Acasă Actualitate Salvaţi Băile Herculane!

Salvaţi Băile Herculane!

DISTRIBUIȚI

herculane salvati 2

Bătrâna şi aristocratica „doamnă” Staţiunea Băile Herculane are nevoie urgentă de sprijin pentru a fi oprit declinul cu care se confruntă de mai mulţi ani – acesta a fost mesajul Conferinţei naţionale „Întoarcerea la apă: Herculane miracolul zeilor”, ce a avut loc în perioada 25-27 aprilie, la Hotelul Afrodita din Băile Herculane.

 

„Vrem să dăm staţiunii strălucirea de altădată!”

Medici, jurnalişti, autorităţi locale, reprezentanţi ai organizaţiilor de turism din zona Banatului, dar şi din Oltenia şi Bucureşti s-au reunit pentru a dezbate cauzele declinului celei mai vechi staţiuni din Europa şi a trasmite apelul ferm către autorităţile din Caraş-Severin şi de la Bucureşti: „Salvaţi Băile Herculane!”

Obiectivul conferinţei a fost identificarea celor mai bune soluţii de valorificare a zonei, prin integrarea resurselor balneoclimaterice într-un program amplu, care să cuprindă turismul de sănătate, ecoturismul şi turismul cultural. Vrem să aducem staţiunea la strălucirea de altă dată”, a spus Ana-Maria Gâlcă, din cadrul Asociaţiei „Pro Turism” Băile Herculane, organizatoarea evenimentului.

herculane salvati 1

„Staţiunea are nevoie de o renaştere!

Staţiunea are nevoie de o renaştere. Turismul balnear trebuie susţinut de măsuri ferme. Să creăm facilităţi medicilor tineri, să îi atragem în zonă. E mult praf de şters de pe serviciile de aici, trebuie schimbată optica şi calitatea serviciilor din staţiune. E mult de investit şi atunci în doi-trei ani se va schimba în bine Băile Herculane, fiindcă turismul balnear este cea mai complicată formă de turism. În perioada interbelică, turismul balnear era arisitocrat, numai clasele bogate veneau aici, dar în comunism a devenit proletar. Pentre a salva Băile Herculane, este nevoie de un efort naţional uriaş, coordonat de Ministerul Turismului, al Sănătăţii şi de bănci pentru a fi atraşi investitori în oraşul staţiune Herculane. Deocamdată ne luptăm cu fondurile şi cu mentalitatea, de aceea e nevoie de proiecte îndrăzneţe”, a declarat Nicu Rădulescu, preşedintele Organzaţiei Mondiale a Turismului, prezent la eveniment.

Din nefericire, Nicuşor Vasilescu, primarul Băilor Herculane, este foarte dezamăgit, fiindcă zona este săracă, şi nu dispune de resurse financiare. Toţi miniştrii Turismului au venit în vizită pe Valea Cernei şi au susţinut că Staţiunea Băile Herculane este de interes strategic, dar nu au oferit niciun sprijin. Acum, există unele proiecte, dar aşteaptă să fie finanţate. „Până în toamnă ar trebui incluse în noile axe de finanţare, de aceea avem nevoie de ajutor. Sperăm să nu ratăm toamna aceasta şi atunci Băile Herculane pot deveni perla României. Au fost mari orgolii la Herculane, dar acum s-au mutat la Bucureşti”, a conchis Vasilescu.

Aproape 2000 de ani de istorie

Staţiunea Băile Herculane este una dintre cele mai vechi staţiuni balneare ale lumii, cu o vechime atestată documentar de 1850 de ani. Situată pe Valea Cernei, la 5 km de principala arteră rutieră ce leagă vestul ţării de Bucureşti – D.N. 6 (E70) şi calea ferată internaţională Bucureşti – Timişoara – Moraviţa, staţiunea este accesibilă şi pe calea fluvială a Dunării. Aeroporturile cele mai apropiate se află la Caransebeş şi Timişoara. Staţiunea Băile Herculane este integrată în Parcul Naţional Valea Cernei-Domogled şi are o poziţie deosebit de pitorească. Aşezarea ei pe fascinanta vale a Cernei, la o altidudine de 160 m, pe aceeaşi paralelă cu Nisa şi Veneţia, îi conferă un climat agreabil, cu influenţe mediteraneene. Atestarea documentară a staţiunii datează din anii 153 e.n. În perioada civilizaţiei romane, locul a constituit un important punct de atracţie pentru aristrocaţia Romei antice. Impresionaţi de excepţionala putere tămăduitoare a apelor sacre de pe Valea Cernei, romanii sosiţi în Dacia le-au închinat un adevarat cult balnear, sub semnul tutelar al lui Hercules.

Comentarii

comentarii