Acasă Actualitate Sâmbătă Mare – ziua când are loc îngroparea trupească a lui Iisus...

Sâmbătă Mare – ziua când are loc îngroparea trupească a lui Iisus Hristos și pogorârea Lui în Iad

671
DISTRIBUIȚI

În Sâmbătă Mare din Săptămâna Patimilor creştinii ortodocşi prăznuiesc îngroparea trupească a lui Iisus Hristos și pogorârea Lui în Iad, astfel neamul omenesc a fost scos din stricăciune şi mutat spre viață veșnică.

Iosif cel din Arimateea a coborât de pe cruce trupul lui Hristos şi l-a îngropat în mormânt nou, neatins, punând o piatră mare la intrare. “Iosif cel cu bun chip, de pe lemn luând prea curat trupul Tãu, cu giulgiu curat înfãşurându-l şi cu miresme, în mormânt nou îngropându-l, l-a pus”. 

“Precum, pe Cruce, Mântuitorul a simţit durerile piroanelor şi străpungerea suliţei, și totuşi S-a dat pe Sine de bunăvoie din dragoste pentru cei care nu ştiu ce fac (Luca 23, 34), tot astfel, luptele noastre în rugăciune vor fi însoțite de dureri, ba chiar, uneori, de chinuri cumplite. Însă cea care ne cheamă înainte este dragostea: dragostea pe care Dumnezeu ne-a arătat-o si dragostea pe care inima doreşte să I-o întoarcă. Aşadar, primeşte-ţi Crucea ta mică din dragoste şi nu te împuţina cu inima când durerile şi luptele însoţesc viata la care suntem chemaţi”

Cuvântul lui Dumnezeu a stat cu trupul în mormânt, iar cu sufletul lui curat și dumnezeiesc Se pogoară în Iad. Sufletul a fost despărțit prin moarte de trup și l-a dat în mâinile Tatălui. Și-a dat și propriul Său sânge, preț de răscumpărare pentru noi. Trupul Domnului a suferit și despărțirea sufletului de trup, dar nicidecum stricăciunea în înțelesul unei putreziri a trupului. (cuvant-ortodox.ro).

Prezentând semnificațiile acestei zile din Săptămâna Patimilor, sinaxarul rezumă conținutul Prohodului Domnului și al cântărilor rânduite pentru Vecernia aceleiași zile, săvârșită sâmbătă dimineața împreună cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare.

Cele patruzeci de zile ale Postului Mare întrec pe celelalte zile, iar mai mare decât acestea este săptămâna cea mare. Mai mare decât Săptămâna mare este această Sfântă și Mare Sâmbătă.

Comentarii

comentarii