Acasă Actualitate Salariile mici şi condiţiile de muncă umilitoare au alungat în Occident 83...

Salariile mici şi condiţiile de muncă umilitoare au alungat în Occident 83 de medici din Timiş

DISTRIBUIȚI

În primele luni ale anului 2012

Salariile foarte mici (200 -250 de euro), condiţiile de muncă umilitoare, îmbinate cu lipsa de respect din partea societăţii, a statului şi a pacienţilor sunt principalele cauze ale migraţiei medicilor. În primele trei luni ale anului 2012, 83 de medici din Timiş au migrat pentru un salariu mai mare şi o viaţă mai bună, să muncească în spitalele din Germania, Marea Britanie şi Franţa.

Respectă-ţi medicul !

Pe primele două locuri se situează Bucureşti (142) şi Cluj (94).
Conf. univ. dr. Sorin Olariu, şeful Clinicii I Chirurgie din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara, a spus că de cele mai multe ori munca medicilor nu este respectată. Doctorii pleacă să muncească în străinătate, fiindcă aici sunt condiţii de muncă foarte grele şi sunt prost plătiţi aici. Salariile medicilor sunt de toată mizeria. Dr. Olimpia Oprea, preşedintele Sindicatului “Materna” Timişoara, a subliniat că medicul nu este respectat, în general, datorită campaniilor denigratoare de presă şi nu se vorbeşte despre rezultatele pozitive ale oamenilor în halat alb. Deseori, nici infractorii nu sunt aşa hăituiţi ca medicii, de către presă. “Faţă de responsabilităţile noastre foarte mari şi faţă de nivelul de pregătire, salariile sunt de mizerie”, a spus dr. Oprea.
Fiindcă situaţia devine tot mai gravă, Colegiul Medicilor din România şi Banca Transilvania dau startul dezbaterilor regionale cu tema „Respectă-ţi medicul! – Condiţia medicului în România”, pentru început, în Suceava, Constanţa, Timişoara şi Cluj. Dezbaterile fac parte din programul de informare cu privire la drepturile şi obligaţiile medicilor, iniţiat în 2011, cu sprijinul Băncii Transilvania, Divizia pentru Medici.

Condiţii extrem de grele

“Medicii sunt nevoiţi să lucreze în condiţii extrem de grele, fac nenumărate gărzi, pentru că sunt puţini şi, în plus, nu sunt respectaţi aşa cum ar trebui – de autorităţi şi, uneori, nici de pacienţi. De aceea, vrem să facem cât mai cunoscută atât în ţară, cât şi la nivel european, condiţia medicului din România”, declară prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele CMR.
Aproape 21.000 de medici lucrează în spitalele din România. Distribuţia pe vârste este următoarea: 2.335 au peste 60 de ani, 4.358 au între 50 şi 60 de ani, 5.359 au între 40 şi 50 de ani, iar cei mai mulţi, peste 6.000, sunt între 30 şi 40 de ani. Doar în primele 3 luni ale acestui an au solicitat certificate de conformitate profesională, pentru a pleca să lucreze în străinătate, aproape 600 de medici români. Ca specialităţi, în top se află medicina de familie – cu un număr de 228 de certificate, chirurgia generală – cu 33 certificate, urmate de medicină internă – cu 22 de certificate acordate.

 

Comentarii

comentarii