Acasă Actualitate Salvați Patrimoniul Timișoarei cere primăriei să ia măsuri urgente de punere în...

Salvați Patrimoniul Timișoarei cere primăriei să ia măsuri urgente de punere în conservare a casei Mühle

DISTRIBUIȚI

Asociația Culturală Salvați Patrimoniul Timișoarei a cerut Primăriei Municipiului Timișoara să formuleze o cerere de ordonanță președințială prin care să solicite instanței competente să oblige proprietarul imobilului situat în Timișoara, bv. Mihai Viteazul. nr. 3, cunoscută drept  „Casa Mühle” ca să ia imediat  măsurile de punere în siguranță și conservare a construcției.

În cazul în care proprietarul nu o face de bunăvoie, instanța să permită PMT să o facă pe cheltuiala proprietarului.

Ilie Sârbu, președintele Asociației Culturale Salvați Patrimoniul Timișoarei, a explicat că asociația a cerut ca acest obiectiv să aibă un dublu statut: să fie muzeu al rozelor și casă memorială a familiei Mühle.

De asemenea, miercuri 13 martie, într-o conferință de presă, Sârbu a prezentat motivele cererii către primărie:

În cazul casei Mühle este vorba despre o pagubă iminentă şi care cel puţin în prezent – din cauza lipsei demonstrate de cooperare a proprietarului imobilului – nu poate fi altfel reparată. Este nevoie de o intervenţie urgentă asupra imobilului în vederea punerii în siguranţă a acestuia şi a efectuării lucrărilor de conservare. Punerea în siguranță efectuată în anul 2013 nu mai este valabilă încă din anul 2014.

De asemenea, este depășit termenul de valabilitate a lucrărilor de punere în siguranță efectuate în luna martie 2013 că urmare a admiterii primei cereri de ordonanță președințială (a se vedea rapoartele de expertiză administrate în cadrul dosarului nr. 1333/325/2013).

„În primăvara anului viitor, dreptul de a pune în executare silită obligația de a face se va prescrie conform dispozițiilor relevante din Codul Civil și Codul de procedura civilă. Așadar nu putem estima cât va dura acest demers. Imobilul este supus unei permanente și periculoase degradări. De aceea trebuie luate măsuri urgente. Din punctul nostru de vedere, continuarea punerii în executare silită a hotărârilor judecătorești nu este incompatibilă cu această cerere de ordonanță președințială (având în vedere stadiul incipient al acestui demers, aproape chiar de zero și faptul că va mai dura mult până la obținerea unui nou certificat de urbanism, a unei noi autorizații de construire, până la elaborarea unui proiect etc. etc.), cele două demersuri pot merge în paralel fără absolut niciun impediment legal sau de orice altă natură”, a spus Ilie Sârbu.

Comentarii

comentarii