Acasă Actualitate Sanctuarul neolitic de la Parța, vechi de aproximativ 7.000 de ani, va...

Sanctuarul neolitic de la Parța, vechi de aproximativ 7.000 de ani, va fi pus în valoare pe bani europeni

DISTRIBUIȚI

La Parţa, localitate aflată la doar câţiva kilometri de Timişoara, va fi ridicat un nou muzeu, dedicat sanctuarului neolitic descoperit aici. Proiectul este unul finanţat cu bani europeni, în „oglindă” cu localitatea sârbă Majdan, prin Programul Interreg România-Republica Serbia.

Suma de 665.303 euro este alocată proiectului „Valorificarea potențialului siturilor arheologice Parța și Majdan pentru stimularea turismului în zona transfrontalieră Banat”, prin intermediul acestuia urmând să fie promovat atât situl neolitic descoperit în partea română, dar şi situl arheologic din localitatea sârbă, scopul principal este susţinerea dezvoltării turismului, am aflat în cadrul conferinţei de lansare a proiectului.

Proiectul este derulat în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului și Municipalitatea Novi Knezevac, Serbia. Consiliul Județean, în calitate de lider, va realiza o pagină web privind proiectul, cât și materiale informative și de promovare. De asemenea, instituția va organiza conferințe tematice adresate comunității locale și operatorilor turistici. Muzeul Național al Banatului, administrat de CJ Timiș, va contracta proiectarea, execuția și dotarea cu echipamente specifice a punctului muzeal de la Parța.

„Turismul poate fi o importantă axă de dezvoltare. Nu avem atâtea avantaje geografice precum alte zone, dar cu puțină creativitate putem să creăm o ofertă bogată la nivelul județului, care să completeze, de exemplu, experiența celor care aleg să viziteze Timișoara. Am crescut mult ca județ din acest punct de vedere, dar mai avem lucruri de făcut. Proiectul de la Parța se alătură, de exemplu, demersurilor noastre de revitalizare a Surducului sau de creare a unui brand la Margina”, spune președintele CJ Timiș, Călin Dobra.

Noua atracție turistică va suscita interes la nivel național, consideră managerul Muzeului Național al Banatului, Claudiu Ilaș.

„Acest proiect de valorificare a sanctuarului neolitic de la Parța este extrem de important pentru Muzeu. Odată finalizat, punctul muzeal de la Parța va reprezenta un punct de atracție cultural și turistic extrem de important pentru întreaga țară, nu doar pentru noi, cei din Vest și datorită faptului că este foarte bine conservat și unic în lume.”, a spus Ilaş.

Municipalitatea Novi Knezevac va realiza materialele promoționale pentru partea sârbă, o monografie a siturilor arheologice din zona transfrontalieră, precum și o serie de conferințe în Serbia. În plus, aceștia vor contracta serviciile de întocmire a documentațiilor tehnice privind reabilitarea sitului arheologic de la Majdan (Serbia), precum și lucrările de reconstrucție a fundației bisericii de secol 13.

Noile puncte de interes arheologic vor fi incluse într-un produs turistic transfrontalier care va include și o hartă cu trasee ciclistice, produs ce va fi promovat de ambele părți ale graniței la târguri și către agențiile de turism.

Comentarii

comentarii