Acasă Actualitate Sala CLT goală, la dezbaterea pe tema contractării unui nou împrumut de...

Sala CLT goală, la dezbaterea pe tema contractării unui nou împrumut de 200 milioane de lei, de către primărie

DISTRIBUIȚI

Dezbaterea publică organizată la primăria Timişoara pe marginea contractării unui nou împrumut de către municipalitate, de peste 200 milioane de lei, a arătat încă o dată că dezinteresul cetăţenilor este maxim faţă de problemele cetăţii. Au participat doar cinci-şase timişoreni.

Primarul Nicolae Robu a explicat că a organizat dezbaterea (obligatorie!) pentru a nu se da ocazia unor ulterioare discuţii în acest sens.

“Unii stau la pândă numai să împiedice bunul mers al lucrurilor în oraş, ei nu au nicidecum preocuparea ca oraşul să meargă bine pentru că nu au ce să raporteze ca realizări şi atunci doresc ca nici alţii să nu aibă realizări. Noi reuşim să avem”, şi-a început intervenţia primarul Nicolae Robu.

Proiectul de hotărâre care va fi supus votului aleşilor locali priveşte “aprobarea contractării unei/unor finanţări rambursabile interne/externe în valoare totală de 203.920.524 lei pentru refinanţarea unor împrumuturi contractate de către Municipiul Timişoara, în vederea optimizării serviciului datoriei publice locale”.

El a afirmat că municipiu Timişoara stă foarte bine la capitolul datoriei publice, cu cca 10%, în timp ce plafonul este la 30%. Primarul a adăugat că între timp au apărut oportunităţi mai bune de împrumut decât cele care au existat anterior şi aprobarea unor noi împrumuturi în condiţiile de azi ar ajuta municipalitatea să achite ce a mai rămas din creditele mai vechi şi ar crea posibilitatea de a face lucruri mai multe, necesare oraşului, mai ales pentru a se achita la superlativ în proiectul CCE 2021.

Consilierul local Adrian Orza s-a declarat dezamăgit de faptul că “nu există interes din partea publicului pentru un subiect important şi ca valoare financiară, şi ca importanţă investiţională. Am mai constatat că şi la alte subiecte interesul publicului este tot mai scăzut” şi a avansat ideea de a găsi mijloace de determinare a cetăţenilor să participe la astfel de dezbateri de interes citadin.

Primarul a clarificat apoi că prin acest nou credit nu se creşte datoria Timişoarei, ci se achită din datoriile mai vechi.

“Este o sumă pe care parţial o folosim să plătim din datoria care există la ora actuală şi facem să avem un cost al creditării per ansamblu mai redus. Aducem beneficii municipalităţii şi ne creăm posibilitatea de a fi mai puternici în susţinerea unor proiecte foarte urgente pe care le avem pe rol, prin faptul că prin aceşti bani ne achităm din datorii apăsătoare zi de zi”, a spus primarul Nicolae Robu.

El a explicat că Timişoara are cea mai mică rată de creditare din ţară, de 10%, după ce a luat creditul precedent din Trezorerie.

În încheiere, consiliera Laura Chindriş a cerut explicaţii despre suma finală cerută pentru credit, întrucât există o diferenţă în plus acum faţă de suma datoriilor din august, diferenţă de circa 4 milioane de euro.

“Nu am înţeles de ce suma totală împrumutată este mai mare decât cele patru împrumuturi adunate”, a spus Chindriş, căreia i s-a explicat că sunt sumele rămase în plată plus costurile aferente, dobânzi, rente, din luna iunie (când a fost elaborat proiectul de împrumut).

“Suma se diminuează în final, suma nu va fi de 203 milioane de lei, va fi mai mică, pentru că s-au mai plătit pe parcurs. Pe lângă suma pe care o găsim acum ca datorie a primăriei, noi va trebui să acoperim şi acea taxă de plată cu anticipaţie a creditului (…)”, a explicat Robu. Adică, poţi achita mai devreme, dar dacă rambursezi mai repede, trebuie să plăteşti un comision, lucru prevăzut în clauzele de împrumut bancar.

“În concluzie, la contractarea noului credit, datoria va fi mult mai mică”, au căzut de acord consilierii locali prezenţi la dezbatere şi edilul.

Primarul a enumerat o mulţime de milioane pe care municipalitatea le plăteşte lunar spre bănci pentru achitarea datoriilor în plată.

“În final, noi nu creştem datoria cu 200 de milioane, ci plătim din ei datorii care există (…). În final, vom economisi 7 milioane de lei”, au lămurit Nicolae Robu şi viceprimarul Dan Diaconu.

Comentarii

comentarii