Acasă Actualitate Salvați Copiii: Sărăcia, principala cauză de abandon școlar: Peste 277.600 de tineri...

Salvați Copiii: Sărăcia, principala cauză de abandon școlar: Peste 277.600 de tineri au renunțat la școală

580
DISTRIBUIȚI

Abandonul școlar din România este al treilea cel mai mare din Europa, potrivit Eurostat. Avem o rată de părăsire timpurie (abandon școlar) a școlii de peste 18,1%.

Între anii 2015 -2016, 30.504 copii au renunțat la școală.

Până în 2017 conform Edupedu, peste 277.600 de tineri cu vârstele între 18 -24 ani au abandonat școala și nu s-au mai dus niciodată la liceu sau la școlile profesionale, plecând din timpul sau imediat după gimnaziu.

Pentru familiile afectate de sărăcie, lipsa posibilităților de a face față cheltuielilor necesare participării școlare expune copiii riscului de abandon școlar.

Potrivit  cercetării ”Învățământul gratuit costă”, deși legea prevede gratuitatea învățământului public, realitatea ne arată că părinții trebuie să facă față unor cheltuieli strâns legate de școlarizarea copiilor lor. Fie că este vorba de uniformă, manuale alternative, rechizite, fondul clasei și cel al școlii, transportul spre și dinspre școală sau meditații, costurile „ascunse” ale învățământului reprezintă obstacole greu de depășit în calea dreptului la educație al tuturor copiilor, dar mai ales al celor din familii sărace.

De asemenea, riscul părăsirii școlii crește și în cazul copiilor ai căror părinți, cu un nivel redus de educație, nu pot să îi sprijine pe copii în efectuarea temelor –atenționează Salvați Copiii.

“Noi, la Salvați copiii, facem ceva pentru ei!”, spune prof. univ. dr. Mihai Gafencu, președintele Salvați Copiii Timiș.

Programul de tip Școală după Școală, derulat de Salvați Copiii în centrele educaționale, are ca scop prevenirea abandonului școlar pentru copiii din grupuri vulnerabile. Prin program, copiii sunt sprijiniți la efectuarea temelor de cadre didactice specializate, beneficiază de pregătire suplimentară la materiile la care întâmpină dificultăți și sunt încurajați să participe la activități de timp liber care urmăresc dezvoltarea abilităților de viață independentă.

Din experiența Salvați Copiii, integrarea în programul Școală după Școală are un impact pozitiv clar asupra succesului școlar al copiilor:

95% dintre cei peste 24.992 de copii beneficiari ai programului Școala după Școală derulat de Salvați Copiii au înregistrat progrese școlare față de situația anterioară participării la program;

în medie 45% dintre copiii beneficiari au înregistrat rezultate școlare bune și foarte bune;

20% dintre copiii beneficiari au obținut premii școlare.

Comentarii

comentarii