Acasă Sănătate Salvaţi Copiii atenţionează: „Suntem pe primul loc la mortalitatea infantilă în Uniunea...

Salvaţi Copiii atenţionează: „Suntem pe primul loc la mortalitatea infantilă în Uniunea Europeană!”

DISTRIBUIȚI

salvati copiii NeonatologieDotarea cu echipamente moderne a maternităților, asigurarea unui buget adecvat și a unui personal corespunzător conduc neîndoielnic la diminuarea semnificativă a ratei mortalității infantile, așa cum s-a înregistrat, în ultimele două decenii, în România, de la 24 de decese la 1000 de nașteri în 1994, la 8.5 în 2013.
În ciuda acestei evoluții, mortalitatea infantilă rămâne un capitol nefericit pentru România, plasând țara noastră, după 8 ani de integrare europeană, încă pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalităţii infantile mai mult decât dublă (8.5‰) față de media europeană de 3.7‰. România se află în urma tuturor celorlalte țări din Uniunea Europeană și chiar a unor state din Europa Centrală și de Est care urmăresc integrarea europeană (Albania, Serbia) și care au înregistrat, conform datelor Eurostat, un ritm de descreștere anuală a mortalității superior României.
Conform analizelor Salvați Copiii, 50% dintre copiii pe care îi pierdem anual ar putea fi salvați prin dotarea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante și personal adecvat și prin dezvoltarea de programe suport pentru gravide, mame şi copii.
Strategia Națională de Sănătate 2014-2020 stabilește, fără echivoc, că, ”în mod prioritar sunt vizate reducerea mortalităţii infantile şi a riscului de deces neonatal prin creşterea accesului la îngrijiri adecvate în unităţi regionale pentru nou-născuţii cu risc de deces neonatal și întărirea componentei de screening-ul neonatal”.
Dincolo de datele statistice, respectarea dreptului la viață al fiecărui copil care se naște viu este o responsabilitate prioritară pentru adulții din jurul lui, nu numai pentru părinți sau medici, dar și pentru reprezentanții autorităților care, prin deciziile lor, pot ajuta considerabil sau pot împiedica eforturile celor implicați direct în oferirea îngrijirii corespunzătoare.
 „Reamintim că, prin refuzul dreptului la viaţă al nou-născuţilor, este încălcat grav principiul interesului superior al copilului care se impune, conform legii, în orice decizie a autorităţilor administrative, organelor legislative sau instanţelor judecătoreşti. Acest principiu este o normă de drept material, o regulă fundamentală de interpretare juridică și o obligație procedurală pentru toate autoritățile (instituţiile de asistenţă socială publice sau private, instanţele judecătoreşti, autorităţile administrative sau organele legislative). Consacrarea în dreptul intern a acestui principiu s-a produs prin: Convenția ONU cu privire la drepturile copilului, ratificată de România încă din 1990, Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene , Constituția României și Legea 272/2004 cu privire la drepturile copilului”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al Organizației Salvați Copiii.
De aceea, luând în considerare nivelul ridicat al mortalității infantile în România și riscurile semnalate de medicii neonatologi, Organizația Salvați Copiii solicită Ministerului Sănătății:
1. alocarea urgentă, pentru anul în curs, a fondurilor adecvate pentru secțiile de neonatologie, astfel încât acestea să asigure echipamentele medicale funcționale și consumabile necesare intervențiilor lor care au singur scop –  respectarea dreptului la viață al copiilor nou-născuți;
2. respectarea obligației constituționale de a concretiza cu claritate, atât prin măsuri administrative, cât și financiare, rolul primordial al îngrijirii medicale de urgență pentru nou-născuți, prin crearea unei acțiuni prioritare care să se adreseze doar acestor copii.

Comentarii

comentarii