Acasă Actualitate Săptămâna Mare la Catedrala Episcopală din Caransebeș

Săptămâna Mare la Catedrala Episcopală din Caransebeș

DISTRIBUIȚI

Se cuvine ca în aceste zile să medităm mai mult la Crucea Mântuitorului Iisus Hristos și la tot ceea cea făcut Domnul pentru noi și pentru a noastră mântuire – îndeamnă PS Lucian, episcopul Caransebeșului, în această săptămână a Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului.

Ierarhul a fost în Săptămâna Mare alături de slujitorii și credincioșii Catedralei Episcopale din Caransebeș, rugându-se și meditând în fiecare zi la ultimele momente din viața Mântuitorului, prin slujbele speciale ce se oficiază în aceste zile, deniile, precum și Liturghia Darurilor înainte sfințite, dar și Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia și Denia celor 12 evanghelii.

În Joia Mare,  când se face pomenire  de cele patru evenimente deosebite: spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă de smerenie, Cina cea de Taină, la care Mântuitorul a instituit Taina Sfintei Euharistii, rugăciunea arhierească și începutul Pătimirilor, prin vinderea Domnului, Părintele Episcop Lucian a spus că „Liturghia de astăzi este cu totul specială pentru că am săvârșit-o în Joia cea mare, când Mântuitorul a instituit Sfânta Împărtășanie, de aceea îi felicităm pe cei care s-au împărtășit în această zi cu Trupul și Sângele Mântuitorului, fiind o zi specială”.

„Împărtășiți-vă cât mai des cu Trupul și Sângele Domnului Hristos, căci adevărata mâncare și băutură este Trupul și Sângele Lui, iar fără El nu putem face nimic. Este necesar să întâmpinăm Sfintele Paști cu rugăciune, cu post, cu mărturisirea păcatelor și mai ales cu împărtășire deasă, căci numai așa putem să fim pregătiți pentru a-L primi pe Domnul, Cel care înviază din morți, cu moartea Sa moartea noastră călcând și dăruindu-ne tuturor viață veșnică”, a mai afirmat Preasfințitul Lucian.

Vineri, când se prăznuiesc sfintele, mântuitoarele şi înfricoşătoarele Patimi ale Domnului, Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Preasfințitul Lucian va oficia Ceasurile Împărătești, iar începând cu ora 16:00 va săvârși Vecernia (Punerea în mormânt a Domnului) și în continuare Denia Prohodului Domnului.

Sâmbătă, ierarhul se va ruga alături de credincioșii care aleg să vină la Catedrala episcopală la Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia Învierii, în cadrul căreia se vor citi 16 Paremii, care ne pun înainte chipurile Învierii din Vechiul Testament, marile lucrări ale lui Dumnezeu în lume.

 

Comentarii

comentarii