Acasă Actualitate Șapte cunoscuți medici români au lansat volumul „Considerații clinice și terapeutice în...

Șapte cunoscuți medici români au lansat volumul „Considerații clinice și terapeutice în fracturile de platou tibial”

DISTRIBUIȚI

La începutul anului 2022, șapte medici cunoscuți au colaborat pentru a redacta monografia CONSIDERAȚII CLINICE ȘI TERAPEUTICE ÎN FRACTURILE DE PLATOU TIBIAL, lansată atât la Timișoara, prin editura Artpress, cât și la București, prin Editura Academia de Științe Medicale. Autorii lucrării – Dan Crișan, Dan Fruja, Marius Niculescu, Cristian Dumitrașcu, Radu Prejbeanu, Dinu Vermeșan și Horia Hărăguș – au abordat un subiect de nișă, însă prin felul în care au făcut-o pot fi înțeleși chiar și de persoane fără pregătire în domeniu. Iată o scurtă recenzie a volumului:

Volumul recenzat, scris de un colectiv de autori, profesori de renume, oameni de știință și cercetători din domeniul academic medical românesc reprezintă o nouă abordare asupra unui subiect de nișă al traumatologiei ortopedice și anume fracturile de platou tibial. Lucrarea este scrisă cursiv în limba română fiind ușor de parcurs chiar și pentru persoane ce nu sunt de specialitate. Sunt prezentate și sintetizate atât informații de specialitate de ultimă oră din literatura internațională precum și studiile personale ale autorilor.

După cum aflăm citind volumul, deși aceste fracturi nu sunt cele mai frecvente în practica ortopedică, datorită implicării articulare, a heterogenității lor și a dificultății obținerii unei reduceri anatomice a suprafeței articulare în fracturile cominutive consecințele unei fracturi tratate necorespunzător pot fi importante.

Lucrarea, deși este o lucrare de specialitate atractivă mai ales pentru medicii rezidenți și specialiști ortopezi, reprezintă o lectură interesantă și pentru studenții la medicină sau medicii generaliști sau de specialități conexe (chirurgie plastică și reparatorie, chirurgie generală, chirurgie vasculară sau medicină de urgență).

Astfel, pentru început este recapitulată anatomia platoului tibial în contextul anatomiei genunchiului. Pe lângă aspectele anatomice clasice ce țin de anatomia osoasă, musculară, neuro-vasculară lucrarea beneficiază de experiența vastă a colectivului de autori în traumatologia ortopedică sportivă fiind astfel descrise în detaliu structurile articulare menisco-ligamentare și structurile anatomic-funcționale ale genunchiului precum și rolul lor prin capitolele de anatomie aplicată și biomecanică a genunchiului. Această secțiune a cărții prezintă publicului interesat o sinteză integrată și aplicată a anatomiei și funcției platoului tibial în contextul funcției generale a genunchiului. În continuare sunt descrise sistemele de clasificare a fracturilor de platou tibial, fiecare cu avantajele și dezavantajele proprii. Cel mai important este explicată importanța utilizării unui sistem de clasificare și a clasificării corecte a fracturii pentru un tratament corespunzător. Diagnosticul clinic și cel imagistic sunt strâns legate, așa cum este normal pentru orice afecțiune traumatică a aparatului locomotor. Aflăm însă cu surprindere că acest diagnostic nu este întotdeauna facil, existând fracturi oculte de platou tibial, ce nu pot fi diagnosticate prin explorarea radiografică standard. În continuare este descris tratamentul conservator, capitol în care se pune accent pe metodele mai noi, de imobilizare a membrului pelvin, respectiv ortezele, acestea fiind mai ușor de purtat de către pacient, crescând astfel complianța față de imobilizările gipsate clasice.

Cel mai important capitol al lucrării este cel legat de tratamentul chirurgical. Sunt descrise indicațiile tratamentului chirurgical, abordurile chirurgicale și metodele de fixare internă și externă a fracturilor de platou tibial iar în capitolul următor este abordat pe larg sindromul de compartiment precum și importanța statusului părților moi periarticulare și corelarea lui cu tratamentul chirurgical.

Deosebit de interesante sunt capitolele ce abordează analiza mersului și aplicarea acestei metode asupra pacienților ce au suferit intervenții chirurgicale pentru fracturi de platou tibial. Importanța acestei metode este dată de faptul că, așa cum de altfel este explicat de autori, mersul este end point-ul principal al tratamentului, această metodă ajutând în mod deosebit la cuantificarea celui mai importat rezultat postoperator respectiv locomoția.

Capitolul dedicat recuperării postoperatorii este foarte bogat în iconografie specifică, ce face ușor de înțeles și de parcurs etapele și exercițiile utilizate pentru reluarea funcției genunchiului postoperator.

În concluzie volumul recenzat, deși tratează cu rigurozitate științifică un subiect de specialitate, prezintă o lectură cursivă și o iconografie bogată, originală, precum și exemple de caz din cazuistica proprie a autorilor ce reușesc să abordeze și să inoveze o temă considerată de unii epuizată și mult prea dezbătută și să o transforme într-un un subiect stimulativ și tot mai actual.

Comentarii

comentarii