Acasă Economic ”Sânnicolau Mare are resurse naturale fantastice”

”Sânnicolau Mare are resurse naturale fantastice”

DISTRIBUIȚI

primar sannicolau 31

Interviu cu Dănuţ Groza, primarul orașului Sânnicolau Mare

Domnule primar, aflăm că cetățenii orașului pe care-l ”păstoriți” plătesc facturi mici pentru consumul casnic. Prețul gazului este foarte mic. Cum ați reușit?

 

Decizia a venit în clipa în care ne-am dat seama că dacă am cheltui cu reabilitarea centralei termice, cu a conductelor, cu toate detaliile de îmbunătățire a infrastructurii am fi cheltuit sume uriașe pentru potențialul nostru, calculele arătând că este mult mai bine să aducem gazul de la Șandra, de la sonde, apoi să susținem financiar instalarea în fiecare gospodărie, prin împrumuturi nerambursabile, a centralelor proprii ce dau posibilitatea controlului consumului pentru fiecare familie. Asta am făcut. Costurile la noi, în comunitate, sunt, pe perioada iernii, de la una – două sute de lei!

Ce resurse mai are orașul?

Ape termale. Avem șapte sonde, din păcate nu sunt folosite, am vrea să facem un centru spa, vecinii noștri din Ungaria, știți bine, au și o duc foarte bine. Apa este bogăția statului, deci proprietate comună, dar administrarea este concesionată, iar cei care au concesionat nu mai fac față administrării ei, am vrea un investitor serios, am vrea susținere, inclusiv guvernamentală, dacă s-ar putea!

Unde este apă termală, acolo mai sunt și alte resurse..

Da, petrol, gaz…

Și? Cum aflați potențialul?

Suntem în discuții pentru începerea unui proces serios de investigare a solului, a terenului nostru, inclusiv cu proprietarii de terenuri, pentru a aproba explorarea, adică cercetarea cu tehnologii moderne pentru depistarea resurselor reale. Suntem deschiși, la noi oamenii sunt netemători în fața cercetării, sperăm să demarăm, cel târziu la toamnă, procesul de explorare a resurselor de gaz. Dacă o să se găsească, o să fim norocoși!

Un alt domeniu de succes al dumneavoastră este pomicultura.

Avem livezi superbe de cireși, piersici, caiși, pere…

Erau cândva faimoase…

Acum se muncește din greu, piersicile au gustul copilăriei, curge zeama din ele, sunt fantastice. Sinagro, acum, nu găsește culegători pentru cireșe, iar ramurile sunt pline, grele, se rup sub rod, este mai mare păcatul..

Of, ce mare păcat, atâta bogăție risipită…

Banatul este o bogăție, trebuie să știm cum să folosim asta în interesul comunității.

Comentarii

comentarii