Acasă Sănătate Șapte concluzii ale conferinței “Sănătatea, o prioritate națională, drepturile pacienților”, organizată de...

Șapte concluzii ale conferinței “Sănătatea, o prioritate națională, drepturile pacienților”, organizată de Maria Grapini

DISTRIBUIȚI

Europarlamentara Maria Grapini a organizat vineri, 18 noiembrie, la Centrul Regional de Afaceri Timișoara, împreună cu Asociația Județeană pentru Protecția Pacienților Timiș, conferința “Sănătatea, o prioritate națională, drepturile pacienților”.

La eveniment, au participat reprezentanți ai administrației locale, ai spitalelor, printre care reputatul doctor Virgil Musta, ai DSP Timiș, ai CJAS și ai pacienților din județul Timiș. “Cred că sănătatea este o politică de stat și avem nevoie urgentă de prevenție și de îmbunătățirea asistenței sanitare. Am decis, în aceste condiții, să organizez, împreună cu Asociația Pacienților, această dezbatere publică la care să participe toate părțile implicate în sănatate, dar și cei care trebuie să fie beneficiari ai politicilor de sănatate, și anume, pacienții!”, a precizat eurodeputata Grapini. Tematica evenimentului a fost structurată în cinci părți cu cinci întrebări la care s-a cautat un răspuns.

Cele cinci întrebări au fost: 1.Care sunt simptomele long Covid la ce trebuie să fie atenți cei care au trecut prin boală? 2. Ce sunt infecțiile nosocomiale, cum le recunoaștem și cum pot fi eradicate din spitalele? 3.Care sunt măsurile concrete adoptate de Statul Român, pentru prevenția și monitorizarea sănătații românilor, dacă este o lege specială adoptată în acest sens și norme de aplicare? 4.Cum este prezentată și susținută politica de sănătate a românilor, în Parlamentul European? 5. Care sunt măsurile luate pentru asigurarea confortului termic al bolnavilor ce vor fi internați în spitalele publice din județul Timiș, în iarna 2022-2023? Mesajul a fost că sistemul de sănătate mult încercat de recentă pandemie prezintă încă disfuncționalități care se cer a fi remediate, dar este necesar în același timp să se fie realizată și o mai bună educație a cetățenilor pentru a-și cunoaște drepturile și obligațiile.

Grapini a prezentat concluziile conferinței: “În calitatea mea de europarlamentar am organizat cu Asociația Județeană pentru Protecția Pacienților din Timiș o conferință la care au fost puși față în față pacienții, medicii, Casă de Sănătate Județeană, DSP Timiș, colegiul medicilor stomatologi, prea, asociația persoanelor cu dizabilități, AFAR.  Mulțumesc participanților. Concluziile conferinței au fost:

  1. Nevoia unei strategii naționale de prevenție mult mai aplicată. 2. Bugete mai mari la Casa Națională de Sănătate pentru a se putea deconta analizele pacienților. 3. Decontarea concediilor de boală direct la casă de sănătate pentru a nu mai face dublă plata angajatorii. 4. Dotări speciale și necesare la stomatologie pentru persoanele cu dizabilități. 5. Îmbunătățirea relației medic-pacient. 6. Siguranță în spitale. 7. Asigurarea medicamentelor necesare.”

 

Comentarii

comentarii