Acasă Actualitate Salariile au crescut, deşi e criză economică

Salariile au crescut, deşi e criză economică

234
DISTRIBUIȚI

“Conform Institutului Naţional de Statistică, în luna iunie 2009, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.901 lei, cu 0,7% mai mare faţă de luna precedentă. Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.390 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 11 lei (0,8%)”, a transmis Direcţia Regională de Statistică Timiş. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de transporturi aeriene (3.400 lei), iar cele mai mici în industria de prelucrare a lemnului (807 lei).
Indicele câştigului salarial real pentru luna iulie 2009 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 100,9%.
Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 126,3%, cu 1,1 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna iunie 2009. În cursul anului, se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial, determinate, în principal, de acordarea celui de al 13-lea salariu şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an. În luna iulie 2009, în majoritatea activităţilor economice, nivelul câştigului salarial mediu net a fost în uşoară creştere faţă de luna iunie 2009, ca urmare a acordării de drepturi în natură şi ajutoare băneşti din fondul de salarii, premii ocazionale (prime de vacanţă) şi realizărilor de producţii mai mari. Scăderile câştigului salarial mediu net în luna iulie 2009 faţă de luna iunie anul curent au fost cauzate de restrângerea activităţii, precum şi de acordarea de sume din profitul net şi premii ocazionale în luna precedentă.
Comparativ cu luna iulie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 6,3%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a înregistrat o creştere cu 1,2%.

Comentarii

comentarii