-am scos ca să vină mașina Brantner să îi ridice!” Mai mult, unii cetățeni nu înțeleg rostul clopotelor verzi. Acestea aparțin Retim și sunt destinate exclusiv colectării ambalajelor de sticlă. Nimic altceva! Totuși, unii cetățeni consideră că tot acolo se pot abandona sacii Brantner cu deșeuri (foto sâmbătă 14 ianuarie trimisă de o cititoare a ZIUA de Vest). Ceea ce este total greșit și gestul se pedepseste conform legii prezentate mai sus! Atenționăm că Brantner și Retim sunt două societăți care nu au nicio legătură.

În concluzie, dragi cetățeni și dragi comercianți nu mai abandonați deșeurile pe strada și pe trotuare sau pe spații verzi pe motiv că sunt în saci pentru Brantner, fiindcă asta nu se pune! E o eroare! Fie că sunt în saci sau nu, Poliția Locală Timișoara vă va amenda cu sume care pot ajunge la 6.000 de lei! Mai amintim că potrivit HCL 371/2007, modificată prin HCL 206/2009, aruncarea de hârtii, ambalaje, resturi alimentare şi nealimentare, printre care şi chiştoace de ţigări, coji de seminţe, precum şi orice alte deşeuri, se sancţionează cu amenzi de la 500 la 1.000 lei. Poliţia Locală Timişoara desfăşoară activităţi de urmărire şi îi amendează pe cei care aruncă gunoaiele pe domeniul public sau chiştoacele de ţigări pe stradă şi pe trotuare. Din păcate, poliţiştii sunt în număr prea mic pentru a fi prezenţi în toate aceste locuri enumerate. Mai mult, începând cu 28 octombrie 2019, legea nr.188 din 2019 privind regimul deșeurilor, a adus modificări semnificative în ceea ce privește cuantumul amenzii aplicate pentru gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor, această fiind cuprinsă de la această dată între 3.000 lei și 6.000 lei pentru persoanele fizice și între 20.000 lei și 40.000 lei pentru persoanele juridice.

Prin această lege se prevede și o nouă sancțiune complementară, în cazul săvârșirii faptei de abandonare a deșeurilor, această constând în obligarea contravenientului să ridice deșeurile abandonate, să curețe terenul și să elimine deșeurile prin societăți specializate autorizate, suportând toate costurile pentru aceste activități.

Comentarii

comentarii